ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gerçek enflasyon değişen etiketlerde

Gerçek enflasyon değişen etiketlerde
YAYINLAMA: 05 Aralık 2021 / 17.55
GÜNCELLEME: 05 Aralık 2021 / 17.55
TÜİK’in enflasyonu yüzde 21 ama…

TÜİK enflasyonu yüzde 21 açıklasa da halkın sepetindeki ürünlere yüzde 50'den fazla zam geldi. Marketler etiket değiştirirken, 87 TL olan deterjanın fiyatı bir günde 127 TL'ye yükseldi.

Döviz kurunun hızlı artışıyla birlikte Türk Lirası’nda tarihi değer kaybı yaşanırken çarşıda fiyatlar uçtu. Ucuzcu marketlerde dahi zam furyası başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yıllık enflasyonu yüzde 21,31 kasım ayı enflasyonunu yüzde 3,51 olarak açıklarken gerçek enflasyon ise etikete yansıdı. TÜİK’in cuma günü açıkladığı enflasyonla marketlerde dün yapılan etiket değişiminde oluşan fark birbirini tutmadı. Birçok temel ihtiyaç ürününe bir günde yüzde 50’nin üzerinde zam geldi. Bazı gıda ürünleri neredeyse yüzde 100 zamlandı. Markete yansıyan fiyatlar dudak uçuklattı. Cuma günü 26,75 lira olan yarım kilo fıstıklı helva dün 42,90 liradan satışa çıkarıldı. Bebek bezi, deterjan, tuvalet kağıdı gibi ürünler de olağanüstü zamlandı.

Birgün gazetesinde yer alan habere göre, A101, Şok gibi ucuzcu marketlerde çalışan işçiler yeni fiyatları ürünlere yerleştirirken eski etiketlerle zamlı olanların fotoğrafını çekip Mağaza Market-Sen’e iletti. Sendika ise işçilerin ilettiği fotoğrafları kamuoyuyla paylaşarak şu açıklamada bulundu:

“TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranının ardından sendikamızın çağrısıyla onlarca marketten yüzlerce ürün etiketi işçiler tarafından fotoğraflandı. İşçiler hala marketlerde ürünlerin etiketlerini değiştiriyor. 4 Aralık sabahı marketlerde ürünler yeni zamlarıyla yerini alacak. Bebek bezi, peynir, deterjan... En temel ihtiyaçlar her gün zamlanıyor. Enflasyonun gerçeği TÜİK'in oranlarında değil, marketlerin raflarında."

YILBAŞI HİNDİSİ ZAMLANDI

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde hindi yetiştiricisi Muzaffer Çetin, yılbaşı öncesi hindilere erken talep olduğunu belirterek, 5 bin hindisinin 4 binini, tanesi 300 liradan sattığını söyledi. 14 yıldır hindi yetiştiriciliği yapan Çetin, geçen yıl 250 lira olan hindiyi bu sene 300 liradan sattıklarını söyleyerek "Kilo olarak isteyen olursa 45 ile 50 lira arasında fiyatı değişiyor" diye konuştu.

TATLI ATEŞ PAHASI OLDU

Döviz kurundaki artış, İzmir’in meşhur lezzetlerinden, “İzmir Bombası” olarak bilinen sıcak çikolatalı kurabiyeyi de vurdu. Esnaf Orhan Çelebi, "Zamlardan şikayetçiyiz. Bugün aldığımız ürünü ertesi gün yerine koyamıyoruz. Bir buçuk ay önce 120 liraya aldığımız toz şeker 450 lira oldu" dedi.

Sade bombayı 5, Antep fıstıklısını ise 7 liradan sattıklarını belirten Çelebi şöyle konuştu: "7 çeşit ürünümüz var. Antep fıstıklı ve yer fıstıklı olanı zararına satıyoruz. Antep fıstığının kilosunu 120-130 liradan alıyoruz. Teraziye koyduğunuzda maliyeti 7-8 liraya geliyor. Ancak biz müşteriyi geri çevirmemek için 7 liradan satıyoruz. Yılbaşında dokunacağız fiyatlara. Buna mecburuz. Bize yapılan yüzde 400 zam ama biz ürüne yüzde 25 bile yapamayacağız. Bir senedir aynı fiyattan satıyoruz. Şu an kurtarmıyor. Zararına satıyoruz.”

ZAMLARA TEPKİ EYLEMİ

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ankara’da "Tükeniyoruz" başlıklı bir miting düzenledi. Eğitim-İş’in ve Genel Sağlık-İş üyeleri çeşitli illerden gelerek mitingde taleplerini dile getirirken, Birlik Sendikası ve TKP de mitinge destek verdi. Ülke ekonomisinin çöktüğü, döviz kurlarının anlık değiştiği, ülkede iş güvenliği olmadığına işaret edilen mitingde, "Açlık! İşsizlik var! Memleketin hazinesi boşaltılmış! Kriz ve yoksulluk derinleşmektedir. Kamu çalışanlarının ve işçilerin hiçbir talebi karşılanmadı" ifadesi kullanıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *