ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gelişmekte olan ülkelerin not görünümü halen negatif

Gelişmekte olan ülkelerin not görünümü halen negatif
YAYINLAMA: 21 Ocak 2021 / 14.22
GÜNCELLEME: 21 Ocak 2021 / 14.22
Fitch Ratings'in gelişen piyasalara ilişkin değerlendirmesinde kredi notu görünümlerinin hala zorlayıcı olduğu belirtildi, bütçe açığına dikkat çekildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in raporunda gelişen piyasalara ilişkin değerlendirmeye yer verildi.

Kurumun raporunda 2021'de büyümeye dönüş, emtia fiyatlarındaki yükseliş, sermaye girişlerindeki artış ve zayıf doların gelişen piyasalar için 2020'den daha elverişli bir kredi ortamı anlamına geldiği belirtildi. Bununla birlikte kurum, uygun fonlama koşullarının ani stres ve temerrüt ihtimalini önlemediği uyarısında bulundu.

Covid-19 pandemisi dinamiklerinin, bunlara aşı dağıtımı da dahil, ve ekonomik etkisinin hala oldukça yüksek olduğunu belirten Fitch, pandeminin ardında miras olarak yüksek bütçe açıkları ve borç yükleri bıraktığı konusunda uyarıyor.

Borcun GSYİH'ye oranı 2021 sonunda yüzde 64'e yükselecek

Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Gelişen piyasalarda merkezi bütçe açığı medyanı 2019'da yüzde 2,8 iken 2020'de yüzde 7,7'ye yükseldi. Borç yükünün GSYİH'ye oranı yüzde 48'den yüzde 62'ye yükseldi. Biz, sağlık durumu, sosyal baskılar ve henüz yeni başlayana toparlanmanın etkisiyle sadece kademeli bir mali konsolidasyon bekliyoruz. Bu nedenle borcun GSYİH'ye oranı 2021 sonunda yüzde 64'e yükselecek."

Ayrıca raporda, işsizlik artışı, sosyal indikatörlerdeki bozulma ve gelir eşitsizliğinin artmasının siyasi şoklar için uygun zemin hazırladığı belirtildi.

Fitch'in değerlendirmesine göre 29 gelişen piyasa 2021 başı itibarıyla negatif görünüme sahip. 2019 sonunda sadece 13 olan bu rakam bu yıl muhtemelen daha fazla not indiriminin yolda olduğunu işaret ediyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *