ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’te öğretmen açığının kapatılması gerekiyor

Gaziantep’te öğretmen açığının kapatılması gerekiyor
YAYINLAMA: 26 Mart 2023 / 21.13
GÜNCELLEME: 26 Mart 2023 / 21.13
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 45 bin yeni öğretmenin atamasının yapılacağını açıkladı. Öğretmen ataması için ön başvurular 27 Mart-1 Nisan tarihlerinde alınacak, atamalar ise 8 Mayıs’ta yapılacak

Gaziantep’te bin 352 okulda yaklaşık 33 bin öğretmenin çalıştığını vurgulayan Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “İlimizde çalışan yaklaşık 2 bin 500 ücretli öğretmene ek olarak deprem dolayısıyla il dışına giden ve gidecek olan öğretmenleri de düşünürsek ciddi bir öğretmen ihtiyacı oluşacak. Ataması yapılacak olan 45 bin öğretmenden, Gaziantep’teki açığın da kapatılması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Resmi verilere göre 150 bin öğretmen açığı bulunuyor

Parlakçı, Türkiye’de resmi verilere göre 150 bin öğretmen açığının olduğuna dikkat çeken Parlakçı, “Öğretmen açıkları özellikle son yıllarda en önemli sorunlar arasında bulunmasına rağmen 2022 yılının tamamında ataması yapılan sözleşmeli öğretmen sayısı sadece 19 bin 969 oldu. Açıklanan sözleşmeli 45 bin öğretmen atamasının yapılması mevcut öğretmen açığını kapatmadığı gibi sayıları yarım milyonu aşan ataması yapılmayan öğretmenlerin “en az 100 bin atama” talebinin yarısını bile bulmuyor” dedi.

Öğretmen sorunu kalıcı olarak çözülmeli

15 Temmuz 2016 sonrasında tek bir kadrolu öğretmen atamasının yapılmadığını, Kasım 2022 yılı itibariyle MEB bünyesinde göreve başlayan sözleşmeli öğretmen sayısının 115 bin 767 olduğunu açıklayan Parlakçı, “Ülke çapında görev yapan ve tamamına yakını asgari ücretin altında ücret alan ücretli öğretmen sayısı ise yaklaşık 90 bindir. Resmi verilere göre geçtiğimiz 21 yıl içinde atanan öğretmen sayısının toplam öğretmen sayısına oranı yüzde 75. Aynı süre içinde KPSS’ye giren her 100 öğretmenden sadece 15’inin ataması yapılmış, geriye kalan 85’i işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakıldı. Eğitim Sen olarak talebimiz öğretmen açıklarının kapatılması için ilk aşamada en az 150 bin öğretmen atamasının yapılması, sonraki süreçte atamaların planlanarak ataması yapılmayan öğretmen sorununun kalıcı olarak çözülmesi” şeklinde konuştu.

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Geçtiğimiz yıllarda öğretmen alımında yapılan mülakat sonuçları açıklandığında yazılı sınavdan yüksek puan almasına rağmen çok sayıda öğretmenin düşük puan verilerek elendiği görüldü. Mülakat sonucunda elenenler arasında kendi alanında doktora yapan ve KPSS’de birinci olan öğretmenler de bulunuyor. Eğitim sistemine yönelik olarak yapılmak istenen değişiklikler başta olmak üzere, yapılan her atama ve sınavın şaibeli olduğu yönünde kamuoyunda geniş bir yargı bulunuyor. Kamu personelinin işe girme ve görevde yükselmelerinde tamamen taraflı bir uygulama olan ve doğrudan siyasal torpili çağrıştıran bütün uygulamalardan vazgeçilmeli, öğretmen ya da kamu görevlisi olma koşullarını taşıyan herkes cinsiyet, inanç farklılığı, etnik kimlik ya da siyasi görüş ayrımı yapılmadan istihdam edilmeli.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *