ANASAYFA arrow right Güncel

Gelecek ve ekonomik kaygı olmazsa suç oranları düşer

Gelecek ve ekonomik kaygı olmazsa suç oranları düşer
YAYINLAMA: 25 Şubat 2021 / 21.17
GÜNCELLEME: 25 Şubat 2021 / 21.52
Gaziantep Barosu CMK Robot Sistemi verilerine göre, kentteki hırsızlık ve uyuşturucu suçları bir önceki yıla göre artış gösterirken, cinsel suçlar, terör ve müessir fiillerin ise azaldığı gözlemlendi.

Gaziantep Baro Başkanı Av Bektaş Şarklı, kentteki suç oranlarının azaltılması için ekonominin düzelmesi, eğitime yatırım yapılması ve gençlerin istihdam edilmesi gerektiğini açıkladı. “İnsanların gelecek ve ekonomik kaygısı olmazsa suç oranları düşer” dedi.

2019 yılında 5 bin 258 hırsızlık olayı meydana gelirken, bu rakam 2020 yılında 6 bin 462’ye, uyuşturucu suçları da 4 bin 661’den 4 bin 707’ye yükseldi. Cinsel suçlar 5 bin 169’dan 3 bin 873’e, terör bin 149’dan bin 30’a, müessir fiil ise 4 bin 710’dan 3 bin 240’a düştü.

Suçları, polisiye tedbirlerle çözmek mümkün değil

“2019 yılında azalan hırsızlık olaylarının 2020 yılında arttığını gözlemlerken, Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı operasyonlara rağmen uyuşturucu suçlarının da yükseldiğini görüyoruz. Suçu mahkeme ve polis aracılığıyla önleme çalışır, ekonomik tedbir alınmazsa bu tür sonuçlar ortaya çıkıyor. Örneğin; uyuşturucuda ön planda olan Hacıbaba ve Vatan mahallesi gibi mahallere gerekli yatırımları yapmaz, işsizlik sorununu çözmez, gençlerin geleceğe umutla bakabilmelerini sağlamazsanız, bu suçları polisiye tedbirlerle çözmek mümkün değil” açıklamasını yaptı.

Eğitime para harcanmak istihdam sağlanmak zorunda

“Kent sorunları, valinin, belediye başkanlarının, İl Emniyet Müdürü kadar sanayicinin ve esnafın da sorunu” diyen Başkan Şarklı, “Bu sorunları şehrin gündeminden düşürmek gibi bir kaygımız var ise eğitime para harcanmak zorunda, istihdam sağlamak, gençlere yönelik sosyal ve spor aktivitelerini geliştirmek gerekiyor. Bunlar yapılmadığı sürece sadece kedinin kuyruğunu yakalaması gibi sürekli kuyrukla uğraşıp duracağız” ifadelerine yer verdi.

Gelir dağılımı adaletli olmalı

Başkan Şarklı, “Organize Sanayi Bölgesi zenginleşirken, Vatan, Hacıbaba, Çıksorut, Düztepe gibi mahalleler fakirleşmeye devam ediyorsa sıkıntı var demektir. Önemli olan gelir dağılımının adaletli olmasıdır. Örneğin; asgari ücretli bir çalışandan vergi alınmasa ne olur? Sanayiciye her türlü destek verilirken, esnafa, çiftçiye ve halka destek verilmiyor. İşveren, Kod-29 ile işçileri çok rahat bir şekilde işten çıkarma hakkına sahip. Bu topluma hırsızlık, boşanma ve kadına şiddet olarak yansıyacak” uyarısı yaptı.

Çocukları kötü alışkanlıklardan koruyacak alternatifler olmalı

Uyuşturucu kullanım yaşının düştüğünün altını çizen Bektaş Şarklı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “18 yaşından küçük çocuklar etkiye çok açıktır. Geleceğe umudu olmayan, maddi zorluk yaşayanlar çok rahat şekilde uyuşturucu kullanabilir, satabilir. Gençlik dönemindeki sıkıntılarını böyle atlatabileceğini düşünüyordur. Dolayısıyla çocukları kötü alışkanlıklardan koruyacak alternatiflerinin olması gerekiyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *