ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gaziantep’teki üreticilere 6 bin ton arpa dağıtılacak

Gaziantep’teki üreticilere 6 bin ton arpa dağıtılacak
YAYINLAMA: 09 Temmuz 2021 / 21.03
GÜNCELLEME: 09 Temmuz 2021 / 21.18
Artan girdi maliyetleri karşısında harekete geçen Toprak Mahsulleri Ofisi, üreticiye arpa desteği verecek. Destek kapsamında küçükbaş hayvan başına 30, büyükbaş hayvan başına ise 150 kilogram arpa verilecek

Bu destekten yararlanmak isteyen üreticiler, İlçe Tarım Müdürlüğüne gidip güncel hayvan listesini alıp, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne müracaat etmeleri gerekiyor. Müracaatlar da pazartesi günü sona eriyor ve Gaziantep’te temmuz ayı içerisinde toplamda 6 bin ton arpa dağıtımı yapılacak.

Tüm üreticiler, bu destekten yararlanmalı

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, tüm üreticilerin bu destekten faydalanmaya davet ederken, son 2 ayda yem ve arpa fiyatları başta olmak üzere diğer girdilerin fahiş şekilde arttığını açıkladı.

Türkman, “Geçen yıl 1,20 kuruş olan arpanın kilosu 3 liraya çıktı. 50 kilogramlık bir çuval yem fiyatı 80-85 liradan 155-160 liraya yükseldi. Dolaysıyla hayvancılık yapan üreticiler bu artıştan çok olumsuz etkilendi ve bu yem fiyatlarıyla hayvancılığı devam ettirmeleri gerçekten çok zor. Ancak Toprak Mahsulleri Ofisi her yıl olduğu gibi belli dönemlerde ülkenin ihtiyacı doğrultusunda arpa ithalatı yaparak buna çözüm oluşturmaya çalıştırıyordu ve yurt dışından arpa ithal etmeye başlandı. İlk etapta 320 bin ton arpa ithal edildi” şeklinde konuştu.

Müracaatlar, pazartesi günü sona eriyor

Başkan Türkman, Gaziantep’te toplamda temmuz ayı içerisinde üreticilere 6 bin ton arpa dağıtılacağını belirtirken, “Bu 6 bin ton arpadan yararlanmak isteyen üreticiler, İlçe tarım Müdürlükleri’nden hayvan listesini alarak Toprak Mahsulleri Ofisi’ne müracaat edecekler ve müracaatlar da pazartesi günü bitiyor. Daha sonra ise Toprak Mahsulleri Ofisi yapılan müracaatlara göre bir paylama yapıp üreticilerin ihtiyacı olan arpayı temmuz ayı içerisinde dağıtacak. Dağıtılacak arpanın kilosu 1 lira 95 kuruş artı KDV. Vergiye tabi olan işletmelerde KDV yüzde 1 iken vergiye tabi olmayan küçük işletmelerde KDV oranı yüzde 8. Dolaysıyla yüzde 8 KDV ile alınsa bile arpanın kilogram maliyeti 2 lira 11 kuruşa geliyor. Piyasada ise 3 lira. TMO’nun arpa satışını yapacağını duyurmamızla birlikte son bir haftada arpanın kilogram fiyatı 3 liradan 2,5 liraya geriledi” ifadelerini kullandı.

Küçükbaşa 30, büyükbaşa ise 150 kilogram arpa desteği verilecek

Küçükbaş hayvan başı için aylık 30 kilogram, büyükbaş için ise 150 kilogram verileceğini kaydeden Türkman, “Toprak Mahsulleri Ofisi satışlara devam edecek. Bu doğrultuda ağustos ayı için 440 bin ton ihaleye çıktı. Daha sonraki aylarda arpa satışları sürecek. Sonuç olarak, önümüzdeki süreçte yem fiyatlarının da arpaya orantılı olarak düşmesini bekliyoruz. Arpanın kilosu 2 lira civarında satılırsa yem fiyatlarında da gerileme olacağı bekliyoruz ve bu rakamlarla üreticiler üretmeye devam edecekler” değerlendirmesinde bulundu. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *