ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gelir seviyesi düşüyor suç oranı artıyor

Gelir seviyesi düşüyor suç oranı artıyor
YAYINLAMA: 14 Kasım 2022 / 19.47
GÜNCELLEME: 14 Kasım 2022 / 19.47
İstatistiklere göre Türkiye’de gelir dağılımının en adaletsiz olduğu kentlerin başında Gaziantep geliyor…
  1. yıldaki muhteşem binanın terasındaki lüks restoranda Işıl Işıl, serin ve hoş manzaralı mekanda yemeklerini yiyip kaliteli şarap ve rakılarını yudumlarken, aşağıdaki dar ve az gelirliler, bankaların veya betonların üzerine evden getirdikleri kilimi açıp, yine evden getirdikleri yiyecekler ve çayla güzel bir akşam geçirmeye çalışıyor. Bazıları ışık oyunları bulunan ve arabesk müzik yayını yapılan havuzun etrafında oynayıp zıplayarak bedava vakit geçiriyor. Burası kentin en güzel manzarasına nazır, en son teknoloji kullanılarak yapılmış, içi son derece şık döşenmiş, merkezi ısıtma ve soğutma sistemi sayesinde yaz kış en ideal ortamda çalışma imkanlarına sahip, Türkiye’nin en güzel ve modern binalarından biri olan ticaret Sarayı…

Gelir dağılımındaki adaletsizliğe 100. yıl Atatürk kültür parkı ev sahipliği yapıyor.

  1. yıl Atatürk kültür parkı… Türkiye’nin en modern parklarından biri… Gaziantep’in orta ve alt gelir grubundan binlerce insan, başka hiçbir eğlencesi, gidecek ve dinlenecek yeri olmadığı için akşam saatlerinde parka doluyor.

Ve bir hatırlatma, birbirine birkaç metre mesafede, ancak arasında sosyal ve ekonomik açıdan uçurumlar olan bu iki manzarayı görünce, insanın aklına ünlü düşünür Bernard Shaw’ın şu sözleri geliyor: “Tehlikelerin en büyüğü, yoksulluk tehlikesi, herkesin tepesinde salınırken, uygarlığın başlıca gereği olan güvenlik sağlanamaz”

Eminiyet müdürü, “Suç oranları son yıllarda geçmiş yıllara göre birden bire çok belirgin fark gösterdi. Bunun öncelikli nedeni ekonomik eşitsizlik. Daha iyi yaşama arzusu insanı suça çekiyor. Hırsızlığı, kapkaççılığı da boşverelim, cinayetler bile çoğu zaman ekonomik nedenlerden dolayı çıkan tartışma sonucu olarak işleniyor” diye konuştu.

Toplum daha ciddi tehlikelere gebe

1985 yılında Cumhuriyet Savcılığına gelen davalarla şimdiki davalar arasında altı kat fark olduğuna dikkat çeken emniyet müdürü, asliye ceza mahkemelerinde bir hakimin günde 50-70 dosyaya baktığını söyledi. Ekonomik nedenler, göçler ve bunların paralelinde gelen sosyal doku bozulmasının suç oranlarını daha da artırabileceğine dikkat çeken emniyet müdürü, bir an önce kalıcı ve ciddi tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *