ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’te mutant virüs oranı yüzde 90’a yükseldi

Gaziantep’te mutant virüs oranı yüzde 90’a yükseldi
YAYINLAMA: 08 Nisan 2021 / 21.05
GÜNCELLEME: 08 Nisan 2021 / 21.26
Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı ve Eczacı Bülent Yılmaz, Gazianteplileri mutant virüs konusunda uyardı. Yılmaz, “Yeni tip mutant virüsünde hapşırma, burun akıntısı, iştahsızlık, titreme ve üşütme hali gibi belirtiler ön plana çıkıyor” dedi

*Salgın kontrollerden çıktı

*Yeni nesil virüs daha çok aile içi temasla bulaşıyor

*Acilen tam kapanma gerekiyor

*Ülkeler, gümrüklerde birbirinin aşılarına el koyuyor

*Mutant virüs çok daha bulaşıcı Gençler üzerinde çok fazla etkili

Bir ay önce Gaziantep’teki mutant virüs oranının yüzde 55 seviyelerinde olduğunu, ancak bu rakamın şu anda yüzde 90’ını aştığını belirten Başkan Yılmaz, “Kentimizde eski virüs oranı yüzde 10, yeni mutant virüs oranı yüzde 90” şeklinde konuştu.

Salgın kontrollerden çıktı

Salgının kontrollerden çıktığını söyleyen Yılmaz, “Vaka artışlarını sadece parti kongrelerine bağlamayı doğru bulmuyorum. Parti kongrelerinin kontrolsüzce yapılması topluma kötü bir örnekti. Çünkü bunu gören vatandaşlar ‘Madem burada bu kadar rahat davranabiliyor ve tehlike ortada yok, ben de rahatlıkla günlük hayatıma dönebilirim’ diye düşündü. Geldiğimiz noktada mutant virüs ne yazık ki çok daha bulaşıcıdır ve bu virüsün gençlerde çok fazla etkili olduğunu görüyoruz. Yani virüsün etki ettiği yaş aralığı daha da aşağıya düştü” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 65 seviyesinde

Yılmaz, Türkiye’de yoğun bakım doluluk oranının yüzde 65 seviyesinde olduğuna dikkat çekti. “ Eğer bu seviye yüzde 70’lere gelirse yoğun bakımda artık hizmet veremeyecek noktaya geleceğiz. O nedenle bu konuda biran önce önlem alınması lazım. Yeni mutant virüsün belirtileri eski virüsün belirtilerinden biraz farklı. Önceki Covid-19 semptomları, eklem ağrısı, tat ve koku kaybı, aşırı yorgunluk ve halsizlik, öksürük gibi belirtiler gösterirken, yeni tip mutant virüsünde hapşırma, burun akıntısı, iştahsızlık, titreme ve üşütme hali gibi belirtiler ön plana çıkıyor. Dolaysıyla belirtiler değiştiği için kişiler ‘Covid değilim herhalde üşüttüm’ diye düşünüyor. Böyle olunca da tedbir almıyor. O yüzden hapşırma, burun akıntısı, iştahsızlık, titreme ve üşütme hali gibi belirtiler varsa kişilerin acilen Covid testi yaptırmalarını öneriyoruz” dedi.

Yeni nesil virüs daha çok aile içi temasla bulaşıyor

Vakaların artmasını vatandaşın aşırı rahat ve tedbirsiz davranmasına başlayan Yılmaz, “Gaziantep İl Sağlık Müdürü bu konuda çok iyi çalışıyor. Hakikaten 7/24 çalışan çalışıyor, ama bir yerden sonra bu bürokratların iradesinin dışına çıkıyor ve ülke siyasetinin değişmesi gerekliliğini arz ediyor. Gaziantep özelinde vakaların bu kadar artması ülke genelinde alınan kararların yansımasıdır. Vatandaşlarımızın maske ve mesafe koruma hassasiyetini sadece toplu taşıma, restoran ve kafelerde değil, aile içinde de devam etmeleri gerekiyor. Çünkü yeni nesil virüs daha çok aile içi temasla bulaşıyor” açıklamasını yaptı.

Acilen tam kapanma gerekiyor

Başkan Yılmaz, Koronavirüsün vücutta bıraktığı hasarın uzun vadede ortaya çıktığını kaydederken, tam kapanma önerisinde bulundu. “Tam kapanma ile vaka sayısında hızlı bir düşüş ve böylece tıkanma noktasına gelen sağlık hizmeti sunumunun nefes alması ve yoğun bakımlarda yer açılması, kişilerin sağlık hizmetine rahatlıkla ulaşılmasını sağlayacak. Yoğun bakım oranı yüzde 65’ler seviyesinde ve sistem artık çökmek üzere. Bu oran yüzde 70’e geldiği an doktorlar hasta seçmek zorunda kalacak. Bu yüzden acilen tam kapanma gerekiyor. Aksi takdirde sağlık hizmeti verilemeyecek” değerlendirmesinde bulundu.

Ülkeler, gümrüklerde birbirinin aşılarına el koyuyor

Aşı konusunda değinen Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı ve Eczacı Bülent Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Nasıl ki geçen yıl virüs ilk çıktığında dünyada maske savaşları yaşandıysa, ülkeler maskelere ulaşmada nasıl büyük bir sorun yaşadıysa geldiğimiz noktada aynı sorun aşı için de yaşanıyor. Ülkeler gümrüklerde birbirinin aşılarına el koyuyor. Aşı artık stratejik bir ürün. Üretici firmalara bunun bedeli, patent hakları ödenerek üretim teknikleri satın alınarak, çok hızlı bir şekilde ülkelerde ihtiyaç duyulduğu kadar üretim bantları kurup hızlı bir şekilde aşının üretilmesi gerekiyor. Çünkü önümüzdeki süreçte virüs etkisiz bir mutanta dönüşene kadar bu sorunu yaşamaya devam edeceğiz ve her yıl aşı yaptırmak zorunda kalacağız.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *