ANASAYFA arrow right Güncel

Gıda fiyatlarındaki artış taklit tağşiş ve gıda hilelerini artıracak

YAYINLAMA: 05 Aralık 2022 / 15.25
GÜNCELLEME: 05 Aralık 2022 / 15.25
Gıda fiyatlarındaki artışın taklit, tağşiş ve gıda hilelerini artıracağı uyarısında bulunan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, “İnsanların gıdaya erişimleri zorlandıkça hileli gıdalara yönelmeleri beklenen bir durum.

Gıda da yapılan hileleri vatandaşın kendi yöntemiyle anlaması imkânsız. Denetim ve halka güvenli gıda sağlama sorumluluğu Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait. Denetimlerin daha etkin olabilmesi için kamu da daha fazla gıda mühendisi istihdam edilmeli” diye konuştu.

Palyatif hareketler sorunlarımızı çözmediği gibi daha da derinleştiriyor

-Gıda egemenliğinin ulusal egemenliğin en önemli unsurlarından biri olarak öne çıktığını vurgulayan Aydın, “Ulusların kendi bağımsız tarım ve gıda politika hakkını vazgeçilmez bir hak olarak görüyoruz. Devletler toprak, tohum, tarım ve gıda gibi kritik konularda karar alırken, sermayeden yana değil, halktan yana durmaları lazım. Finans ve devlet kaynaklarını müteahhitlere değil, çiftçilere ve üreticilere ayırmalı, gıda ürünlerinde yerli üreticiyi ithalatçıya karşı korumalı. Kısa vadede fiyat düşürme politikası günü kurtarmaya yönelik palyatif hareketler sorunlarımızı çözmediği gibi daha da derinleştiriyor” tespitinde bulundu.

Okul çağında ki çocuklara ücretsiz süt ve öğün yemeği sağlanmalı

Aydın, “Dünya’da gıda enflasyonunun düşme eğiliminde olduğunu görüyoruz. Son 6 ayda dünya gıda fiyat endeksi sürekli düşerken Türkiye’de yükseliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre gıda fiyatları son bir yılda yüzde 192 arttı, fakat çarşı-pazarda hissedilen artış yüzde 200’ün üzerinde. Yanlış uygulanan ekonomi ve tarım politikaları sonucu kırılgan olan Türkiye ekonomisi pandemi ve gıda arzında yaşanan zorluklar nedeniyle daha da kırılgan hale geldi. Açlık sınırı 9 bin TL’ye dayanmış iken asgari ücretli milyonlarca yurttaş ve çocuklarımız yeterli ve güvenli gıdaya ulaşamıyor. O nedenle okul çağında ki çocuklara ücretsiz süt ve öğün yemeği sağlanmalı” çağrısı yaptı. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *