ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’te öğretmen, personel okul ve derslik açığı devam ediyor

YAYINLAMA: 16 Eylül 2022 / 21.25
GÜNCELLEME: 16 Eylül 2022 / 21.25
Milyonlarca öğrenci 12 Eylül tarihinde 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılına merhaba dedi.

Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, ise yaptığı açıklamada, Gaziantep’te öğretmen, personel, okul ve derslik ihtiyacının devam ettiğini belirtti

Türkiye’nin genç nüfusunun fazla olduğunu kaydeden Başkan Avan, “Genç nüfusu olan ve gelişen bir ülkede sürekli okul derslik ve öğretmen ihtiyacı olur.  Bu durum Gaziantep ve Tüm Türkiye için geçerli, ancak okullarda öğretmen açığı olduğu ve atanacak öğretmen bulunduğu halde neden atanma yapılmaz? Bu ülkenin kaynakları varsa eğitim için kullanılmalı. Bu ülkenin kaynakları eğitim için yeterli düzeyde kullanılmıyor. Güçlü ülke güçlü eğitimle oluşur. Türkiye’de eğitime ayrılan kaynak ve atanma problemleri çözülmeli. Dolayısıyla şehrimizde ve tüm Türkiye’de ataması yapılmayan öğretmen problemi çözülmeli. Çünkü geçmiş yıllarda olduğu gibi artan bir öğretmen açığıyla eğitime başlayan bir Gaziantep var. Her ne kadar geçmişe göre azalmış olsa da bu ihtiyaçlar devam ediyor” şeklinde konuşma yaptı.

2 bine yakın öğretmen şehrimizden ayrıldı

Gaziantep’ten öğretmen kaçışı yaşandığını ifade eden Avan, emeklilerle beraber 2 bine yakın öğretmenin şehrimizden ayrıldığını söyledi. “Kentimize atanan öğretmen sayısı gidenler kadar yok. Dolayısıyla eksiğin ilk atamalarla kapatılması lazım. Gaziantep’in mevcut öğretmen açığı karşılanmazken, yeni açılan okullar var. Bu ihtiyaç ise ücretli öğretmenlerle kapatılmak zorunda. Yani şehrimizin öğretmen açığı yükseldi ve bu sebeple daha fazla ücretli öğretmen çalıştırılması gerekiyor. Kısacası okul ve derslik konusunda standartlar hızla yükselmeye başlarken, okul ve derslik sayısı artarken, sınıf mevcudu ortalaması geçtiğimiz yıllara göre düşüyor da olsa öğretmen sayısında aynı şeyi söyleyemeyiz. Yine kentimize 300 anaokulu yapılacaktı fakat okullara farklı şekillerde kazandırılan sınıflarla bu anaokulu ihtiyacı giderilmeye çalışıldı. Gaziantep yine okul öncesi eğitimde Türkiye’deki birçok ilin gerisinde kaldı” tespitini yaptı.

Okullarda öğretmen dahil tüm personel açığı kapatılmalı

‘Okullar başlarken, imkânı olmayan okullarda ciddi bir temizlik ve hijyen problemi yaşanıyordu’ ifadelerini kullanan Avan, “Okullara temizlik görevlilerinin erken verilmesiyle bu problem geçtiğimiz yıllara göre biraz daha aşıldı. Ancak her ne kadar aşılsa da okullara yeterli ve kadrolu temizlik görevlisi verilmesini, memur, hizmetli, teknisyen şefi kısacası eğitimin her kademesinde okulların ihtiyacı kadar kadro kadar tahsis edilmesini istiyor ve bekliyoruz. Çünkü eksiklikler var. Bu eksiklikler okul ile veli iş birliğinde tamamlanmaya çalışılıyor lakin mali bir yük oluşturuyor ve eğitimdeki kaliteyi engelliyor. O nedenle tüm engellerin kalkmasını, engelsiz bir eğitim için yeterli kaynakların ve ödeneklerin sunulması, okullardaki öğretmende dahil olmak üzere tüm personel açığının karşılanması ile mümkün” tespitinde bulundu.

Kaynak kitap konusuna değinen Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, konuşmasını şöyle sürdürdü. “Kaynak kitap hem okuma kitabı derslerin birebir zenginleştirilmesi ile ilgili kitaplar geçmişten bu yana tartışma konusuydu. Millî Eğitim Bakanlığı bunu biraz daha geliştirerek kaynak kitap sunmaya da başladı. Ancak bazı sınıf düzeylerinde kaynak kitapları birçok öğrenciye yetersiz kalır. Özellikle ortaokul 8. sınıf ve lise son sınıfı öğrenciler çok fazla sayıda kaynak kitaba ihtiyaç duyar. Çünkü sürekli bir yarış içerisindeler. Ne kadar kaynak kitaba ulaşırlarsa öğrencilerin akademik başarısı o kadar artar.”

Milli Eğitim Bakanlığı gerekli çalışmaları yapıyor

Avan, “Anne baba kendi imkânlarıyla çocuklarını özel öğretim kurumlarına veya etütlere gönderir. Bir şekilde özel ders ile dışarıdan sağlanan farklı kaynak kitaplarıyla çocuğun başarısı arttırılmaya çalışılır. Bu durum yanlış değil. Çünkü eğitimde bir rekabet ortamı olmalı eğer bu rekabette n kaynak kitabını sunmayıp ortadan kaldırırsanız o zaman geriye gider. Kaynak kitap noktasında sadece dikkat edilmesi gereken hususlar var. Okulun veya öğretmenin özel bir menfaati var mı diye dikkat edilmesi gerekir. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor” diye konuşma yaptı. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *