ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gazlı içeceklerden alınan ÖTV lüks konutlardan 15 kat fazla

Gazlı içeceklerden alınan ÖTV lüks konutlardan 15 kat fazla
YAYINLAMA: 19 Mart 2021 / 13.44
GÜNCELLEME: 19 Mart 2021 / 14.39
Büyük beklenti ile duyurulan değerli konut vergisinde tahsilat hedeflenen sayısının yüzde 5'i oldu, zenginlerden yine vergi alınmadı.

Bu yıl yürürlüğe giren Değerli Konut Vergisi düzenlemesi ile değeri 5 milyon TL'nin üzerindeki konutlardan alınacak verginin iki taksitinden biri şubatta yatırıldı. 

Maliye Bakanlığı, şubatta yaklaşık 175 milyon TL gelir hedefliyordu ancak tahsilat 10 milyon TL'de kaldı. Bu rakam, hedeflenen rakamın yüzde 5,5'i seviyesinde oldu. 2019 yılında yasalaşan düzenleme ile 220 bin konuttan beklenen toplam yıllık gelirse 350 milyon TL idi.

Çıkar çıkmaz 1 yıl ertelenen yasada, bu sürede birçok kriter değişikliğine de gidildi. Vergi oranlarının düşürülmesi gibi değişikliklerin içerisnde belki de en önemlisi fiyatı 5 milyon TL’yi aşan konutların değerini belirlemede Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün devre dışı bırakılmasıydı.  

Değer belirleme işi belediyelere devredildi. Belediyeler her konut için farklı rayiç belirlemiyor, bir bölgenin ortalamasını belirliyor. Bu durumda bir lüks konut ile aynı sınırlarda bulunan ve sayıca çok daha fazla olan eski evlerin değerlerinin bir ortalaması alınıyor.

Böylelikle bir çok lüks konut, yeni hesaplama bedeli ile yasa kapsamı dışında kaldı.

Yasa ilk çıktığında tek evi olan emekliler ve geliri olmayanlar vergiden muaftı. Yeni düzenlemeye göre tek evi olanlar hiçbir vergi ödemiyor. Birden fazla değerli konutu olanların da en düşük değerli taşınmazı vergiden muaf tutuluyor.

Yine yasa ilk çıktığında evin değeri arttıkça ödenecek vergi oranı yükseliyordu. Ancak bu konuda da kademeli artışa geçildi. Böylece ödenecek toplam vergi düşürüldüç

Tüm bunların sonucunda, "zengin vergisi" olarak bilinen vergiden tahsilat oranı yüzde 5’e kadar düştü. 

Aynı dönemde gazlı içeceklerden alınan ÖTV ise 150 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *