ANASAYFA arrow right Güncel

Gelecekte iş güvenliği uzmanı bulmak mümkün olmayacak

Gelecekte iş güvenliği uzmanı  bulmak mümkün olmayacak
YAYINLAMA: 11 Ağustos 2022 / 20.04
GÜNCELLEME: 11 Ağustos 2022 / 20.04

İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi İbrahim Karatok, “Kanunu düzenleyen üst aklın kurduğu uygulama saha ile ve akıl ile örtüşmeyen uygulamaları dayatmış durumda. İş güvenliği uzmanı adı olan fakat sahada olmayan birçok kişinin işini de yapmak zorunda. Bu konuda bakanlık yetkililerini buradan uyarıyoruz. Bu iş artık yapılamayacak seviyeye geldi. Acilen konunun tarafları ile bir araya gelip aklın mantığın ve günümüzün teknik, sosyal şartlarına göre düzenleme yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Karatok, “Ülkemizde bir işin ne kadar yanlış yapıldığını görmek istiyorsanız 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasını ve uygulamasına baka bilirsiniz. Emeğin sömürülmesine, modern kölelik siteminin kurulmasına, işverenin sınırsız taleplerine, insanüstü çalışmanın zorunlu olmasına ve iş güvenliği işinin yapılıyormuş gibi olmasına sebep olan hukuki düzenlemeleri görmek istiyorsanız iş sağlığı ve güvenliği kanunu incelemeniz yeterli olacak” diye belirtti.  
Oluşan çalışma şartlarından dolayı gelecekte iş güvenliği uzmanı bulmanın mümkün olmayacağını dile getiren Karatok, “Sahada oluşan mevcut uygulama nedeniyle iş güvenliği uzmanı yapacak uzman bulmak çok zor olacak. Çünkü mevzuat kurgulaması uzmanın yapmak zorunda olmadığı işleri yapmasını ve bu işlerin eksikliği halinde sorumlu tutulmasını bir hukuk garabeti olarak uzmana dayatıyor” ifadelerini kullandı. 
Amaçları iş güvenliği işini üç kuruşa  yapılan bir işe dönüştürme 
İş sağlığı ve güvenliği işininin, işveren dâhil birçok kişinin yapabildiğini kaydeden Karatok, “İsteyenin istediğini yapabildiği bir mevzuata dönüştürülmüş, uzmanların mesleki prestiji bitirilmiştir. Bunun da bilinçli olarak yasa yapıcılar tarafından yapıldığını düşünmekteyiz. Amaçları iş kazlarını önlemek değil. Amaçları iş güvenliği işini üç kuruşa yapılan bir işe dönüştürme” değerlendirmesini yaptı.  
Ortak sağlık kurumları haksız rekabet  şartlarından dolayı bir bir kapanacak 
İş sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi İbrahim Karatok, konuşmasını şu sözcüklerle tamamladı: “Şu anda bakanlıktan aldığı yetki ile çalışmakta olan ortak sağlık kurumları diğer uygulama olan işverenin yanında istihdam edilen bireysel uzman ve işverenin kendi işinde hiçbir maliyeti olmadan yapabildiği uygulama ile yaklaşık yüzde 42 vergi ile rekabet ediyor. Bu ne mantıklı ne etik ne sürdürülebilir ve nede gerçekçi bir uygulama. Bunun adına ‘Garabet’ denir. Bu uygulamayı kim ve neden yapar, neden sürdürür? Bir an önce kanun ve yönetmelikleri sahanın profesyonelleri ile yeniden çalışmalıyız. Yakında ortak sağlık kurumları haksız rekabet şartlarından dolayı bir bir kapanacak.” Özer Karınca  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *