ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gelecek kaygısı ve geçim sıkıntısı kaderimiz olmamalı

Gelecek kaygısı ve geçim sıkıntısı kaderimiz olmamalı
YAYINLAMA: 16 Temmuz 2020 / 21.14
GÜNCELLEME: 16 Temmuz 2020 / 21.32
Türk Tarım Orman Sen Şube Başkanı Cuma Erol, memura verilen 5.75 oranında zamma tepki gösterdi. “Gelecek kaygısı ve geçim sıkıntısı memurun kaderi olmamalı” dedi.

Erol, “TÜİK Haziran 2020 fiyatlarına göre, tek kişinin yoksulluk sınırı 3 bin 668, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 7 bin 542 Lira. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 2 oranında arttığını gösterdi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüze de 2,04 oranında artmış ve 2 bin 843 Lira olarak hesaplandı” ifadelerini kullandı.

Gıda harcaması maaşın yüzde 41,56’sını oluşturuyor

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamının 2020 yılı Haziran ayında 2 bin 822 lira olarak tahmin edildiğini kaydeden Başkan Erol, “Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Haziran 2020 verilerine göre günlük 58,667 Lira olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 760 lira oldu. Haziran 2020 itibari ile ortalama 4 bin 234 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 41,56’sını oluşturdu” şeklinde açıklama yaptı.

Bu durum artık sürdürülebilir değil

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bin 62 lira olarak belirlenen kira giderinin Haziran 2020 ortalama maaşının yüzde 25’ine denk geldiği tespitini yapan Türk Tarım Orman Sen Gaziantep Şube Başkanı Cuma Erol, konuşmasına şöyle devam etti: “Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 66,66’sını yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 33,34’ü kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Haziran 2020 maaşından geriye yalnızca bin 411 TL kalmıştır. Kamu çalışanlarımız Temmuz ayı itibariyle yılın ikinci maaş zammını alacaklar ancak rakamlara bakıldığında yapılan yüzde 4’lük zammı hissetmediler. Artan doğrudan giderler karşısında kamu çalışanlarımızın Temmuz zammının yüzde 2’si ellerine geçmeden harcamalar karşısında eridi. Yapılan zammın yarısını ellerine geçmeden kaybeden memurlar ve emeklilerimizi yılın sonuna kadar nasıl bir manzaranın beklediği ortada. Bütün bunların üstüne bir de vergi dilimine giren memurlarımız Ocak ayındaki maaşlarını dahi alamayacak duruma düştüler. Bu durum artık sürdürülebilir değil.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *