ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gelişmeler kaygı verici

Gelişmeler kaygı verici
YAYINLAMA: 09 Aralık 2020 / 13.18
GÜNCELLEME: 09 Aralık 2020 / 13.18

Dünyada ve Türkiye’de önemli gelişmelerin yaşandığını söyleyen Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekici, bu gelişmeleri dikkatle izlediklerini belirterek, “Gelişmeler endişe verici boyutlarda. Ülke olarak ekonomik ve siyasal iyileşme yönünde bir ivme kazandığımız şu dönemde bu tür gelişmeler bizim için bir talihsizliktir” dedi. İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz da Irak’ın petrol ihraç etmeme kararının uzun sürmesi halinde krizin katmerleneceğini vurguladı.

Akif Ekici, Irak’ın Filistin’e destek amacıyla petrol ihracatını bir ay süreyle durdurma kararının da Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Irak’ın karar, dünya petrol piyasasını ve siyasetini yakından etkileyecektir. Zaten dünyada petrol fiyatlarında bir günde yüzde 4-5 oranındaki artış bunu doğruladı. Bu karar ülkemizde zaten yüksek olan petrol fiyatlarının daha da yükselmesine nede olabilir. 1973 Petrol krizi dünyayı sarsmıştı. Türkiye’de bu krizden ciddi anlamda etkilenmiş ve üretim ağır yara almıştı. Yine aynı sıkıntıları yaşamamak için bu konuda gerekli tedbirler alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Irak’ın tutumunun dünya siyasetini nasıl etkileyeceğinin ileriki günlerde ortaya çıkacağını belirten Ekici, konuşmasına şöyle devam etti: “Umarım bu gelişmeler Irak’a karşı yapılması düşünülen operasyon için haklı bir neden oluşturmaz. Irak’a yapılacak olası bir saldırı Türkiye ve bölge ekonomisi ve insanı için olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bunu Körfez Savaşı’nda yaşadık ve gördük. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri bu konuda en ciddi sıkıntıları yaşamış bölgelerdir ve uygulanan ambargo nedeniyle sıkıntılar devam ediyor. Irak’a yapılacak olası bir operasyon bölgenin ekonomisini çok daha olumsuz etkileyecek ve yaşanan ekonomik sıkıntılar daha da artacaktır. Ülke olarak çok dikkatli davranmak zorundayız” dedi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ise, devam eden krizi derinleştirecek yeni sıkıntıları ülke ekonomisinin kaldıramayacağını belirterek, Irak’ın petrol satışını durdurmasından bölge ve ülke ekonomisini büyük ölçüde etkileneceğini ifade etti. Çıkmaz, Irak’ın petrol satışını uzun süre durdurması halinde ekonomiye vereceği zararın çok büyük olacağını hatırlattı.

Çıkmaz, “Irak’ın kararı umarız kısa süreli olur. Çünkü Irak sattığı petrolden kazandığı parayla ticaret yapıyor. Bu olmayınca biz yapacağımız ihracatın parasını alamayacağız, alamayacağımıza göre ihracat olmayacak. Irak mal alamayacak. Bu da direkt ekonomiye yansıyacak. Hele hele krizin devam ettiği ülkemiz için sıkıntı o zaman çekilmez olacaktır. Bu nedenle Irak’ın petrol satışını durdurma kararının kısa sürmesini ümit ediyoruz. Yoksa Türkiye petrol ihtiyacını başka ülkelerden karşılar. Ama Irak bizim için vazgeçilemeyecek kadar önemli bir pazar” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *