ANASAYFA arrow right Ekonomi

Genç işsiz Ziraat Mühendisi sayısı 30 bini aşmış durumda

Genç işsiz Ziraat Mühendisi sayısı 30 bini aşmış durumda
YAYINLAMA: 14 Haziran 2020 / 19.37
GÜNCELLEME: 24 Haziran 2020 / 20.53
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 bin 347 sözleşmeli personel alımını değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, yapılan alımları olumlu bulduklarını ama devamının gelmesi gerektiğinin altını çizdi, personelin sözleşmeli değil, kadrolu istihdam edilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: “Tarımın ne kadar önemli ve stratejik bir sektör olduğuna Koronavirüs salgını döneminde şahit olduk” dedi.

Türkiye’de 129’u devlet 73’ü vakıf olmak üzere toplamda 202 üniversitenin bulunduğunu ve bu üniversitelerin 44’ünde Ziraat Fakültesi bulunduğunu açıklayan Deniz, “Şu anda ülke genelinde Ziraat Mühendislerinin sayısı 120 bine yaklaşırken, her yıl 5 bin civarında öğrenci de bu fakültelerden mezun olup sektöre atılıyor. Dolayısıyla istihdam planlaması yapılmadan mezun sayısının artırılmasına yol açan yanlış politikalar meslektaşlarımız arasında da ciddi bir işsizlik sorunu yaşanmasına yol açmaktadır. Bugün sektördeki genç işsiz Ziraat Mühendis sayısı 30 bini aşmış durumda. Özel sektörde de yeterince istihdam edilemeyen genç işsiz Ziraat Mühendisleri için devletimizin bir an önce harekete geçmesi, yeni alım planlamaları yapması ya da yeni istihdam alanları açması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgınında mühendislerimiz gece-gündüz çalıştı

Başkan Deniz, tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını döneminde tarımın ne kadar önemli ve stratejik bir sektör olduğunun görüldüğünü kaydederken, “Bu zorlu süreçte insanlar ayakkabı, elbise, ev veya araba almadı, gıda, sebze ve meyve aldı. Çünkü gıda arzında ve tarımsal üretimde sıkıntı ve sorun olursa hayat durur. Bu sıkıntının yaşanmaması için hem çiftçilerimiz hem de Ziraat Mühendislerimiz el ele omuz omuza vererek gece-gündüz demeden çalıştı, üretmeye devam etti. Ziraat Mühendisleri aynı zamanda çiftçiyi bilgiyle buluşturduğu, teknoloji ve yenilikler ile tanıştırdığı için bir köprü görevi görüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Güncel verilere ulaşılamıyor

“İşsizliğin yanı sıra en büyük sorunlardan birisi de personellerin kadrolu değil, sözleşmeli istihdam ediliyor olması” diyen Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, konuşmasına şöyle devam etti: “TÜİK verilerine göre, 2019 yılı sonu itibariyle kamuda istihdam edilen personel sayısı toplam 4 milyon 644 bin 74’dür. 4 milyon 644 bin 74 kişinin 2 milyon 939 bin 450’si kadrolu, 427 bin 550’si sözleşmeli, 1 milyon 123 bin 864’ü sürekli işçi, 48 bin 567’si geçici işçi ve 104 bin 643’ü diğer personel statüsünde çalışmaktadırlar. Toplam kamu personeli içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışan personelin oranı yüzde 1,42. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatındaki personel sayısı ve dağılımı hakkında güncel verilere ulaşılamıyor.”  

Sözleşmeli personellerin kadroya alınması gerekiyor

Deniz, “Bakanlığın 2019-2023 Stratejik Plan verilerine göre; toplam 65 bin 867 personelin, 46 bin 535’i kadrolu memur, 12 bin 431’i kadrolu işçi, 5 bin 394’ü 657-4/B sözleşmeli ve bin 507’si 657-4/C geçici işçi statüsünde çalışmaktadır. 2020 Yılı Performans Programı’na göre ise toplam çalışanların sayısı 64 bin 489 olup Teknik Hizmetler Sınıfına tabi personel sayısı 27 bin 420. Bakanlığın sürekli yeniden yapılanması sürecinde en son Tarım ve Orman Bakanlığı halini alan örgüt yapısında çalışan personel içerisindeki meslektaşlarımızın sayısı ve çalışma yerleri hakkında sağlıklı veri bulunmuyor. Bilindiği gibi, sözleşmeli personelin iş güvencesi yok. Bu güvencesizliğin yarattığı işten atılma ve yeniden işsiz kalma korkusu ve geleceğini planlayamama endişesi, kişinin çalışma şevkini kırmakta ve iş veriminin düşmesine neden olmaktadır. Bu hususlar göz önünde bulundurularak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda görev yapan sözleşmeli personelin bir an önce kadroya geçirilmesi, yeni alınacak personelin de kadrolu personel olarak atanması için gerekli çalışmalar yapılması gerekiyor” diye açıklama yaptı. Leyla Adın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *