ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Gecikmiş adalet, adalet değildir”

“Gecikmiş adalet, adalet değildir”
YAYINLAMA: 26 Kasım 2020 / 13.24
GÜNCELLEME: 26 Kasım 2020 / 13.24

Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nün kurulması nedeniyle Gaziantep’e gelen Adli Tıp Kurumu Başkanı Oğuz Polat, amaçlarının Türkiye genelinde şube sayısını artırarak 7 5’ e çıkarmak olduğunu ifade etti. Polat, Gaziantep’in bir çok konuda olduğu gibi adli tıp konusunda da örnek teşkil edeceğine inandıklarını belirterek, “Gecikmiş adalet, adalet değil” dedi.

Gaziantep Üniversitesi ve Adalet Bakanlığı arasında geçtiğimiz yıl yapılan protokol gereğince Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nü açtıklarını söyleyen Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, amacın Tıp Fakültelerindeki Adli Tıp Anabilim Dalı’ndaki öğrencilerin adli tıp dalında iyi yetişip, ülkeye kaynak yaratmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Adli Tıp Kurumu Başkanı Oğuz Polat, Gaziantep’in çok önemli bir kent olduğunu söyledi ve “Bu müdürlük kafamızdaki modelin bir uygulaması olup, bölgesel bir yatırımdır” dedi. Polat, amaçlarının Türkiye’nin her yerinde olguların artık kendi yerinde, mahallinde çözülmesini sağlamak olduğunu ifade ederek, “Özellikle ölüm olay lan ve otopside başka yere göndermek delil, zaman kaybına ve israfa yol açıyor. Aslında buraya açılmasından geç bile kalındı” dedi.

Adli Tıp Kurulu Başkanı Polat, bundan sonra diğer şubelerin de kısa sürede açılarak hizmet vereceğini belirterek, “Çünkü gerçekten de adli tıpla ilgili tüm problemlerin çözümü olay yerinde yapıldığında anlamlı. Biz de bu yüzden 2002 yılı sonuna kadar 75 ilde şube açacağız. Bunun için uğraşıyoruz. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, öncülüğünde şu anda Adli Tıp konusunda değişiklik yapılan yeni kanun çıkmak üzere. Kanun çıktığında tüm Türkiye’de örgütlenmesi tamamlanan, tüm yenilikleri ile çalışan bir kurum olacak” diye konuştu.

Bugün dünyada adli tipin, Adli biyoloji yani DNA analizi ve laboratuvar çalışmalarıyla yürüdüğünü söyleyen Polat, “İstanbul’da ilk laboratuvarı açmıştık. Şimdi Ankara ve İzmir’de açtık. Yakın bir zamanda Adana’da da laboratuvar açarak bölgenin sorunlarını çözmek istiyoruz. Çünkü gerçekten bugün, Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi’ne Türkiye çok büyük paralar ödüyor. İşkence yapıldığı iddia edilen bir konu gündeme geldiği zaman Avrupa İnsan Haklan Mahkemesi şunu diyor, ‘devlet bu tür olaylarda niye üzerine düşen yeterli teknik ve gerekli araştırmayı yapmıyor’. Bu sorunun cevabı adli tiptir. Eğer adli tıp şubesi varsa, yeterli uzmanı varsa, altyapısı varsa bu testler yapılabilir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *