ANASAYFA arrow right Güncel

Gıda egemenliği, biyoçeşitliliği önceleyen gıda maddelerinin üretimi ile sağlanabilir

Gıda egemenliği, biyoçeşitliliği önceleyen gıda maddelerinin üretimi ile sağlanabilir
YAYINLAMA: 04 Mayıs 2021 / 19.17
GÜNCELLEME: 04 Mayıs 2021 / 19.29

Kaliteli gıda maddesi üretimi ve hammaddenin kalitesinin artırılması için Türkiye’ye özgü yerel tarım ürünlerinin ve bunlardan elde edilen gıda maddelerinin korunmasına yönelik çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini belirten Gıda Mühendisi Cemal Şahin, “Dışa bağımlılık azaltılmalı, en önemlisi mono kültüre dayalı endüstriyel tarımsal üretim değil, biyo çeşitliliği önceleyen gıda maddelerinin üretimiyle gıda egemenliğinin sağlanacağı unutulmamalıdır ve bunun da tek çözümü Gıda Mühendisleri ile ortak hareket etmekten geçiyor” şeklinde konuştu.

Tek amacımız insan sağlığı, güvenli gıda, doğru kaynak ve kaliteli üretim

Dünya’da 1 milyardan fazla insanın aç olduğunu dile getiren Şahin, “Açlığın nedeni üretilen gıda maddelerinin miktarı değil de dengesiz dağılımı ise bu çok daha büyük bir ayıp değil midir? Ülkemiz, bu dönem de açlıkla ve kaynakları doğru kullanmama konusunda baya bir zor durumda değil mi? Gıda mühendisleri olarak bu ve bunun gibi sorunların kapıda olduğunu defalarca söylememize rağmen sesimizi ve haykırışlarımızı iş bulmak için çırpınıyor tarzında bakılıp ötekileştirdiler. Halbuki tek amacımız insan sağlığı, güvenli gıda, doğru kaynak ve kaliteli üretim anlayışıydı” dedi.

Şahin, Pandemi döneminde hijyenin ve güvenli gıdanın öneminin anlaşıldığını kaydederken, “Pandeminin kök nedenine indiğimiz zaman bilinçsiz gıda tüketimi, yayılımı ise hijyen eksikliği olduğunu söylesem çok iddialı konuşmamış olduğumu düşünüyorum. Ülkemizin bunun gibi sorunlarla karşılaşmaması ya da karşılaştığında daha bilinçli hareket etmesi açısından güvenli, kaliteli ve hijyenik gıda şart ve bunun tek çözümü de Gıda Mühendislerinin doğru mevkilerde olması gerçeğidir” açıklamasını yaptı.

“Gıda Mühendisliği mesleğinin bu kadar önem arz ve kilit noktalarda var olmasına karşılık en büyük sorunu istihdamdır” diyen Şahin, “Bununda en büyük nedenleri Tarım ve Orman Bakanlığının Gıda Mühendisine olan ihtiyacını reddediyor olmasının yanı sıra her yıl yeni Gıda Mühendisliği bölümünün açılması ve kontenjan sayısının artırılmasıdır. İnsanın olduğu her alanda gıda şart, gıdanın olduğu her yerde de mühendisi şart değil mi? Hayatın her safhasında var olan ve yaşamımızı devam ettirmek için olmazsa olmazımız olan gıdayı mühendisiz nasıl bırakabiliriz?” diye sordu.

Belediye hizmetlerinin kilit noktalarında Gıda Mühendisi ihtiyaçları var

Boş kadrolara Gıda Mühendisi atanması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunan Gıda Mühendisi Cemal Şahin, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Her okulda bir Gıda Mühendisi olmalı. Çünkü çocuklarımızın obezite ile mücadele ve israfın önlemesi konusunda birçok alanda çalıştırılabilirler. Kışlalarda etkin bir rol alabilirler. Belediye hizmetlerinin kilit noktalarında Gıda Mühendisi ihtiyaçları var. Gıda denetimlerinin yapıldığı her noktaya zabıtalar değil, bu işi bilen gıda mühendisleri şart ve gıda üretimi yerleri başta olmak üzere, ‘çiftlikten sofraya’ gıda kontrol ve denetim sürecinde yeterli sayıda Gıda Mühendisinin istihdam edilmesi gerekiyor.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *