ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gelinlik kirası 4 bin liraya çıktı

Gelinlik kirası 4 bin liraya çıktı
YAYINLAMA: 18 Ocak 2022 / 16.30
GÜNCELLEME: 18 Ocak 2022 / 16.30
Kaliteli, şık, gösterişli gelinlik ve nişanlık tasarımlarıyla Gaziantep’te adından söz ettiren Filizin Moda Dünyası’nın 2022 yılı yeni trend ürünleri görücüye çıktı.

Dövizdeki artış genç kızların hayalini kurduğu gelinlik ve kınalık gibi ürünlere de yansıdı. Geçmişte bin 500 liraya kiralanan gelinliğin fiyatı 4 bin liraya çıktı. Artan maliyetler karşısında ayakta kalma mücadelesi veren tasarımcılar, yapılan zamların bir an önce geri alınmasını istedi.

2022 yılı modellerimiz görücüye çıktı

Filizin Moda Dünyası Kurucusu Filiz Sert, “2022 yılı modellerimiz görücüye çıktı. Birbirinden renkli, şık ve kaliteli ürünlerimizi müşterilerimizin hizmetine sunmaya devam ediyoruz. Bu senenin gelinlik ve kınalık trendi, pleli, boncuk ve taş işlemeli ürünler. İstemesi müşteriden, yapması bizden” açıklamasını yaptı.

2020 yılındaki işlerin 2021 yılına göre daha iyi olduğunu kaydeden Sert, “2020 yılındaki maliyetler 2021 yılına göre daha ucuzdu. Müşteriye kaliteli bir ürünü ucuza üretip sunabiliyorduk. Ama bu imkânımız kalmadı. Çünkü maliyetlerimiz geçmiş dönemlere göre çok yükseldi ve müşteriye düşük maliyetleri ürünler veremiyor” açıklamasını yaptı.

Sert, “2021 yılında bin 500 liraya ürettiğimiz bir gelinliği 3 bin liraya kadar kiralayabiliyorduk, ama şimdi aynı gelinliği 3,500 ile 4 bin liraya üretiyoruz. Müşteriye de 5-6 bin liraya sunmalıyız ki çarklarımız dönsün, giderlerimizi karşılayabilelim. Ekonomik durumlar kötü olduğundan müşteri bu fiyata alamıyor. Müşteri, ‘Kaliteli ama ucuz olsun’ istiyor, bu işin içerisinden nasıl çıkacağız?” diye sordu.

Artık TL ile alışveriş dönemi bitiyor

Ham madde fiyatlarının yüzde 200 arttığına dikkat çeken Sert, “Ham maddelerimizin büyük çoğunluğu Japonya ya da Çin’den geliyor. 2021 yılının yaz aylarında boncuklu kumaşın metresini 120 liraya alırken, şu anda 340 liraya alıyorum ve kişi geçmişte ürünü TL ile satarken, şimdi dolar ile satmaya başladı. İstanbul’da bir firmaya kumaşın metresini sordum, 35 dolar dedi. Artık TL ile alışveriş dönemi bitiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde mi yoksa Türkiye’de mi yaşıyoruz belli değil” serzenişinde bulundu.

Gelinlik ve kınalık kiralama ile satışlarda düşüş yaşanacak

Sert, esnafın birbirine güveni kalmadığının altını çizdi. “Geçmiş dönemlerde çekle, senetle ya da vadeli ürünler alabiliyorduk, şimdi cebinde nakit paran varsa ürün alabiliyorsun, yoksa alamıyorsun. Her zaman olduğu gibi bu yılda olan yine esnafa olacak. Çünkü ürünü çok az bir kazançla evine ekmek götürebilecek bir fiyata satmak zorunda kalacak. Fedakarlığı kendisi yapacak, kazancından feragat edecek. Dolayısıyla gelinlik ve kınalık kiralama ile satışlarda ister istemez bir düşüş yaşanacak” dedi.

Tüm evlenecek çiftleri Filizin Moda Dünyası’na bekliyoruz

Gelinlikçi ile modacılığın farklı kavramlar olduğunu dile getiren Filizin Moda Dünyası Kurucusu Filiz Sert, “Modacı tasarımcı ve üretici, gelinlikçi ise satıcıdır. Gelinlikçi, ürünü değişik yerlerden alır, vitrinde sergiler satar. Ama modacı tasarımcı, işin mutfağıdır. Gelinlikçi, bir ürüne farklı bir şeyler ekleyemez, ama modacı istediği değişikliği yapabilir. Vatandaş gelinlik alırken imalatçıya gitmeli. Çünkü ürün her zaman biraz daha ucuz. Bugün Gazimuhtarda bulunan bir modacı ile bizim bulunduğumuz semtteki modacının giderleri aynı değil, dolayısıyla şehrin göbeğinde 5 bin kiralanan bir gelinliği bizde 3 veya 3 bin 500 liraya bulabilirler. Ürünlerimiz kaliteli ve her zaman müşteri memnuniyeti odaklı çalışıyoruz. Tüm evlenecek çiftleri Filizin Moda Dünyası’na bekliyoruz.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *