ANASAYFA arrow right Sağlık

Gaziantep’teki vaka sayısı endişe verici!

Gaziantep’teki vaka sayısı endişe verici!
YAYINLAMA: 20 Mayıs 2020 / 20.56
GÜNCELLEME: 21 Mayıs 2020 / 12.06
Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Kazım Doğan Eroğulları, kentteki vaka sayısı ve salgının seyrine dair değerlendirmelerde bulunarak ‘Kentte vaka sayısı binlerin üzerine çıktı’ dedi

Türkiye’de normalleşme takviminin açıklanmasının ardından cadde ve sokaklarda insanlar yoğunlaştı. Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Doğan Eroğulları, kentte vaka sayısının binlerin üzerine çıktığını, sağlık personelinin büyük oranında Covid-19 testinin pozitif çıktığını belirtti.  “Vatandaşlarımızın şunun bilincine varması gerekiyor; önlem alınmadığı ve bu hastalığı yaydığı sürece normale geçişimiz uzayacak ve süreç bizim açımızdan çok daha sıkıntılı bir noktaya doğru eğrilecektir” diye uyardı.

‘Özellikle sanayi bölgesinde çok fazla vaka var’

Normalleşme sürecine sadece Türkiye’de değil, salgının görüldüğü hemen hemen tüm ülkelerde geçildiğini söyleyen Eroğulları, bu karara varılmasında, virüsün bulaşma hızının ve hastalık yapma riskinin azalmasının etkili olduğunu belirtti. Ülke genelinde vaka sayısının azaldığı ve normalleşme sürecine geçildiği halde Gaziantep’te bu durumun tam tersi yaşandığını kaydeden Eroğulları, bunun nedenlerinden biri de yurttaşların kurallara riayet etmemesi olduğunu söyledi.

Eroğulları, “Özellikle sanayi bölgesindeki fabrikalarda çalışan işçilerin bir şekilde işlerine devam etmesi gerektiği, ki daha önce de çok ciddi risk altında olduklarını söylemiştik. İnsanlar, çalışmak zorunda, evini geçindirmesi, faturalarının ödenmesi, tencerelerinin kaynaması lazım ve kirasını ödemesi gerekiyor. Sanayide çalışan işçinin bunun gibi bir sürü sayamayacağımız sıkıntıları var ve bunlarla ilgili gerekli önlemler ise kuvvetle, muhtemel alınmadı veya yeterli olmadı. Bu nedenle, sanayi bölgesinde bulunan büyük fabrikaların çoğunda çok fazla miktarda vaka görüldü “dedi.

‘Eskisi gibi olamayacağını bilerek yaşamamız gerekiyor’

Kentte son birkaç hafta içerisinde vaka sayısında büyük bir artış olduğuna dikkat çeken Eroğulları, “Gaziantep olarak, normalleşme sürecini geriden takip edeceğiz. Çünkü kentimizde sayısı arttı. Normalleşme süreci, geçmişteki normal yaşantımıza döneceğiz anlamına gelmiyor. Bazı şeyleri artık hayatımızın merkezine koymak zorundayız. Bunlardan biri sosyal mesafe, biri kişisel hijyen, biri maske, diğeri ise aslında en önemlisi olan bu; salgını tetikleyecek olan bir durum olduğu ve çok ciddi sıkıntılar yaşayabileceği, sosyal hayatımızın altüst olabileceği gerçeğini bilerek yaşamamızdır” ifadelerini kullandı.

‘Yüz civarında sağlık personelinin Covid-19 testi pozitif’

Salgın sürecinin başından itibaren özellikle yaşlıların ve kronik hastaların salgından etkileneceğine dair bir algı ve dil kullanıldığı yönünde eleştiride bulunan Eroğulları, “Bu dil de, özellikle hareketli olan genç nüfusta ‘nasılsa bana bir şey olmayacak, ben kolay atlatırım’ gibi bir düşünceye sevk etti. Bu da yalancı rahatlama, yalancı bir güven duygusu oluşturdu. Kişiler, aslında kendisine bir şey olmasa bile taşıyıcılıkla başka insanlara bulaştıracağı ve başka insanlara çok ciddi rahatsızlık verilmesine sebep olabileceği gerçeğini göz ardı etti. Aslında rehavet hem ülkemizde hem de kentimizde var. Gaziantep’teki vaka sayısı salgının ilk iki ay boyunca, Türkiye ortalamalarında seyrediyordu. Ancak son iki haftada, özellikle sanayi bölgesinde yeterli tedbir alınmaması ve tedbirlere dikkat edilmemesinden kaynaklı, şu anda binlerin üzerine çıktı. Ayrıca yüz civarında sağlık personelinin Covid-19 testinin pozitif olduğu biliniyor. Bu nedenle Gaziantep’teki vaka sayısı endişe verici durumda” ifadelerinde bulundu.

‘Vatandaşlarımızdan, biraz daha tedbir ve sabır istiyoruz’

Alınan önlemlere rağmen durumun değişmediğinin altını çizen Eroğulları, “Öncelikle şunu söylemek lazım, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde kenar mahallelerde, parklarda maalesef bu konunun yeterince anlaşılmadığını ve yeterince ciddiye alınmadığını görüyoruz. İnsanların, kontrollerden uzak yerlerde maskesiz, sosyal mesafeye dikkat etmeden hayatını sürdürdüğünü, normal gibi algıladığını görüyoruz. Bu anlamda vaka sayısı çok hızlı bir şekilde artıyor. Vatandaşlarımızın şunun bilincine varması gerekiyor; önlem alınmadığı ve bu hastalığı yaydığı sürece normale geçişimiz uzayacak, bu süreç bizim açımızdan çok daha sıkıntılı bir noktaya doğru eğrilecektir. Bu anlamda vatandaşlarımız, lütfen sosyal mesafe kurallarına riayet etsinler, maskesiz çıkmasınlar, kişisel hijyeni çok çok ciddi biçimde uygulasınlar ve mümkün oldukça evden hiç dışarı çıkmasınlar. Eğer bu tedbirleri ciddi anlamda uygularlarsa hastalığı yenebiliriz. Aksi halde maalesef vaka sayımız şu anda olduğu gibi ciddi oranda artar. Vatandaşlarımızdan hem biraz sabır hem de biraz dikkat istiyoruz” dedi. Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *