ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’te son 3 yılda 520 internet kafe kepenk kapattı

YAYINLAMA: 04 Ekim 2022 / 21.41
GÜNCELLEME: 04 Ekim 2022 / 21.41
Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, sektörün son durumunu Sabah’a anlattı.

Yaz aylarında işlerde az da olsa kıpırdanma yaşandığını ancak yavaş yavaş durağanlaşmaya doğru gidildiğini belirten İsabeşe, sektörün geleceğinin iyi olmadığını vurguladı. “Odamıza kayıtlı 600 civarında internet kafe varken, son üç yılda bu sayı 80’e kadar düştü. Yani 520 internet kafe dükkanına kilit vurdu. Kalanlar da zamanla kapanıyor” dedi.

2022 yılını bu tarife ile kapatmayı istiyoruz

Artan ham madde dolayısıyla son 6 ay içerisinde 3 defa fiyat tarifesi çıkardıklarını anlatan İsabeşe, “Her fiyat tarifesi vatandaşımızı çok zorlarken, aynı zamanda esnafın işlerinin ve satışlarının düşmesine neden oluyor. Fiyat tarifesi çıkarmak sektörün zararına ancak gelen zamlara göre çıkartmak zorundayız. 2022 yılını bu tarife ile kapatmayı istiyoruz. 2023 yılında ise ham madde fiyatları artmaz da biz de yeni tarife çıkarmayız” diye belirtti.

Çay, şeker ve meşrubatın yükselmesi bizleri daha da zor durumda girdiriyor

İsabeşe, esnafın sigorta primlerini ödemekte zorlandığını hatta birçoğunun ödeyemediğini sözlerine ekledi. “Sigorta primlerinin yanı sıra pandemi döneminden kalma borçlarımızı ödeyemezken, çay, şeker ve meşrubatın yükselmesi bizleri daha da zor durumda girdiriyor. Bir yıl içerisinde tüm ürünler fiyatının 3 katı oranında zamlandı. Sıcak içeceklerin fiyatları belliyken, meşrubata fiyat belirleyemiyor. Çünkü her gün veya ayda bir değişiyor. Böylesi bir durumda nasıl belirleyeceğiz?” sorusunu sordu.

Esnafın ayakta durması için acilen can suyu kredisi verilmesi lazım

Sektörün eski canlı günlerine dönmesi ve esnafın ayakta durması için acilen can suyu kredisi verilmesi gerektiğini kaydeden Başkan İsabeşe, “Pandemi başladığından beri esnafımıza can suyu kredisi verilmesi için çağrıda bulunduk. Bizler KOSGEB tarafından verilen desteklerden faydalanamıyoruz. O nedenle ‘Hibe istemiyoruz, geri ödemeli kredi istiyoruz’ diyerek, ülke genelinde ki 114 Kahveciler Odası, kendi illerindeki milletvekillerine ve bakanlığına defalarca yazı gönderdik, faks çektik. Ama herhangi bir olumlu dönüş olmadı. Pandemi döneminde tam kapanan kahveciler oldu. Dolayısıyla yeniden bir can suyu kredisi istiyoruz” açıklamasında bulundu. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *