ANASAYFA arrow right Dünya

Geçen sene bin 800 Türk Yunanistan’a iltica etti

Geçen sene bin 800 Türk Yunanistan’a iltica etti
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.20
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.20
Yunanistan İltica Kurumu Başkanlığı’ndan geçtiğimiz günlerden ayrılan Maria Stavropoulou, kurumun şimdiye kadar 2 bin 200 Suriyelinin Türkiye’ye geri gönderilebileceğine karar verdiğini söyledi. Stravopoulou, Türk vatandaşlarının iltica başvur
Yunanistan İltica Kurumu Başkanlığı’ndan geçtiğimiz günlerden ayrılan Maria Stavropoulou, kurumun şimdiye kadar 2 bin 200 Suriyelinin Türkiye’ye geri gönderilebileceğine karar verdiğini söyledi. Stravopoulou, Türk vatandaşlarının iltica başvurularının arttığını belirtirken, 2017 yılında bin 800 Türk’ün Yunanistan’dan iltica talep ettiği bildiriliyor.
Kathimerini gazetesine konuşan Stavropoulou, Yunan yasaları ve AB direktiflerine göre, Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaştıktan sonra iltica talebinde bulunan kişilerin sadece yüzde 16’sının Türkiye’ye geri gönderildiğini belirtti.
“Türkiye’ye ilişkin bilgilerimize göre, Türkiye’ye geri gönderilebilenlerin çoğu, hayli yüksek bir koruma düzeyinden yararlanan Suriyelilerdir” diyen Stavropoulou, Yunan İltica Kurumu’nun şimdiye kadar “güvenli ülke” diye 2 bin 200 Suriyelinin Türkiye’ye geri gönderilebileceğine hükmettiğini anlattı.
Yunan İltica Kurumu’ndaki ikinci başkanlık döneminin birkaç gün önce sona erdiği belirtilen Stavropoulou, geri gönderme sürecinin itirazlar nedeniyle uzun bir süre alabildiğini de ifade etti.
Buna karşın Yunan adalarına yönelik göç ve mülteci akınının durması durumunda sürecin iki buçuk ay içinde tamamlanabileceğini düşünen Stavropoulou, halen “adalara ulaşan insanların çoğu, Suriye, Irak ve Afganistan gibi kabul oranlarının yüksek olduğu ülkelerden geliyor” dedi.
Kathimerini İngilizce’ye göre, Maria Stavropoulou, mülakat sırasında ayrıca Yunanistan’dan “iltica talep eden Türk vatandaşları sayısında artış olduğunu” da söyledi.
Haberde , “2017 yılında bin 800 Türk vatandaşı, Yunanistan’a iltica başvurusunu yaptı” bilgisine yer verildi.
Gazete, “Ege’ye yönelik göçmen akışını azaltmak amacıyla AB ve Türkiye arasında imzalanan Mart 2016 anlaşması uyarınca Türkiye’nin, Yunanistan’a geçen insanları geri almayı kabulünün karşılığında 6 milyar Euro tutarında yardım, Türk vatandaşları için Avrupa’ya vizesiz seyahat ve AB’ye katılım müzakerelerin yeniden başlamasını sağlaması öngörülüyor” dedi. ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *