ANASAYFA arrow right Yaşam

Gaziantep’te riskler oldukça fazla, ancak önlemler yetersiz

Gaziantep’te riskler oldukça fazla, ancak önlemler yetersiz
YAYINLAMA: 21 Temmuz 2020 / 21.07
GÜNCELLEME: 21 Temmuz 2020 / 21.44
Makine Mühendisleri Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, ‘Endüstriyel Tesislerde Pandemi Tedbirleri’ ile ilgili açıklamalarda bulundu

Koronavirüs salgınının yayılmaya devam ettiğini belirten Başkan Kocaalar, “Yetkililer tarafından her gün önlem ve tedbirler konusunda yeni açıklamalar yapılsa da özellikle de kentimizde salgın kontrol altına alınamıyor. Koronavirüs salgınından korunmak için sıkça ifade edilen sosyal mesafe, hijyen ve maske tüm önlemlerin başında geliyor. Ancak tabi ki yeterli değil. Özellikle de endüstriyel tesislerde pandemi sürecinde ciddi riskler söz konusu. Sanayi kenti olan Gaziantep’te bu riskler oldukça fazla ve önlemlerin yetersiz olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Personel servislerinde oturma düzeni pandemi senaryosuna göre olmalı

Endüstriyel tesise giriş ve bölümler arası geçiş noktalarındaki kapıların mümkünse el değmeden otomatik açılır kapanır olmasının sağlanması gerektiğini kaydeden Kocalar, “Endüstriyel tesislerin girişinde personel tanıma amacı ile kurulan parmak okuma sistemi tamamen iptal edilmeli, temassız kimlik okuma sistemi, QR kod vb. yöntemlerle geçiş yapılmalıdır. Endüstriyel tesis çalışanlarının servis veya işyeri girişinde ateşleri ölçülmeli, raporlanmalı, el dezenfektanı kullanılarak ve tesis girişinde verilecek yeni maske ile tesise girişlerine izin verilmeli. Personel Servis araçlarına iniş ve binişler ile oturma düzeni pandemi senaryosuna göre düzenlenmelidir. Endüstriyel tesisin girişinden itibaren her bağımsız bölüm girişinde uygun noktalarda ve uygun sayıda virüse karşı el dezenfektanı bulundurulmalı” dedi. 

İnsan yoğunluğunu minimum seviyede tutulacak tedbirler alınmalı

Pandemi döneminde tesise ziyaretçi kabul edilmemesi gerektiğini kaydeden Kocalar, “Zorunlu görüşme gerektiğinde, önce ziyaretçinin ateşi ölçülmeli, ziyaretçi maske takmalı, galoş kullanmalı ve hijyen için dezenfektan sağlandıktan sonra misafir kabul odasında görüşme yapılmalıdır. Resirküle iç hava ile çalışan cihazlar (split klima, Fan coil, VRV-VRF vb.) varsa kapalı konumda tutulmalıdır. Mahal merkezi klima veya havalandırmaya bağlı ise yüzde 100 taze havayla beslenmelidir. Bina girişlerine hijyenik paspaslar yerleştirilmeli, paspaslara ayakkabıların tabanları tamamen ıslanana kadar basılmalıdır. Endüstriyel tesiste imalat programı da göz önüne alınarak mümkünse vardiyalı sisteme geçiş yapılarak çalışılması sağlanmalı ve insan yoğunluğunu minimum seviyede tutulacak tedbirler alınmalıdır. Endüstriyel tesiste çalışanların mola saatlerinde bir araya geldikleri alanlar veya sigara içme alanı gibi toplu olarak bir arada bulunulan alanların açık havada tesis edilmesine dikkat edilmelidir. Üretim alanında çalışanların kullandıkları bireysel eşyaların kullanımına özen gösterilmeli, tek kullanımlık olmayan bireysel eşyalar her kullanımdan sonra dezenfekte edilmeli veya 60°C sıcaklığında yıkanmalıdır. Endüstriyel tesis çalışanlarına hijyen ve sosyal mesafe koruma eğitimi verilmeli” değerlendirmesinde bulundu.

Mümkünse vardiyalar aynı kişilerden oluşturulmalı ve değiştirilmemeli

“Endüstriyel tesis üretim bandı, üzerinde imalatın yapıldığı bir tesis ise çalışanların sosyal mesafeye uygun şekilde çalışmalarını sağlayacak tedbirler alınmalıdır. Mümkünse vardiyalar aynı kişilerden oluşturulmalı ve değiştirilmemeli” diyen Başkan Kocalar, “Çalışma alanında yer alan ortak temas yüzeyleri (kontrol paneli, el aleti vb.) için kullanım şartları, kullanım sıklığı, kullanıcı sayısı vb. kriterlerine göre hijyen kuralları oluşturulmalı ve uygulanmalı, tek kullanımlık olmayan kişisel koruyucu donanımların mümkün mertebe ortak kullanılmaması sağlanmalı (baret, gözlük, emniyet kemeri vb.) ve kullanan kişi değiştiğinde dezenfekte edilmeli, taşıma ve istifleme araçlarının düzenli olarak dezenfeksiyon işlemleri yapılmalı, tesise gelen malzemelerin girişinde ve üretim öncesi depolanmasında bulaş riski dikkate alınarak hijyen tedbirleri alınmalı, üretim alanında açılabilir tavan veya dış kapı varsa ve üretim koşulları izin veriyorsa kapı ve diğer açıklıklardan ortama taze hava girişi mutlaka sağlanmalıdır. Dışa açılan kapı veya açılabilir tavanı olmayan mahaller için ısı geri kazanımlı havalandırma ünitesi konulmalı ve mahale yüzde 100 taze hava alınmalı ve endüstriyel tesislerde bazı cihazların çalışması esnasında çalışanlar arasında fiziksel mesafe sağlanamıyorsa bu çalışanlar N95 veya daha üstü standartta maske kullanmalı. Aynı ürüne dokunarak yapılan çalışma var ise çalışanlar mutlaka eldiven takmalı” diye konuşma yaptı.

Atık kumbarası her boşaltmadan sonra dezenfekte edilmeli

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Endüstriyel Tesis ortak alanlarında gri renkli, pedallı ya da fotoselli üzerinde “Maske -eldiven atık kumbarası” ibaresi yazılı olan atık kumbarası oluşturulmalıdır. Bu kumbaraların üzerinde “Maske-eldiven dışında çöp atmayınız” şeklinde uyarı yazısı bulunmalıdır. Kumbaranın içerisinde mutlaka siyah, kalın plastikten, dayanıklı ve sızdırmaz çöp poşeti geçirilmiş olmalıdır. Kumbara temizlik görevlileri tarafından sürekli olarak kontrol edilmeli ve içerisinde ¾ oranında doluluk olduğunda ağzı sıkıca bağlanarak ofiste veya bahçede oluşturulacak olan geçici atık deposuna taşınmalı. Bu atıklar geçici atık deposunda en az 72 saat ağzı sıkıca kapalı şekilde bekletilmeli ve daha sonra belediyelerin çöp alma hizmetlerine evsel atık kapsamında teslim edilmeli ve sorumlu temizlik görevlisi kişisel koruyucu takım kullanmalıdır. Atık kumbarası her boşaltmadan sonra dezenfekte edilmeli.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *