ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

GAZÜ, bilim yuvası olmaktan uzaklaştı

GAZÜ, bilim yuvası olmaktan uzaklaştı
YAYINLAMA: 16 Ağustos 2020 / 17.37
GÜNCELLEME: 16 Ağustos 2020 / 17.37

Gaziantep Üniversitesinde çağdaşlık ve bilimsellikten uzak yönetim anlayışının, üniversiteye talebi azalttığı, öğretim elemanlarının başka üniversitelere kaçması yüzünden eğitim kalitesinin giderek düştüğü ve yönetimin tüm bunlara rağmen bazı uygulamalarından vazgeçmemekte direndiği ifade edildi. İki dönemden beri rektörlük görevini yürüten İ. Hüseyin Filizin uygulamaları ile Gaziantep Üniversitesi kimliğine büyük zarar verdiği vurgulandı.

1987 Yılı’nda kurulan üniversitenin kentle bütünleşememesi, kaynaşamaması ve kendi kabuğu içinde yerinde saymasının kente beklenen yaran sağlamadığını söyleyen öğretim görevlileri, “Üniversiteler evrensel bilim yuvalarıdır. Ancak Gaziantep Üniversitesi bırakın evrensel olmayı, kendi kenti ile bütünleşemedi” diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu’da bulunan diğer üniversitelerle kıyaslandığında öğrenci sayısının da Gaziantep Üniversitesine olan talebin ne kadar düşük olduğunu gösterdiği ifade edilirken, “Dicle Üniversitesi’nde 11 bin 767, Çukurova Üniversitesi’nde 20 bin 401, Sütçü İmam Üniversitesinde 6 bin 127, İnönü Üniversitesi’nde 13 bin, Atatürk Üniversitesinde 33 bin 741 öğrenci eğitim görürken, Gaziantep Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenci sayısı 7 bin 234. Üniversiteye olan talep her geçen yıl azalıyor” denildi.

Rektörlüğün antidemokratik baskıcı uygulamaları yüzünden üniversitedeki birçok öğretim üyesinin soluğu başka üniversitelerde veya yurt dışında aldığı vurgulanırken, Gaziantep Üniversitesi Öğrenci Derneği’ni muhatap bile kabul etmeyen rektörlüğün faşizan örgütlenmeye taviz verdiği, hatta kampüs içerisindeki yurtlarda her gün öğrencilere yönelik saldırıları görmezden geldiği, üniversitede öğretim üyeleri ve öğrencilerin can güvenliğinin olmadığı bildirildi.

Bir zamanlar devlet üniversiteleri arasında eğitimi ve demokratik yapılanması ile ilk sıralarda gelen Gaziantep Üniversitesi’nin iki dönemden bu yana rektörlüğünü yapan İ. Hüseyin Filiz’in, üniversiteyi adeta hallaç pamuğu gibi karıştırması ve kendisi gibi düşünmeyen öğrenci ve öğretim üyelerine yönelik sistematik baskı uygulaması tepkilerin artmasına neden oluyor.

Üniversitede gelişen olaylarla ilgili olarak görüştüğümüz bazı öğretim üyeleri ve öğrenciler isimlerinin açıklanmasından bile korkarak gelişmeleri şöyle anlatıyor: “Rektör Filiz’in uygulamaları yüzünden aydın demokrat bilim adamlarının çoğu burayı terk etmek zorunda kaldı. Bazıları diğer üniversitelere gitmek zorunda kaldı, bazıları yurt dışındaki üniversitelerde soluğu aldı. Giden öğretim üyeleri içerisinde öylesine kıymetli birikimli insanlar vardı ki Gaziantep ve ülkemiz için son derece faydalı olacak kişilerdi. Ama Rektör Filiz’in partizanca tutumu yüzünden olan bu kente oldu. 2 Yıl önce konservatuarda iki öğretim üyesi kamplaşma yüzünden birbirini kurşunladı. Öğretim üyeleri ile öğrenciler arasında kopukluk yaratılıyor, öğrencilerle yakından ilgilenen öğretim üyelerine bile tahammül edemeyen rektör, bunların üniversiteden uzaklaşmasını kendine adeta görev sayıyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *