ANASAYFA arrow right Ekonomi

Girdi maliyetleri ne kadar ucuz olursa üretim de o kadar artar

Girdi maliyetleri ne kadar ucuz olursa üretim de o kadar artar
YAYINLAMA: 10 Haziran 2020 / 21.18
GÜNCELLEME: 12 Haziran 2020 / 21.18
Kurbanlık fiyatları cep yakacak

Gaziantep’te yeteri kadar kurbanlık hayvan bulunduğunu ifade eden Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, fiyatların bu sene yüksek olacağına işaret etti. Yiğit, “Hayvan sayısı konusunda herhangi bir sıkıntımız yok, ama kurbanlık hayvan fiyatları da bu sene yüksek olur. Çünkü yem, arpa, saman gibi girdiler yüksek” dedi.

Tüm Gaziantep’te olduğu gibi Şehitkamil İlçesi’ne bağlı köylerde de hububat hasadının başladığını söyleyen Yiğit, “Arpa hasadı biterken, buğday hasadı yeni başladı. İnşallah bu sene yüksek bir rekolte bekliyoruz. Şehitkamil’de mercimek ekili alan çok az. Eskiden Kırmızı Mercimeğin gen merkezi Gaziantep’ti, ama şimdi ithal eder duruma geldik. Neden, çiftçi para kazanamayınca ekmeyi bıraktı” şeklinde açıklama yaptı. 

Taban fiyatlarının çiftçileri memnun ettiğini ama ilerleyen zamanlarda gelecek zamlar ile birlikte açıklanan fiyatların üreticiyi kurtarmayacağını kaydeden Yiğit, “Çiftçiyi üretime daha çok teşvik etmek için girdi maliyetlerini düşürüp, destekleri arttırmamız gerekiyor. Destekten kastımız Tarım ve Orman Bakanlığı mazot, gübre ve ilaç desteklerini arttıracak. Çünkü girdi maliyetleri ne kadar ucuz olursa üretim de o kadar artar” ifadelerini kullandı.

Fıstık rekoltesinde yüzde 10 kaybımız var

Türkiye genelinde 250-300 bin ton arasında fıstık rekoltesi olacağının altını çizen Başkan Yiğit, Gaziantep’in fıstık rekoltesinin de 95 bin ton civarında olacağının tahmin edildiğini belirtti.  “Şehrimizdeki bazı fıstık bahçelerini dolu vururken ve hava şartlarının değişikliği nedeniyle rekoltede yüzde 10 kaybımız var. Bu seneki korkumuz fıstığın içinin boş olması. Çünkü fıstığın çiçeklenme zamanında yağış fazla olduğundan tozunu alıp almadığını bilmiyoruz. Fıstıkta var yılı yok yılı olduğundan fiyatlarının da düşmemesi gerekiyor” diye konuşma yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *