ANASAYFA arrow right Ekonomi

Genç işsizlik oranı yüzde 40'a ulaşabilir

Genç işsizlik oranı yüzde 40'a ulaşabilir
YAYINLAMA: 20 Nisan 2020 / 20.28
GÜNCELLEME: 20 Nisan 2020 / 20.28
Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, işsizlikte patlamaya bağlı toplumsal çöküntü uyarısı yaptı.

Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, işsizlikte patlamaya bağlı toplumsal çöküntü uyarısı yaptı. Cumhuriyet’te yayınlanan habere göre Prof. Dr. Gürsel, işsizliğin tusunami boyutlarında olduğunu belirterek, “En az 3 milyon çalışan daha işini kaybedecek. İşsizlik oranı büyük olasılıkla yüzde 24-25’i bulacak. Genç işsizlik oranı yüzde 40'a ulaşabilir” dedi.
Ücretsiz izne çıkartılanları “istihdamda görünen işsizler” olarak tanımlayan Prof. Dr. Gürsel, “Bu kitle resmi işsizlik oranını bir miktar düşük gösterebilir ama kaç kişinin ücretsiz izne çıkartıldığı belli olunca hakiki işsizlik düzeyi de belli olacaktır” diye konuştu.
İşten çıkarma yasağının çok geç kaldığını belirten Prof. Dr. Gürsel şunları söyledi: “Son bir ayda pek çok işletmede işten çıkarmalar gerçekleşti bile. Bu işsizler arasında en iyi ihtimalle üçte biri işsizlik tazminatı koşullarını sağlayabilecek. Bu koşullar malum bir miktar gevşetildi. Ne kadar etkili olabilecek göreceğiz. Hatırlatmak isterim ki 4 milyon işsizin ancak 600 bin kadarı tazminat alabiliyordu. Tazminat süreleri de 6-10 ay arası.
Bitmedi. Her krizde olduğu gibi öncelikle kayıtsız çalıştırılanlar işten çıkarıldı. Sayıları hakkında mart ve nisan dönemi işgücü istatistikleri yayınlanınca fikir sahibi olacağız. Ancak şu kadarını not edelim, tarım dışında 3 milyon kadar kayıtsız çalışan ücretli mevcuttu. Bunların yaklaşık üçte ikisi de hizmetlerdeydi ve çoğu lokanta, kahve, konaklama, perakende gibi en büyük darbeyi yiyen faaliyet kollarında istihdam ediliyorlardı. Yoksul kesimlere mensup bu işsizler de Aile Bakanlığı’nın verdiği gelir desteğinden başka bir destekten mahrumlar. Ne kadarına ulaşılabiliyor, bu da belirsiz.
Bunlar ücretli kayıtsızlar. Bir de kendi hesabına çalışan olarak geçen yüz binlerce ayakkabı boyacısı, simitçi, çiçekçi gibi sokakta çalışanlar var. Gelirleri eridi gitti. Belediyeler bu mağdurlara kolaylıkla ulaşabilirdi. Önleri kesildi.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *