ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’te KOAH, astım ve kalp hastası sayılarında artış yaşanacak

Gaziantep’te KOAH, astım ve kalp hastası sayılarında artış yaşanacak
YAYINLAMA: 29 Kasım 2021 / 19.00
GÜNCELLEME: 29 Kasım 2021 / 19.00
Genel Sağlık İş Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu, kalitesiz kömür kullanımı sonucunda Gaziantep’te KOAH, astım ve kalp hastası sayılarında artış yaşanabileceği konusunda uyardı.

Küçükosmanoğlu, “Şehrimizde birçok bölge doğalgaza geçti, ancak halen kenar semtlerde doğalgaza geçişler yok. Bu semtlerde daha yoğun hava kirliliği bekliyoruz. Kalitesiz kömürün yarattığı hava kirliliği daha yoğun olacak. Hava kirliliği çocuklarda astım, büyüklerde KOAH hastalığını artırır. KOAH, astım ve kalp hastalarını zor bir kış bekliyor” dedi.
İnsanlara aşı zorunluluğu getirilmeli
Üçüncü doz aşının çok önemli olduğunu ifade eden Küçükosmanoğlu, iki doz aşı yaptıranların hasta olduğuna dikkat çekti. “Şu anda ülkemizde iki doz aşı yaptıranların sayısı çok az ve bir türlü aşı karşıtlığı sorunu aşılamıyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın şeffaf, insanlar tarafından anlaşılabilir bir salgın politikası izlemesi gerekiyor. Yani birinci basamak ile aile hekimlerinin desteklenmesi, tüm verilerin şeffaf olarak açıklanması, hastaların, ölümlerin hangi meslek grubunda oldukları, yaşları, cinsiyetleri açıklanması gerekiyor. Ancak bunlar halen açıklanmıyor. Dolayısıyla da yeterince veriler açıklanmayınca aşıların yapılması noktasında ikna çalışmalarımız yeterli olmuyor. Aşı karşıtlığına ilişkin Sağlık Bakanlığı kamu yönetimini çok etkili olmalı. İnsanlara aşı zorunluluğu getirilmeli. Bu özgürlüğü kısıtlama anlamında değil, tüm halkın sağlığını kuruma anlamında getirilebilir” şeklinde konuştu.

Çok sayıda vaka okullardan bulaşıyor
Küçükosmanoğlu, salgın önlemlerinin gevşetildiğini, insanların maske kullanmadığını, toplu alanlarda bir araya gelindiğini ve insanların kendilerine çok fazla güvendiğini, ancak kendine güvenenlerin yoğun bakımda hayatlarını kaybettiğine dikkat çekti. “Çok sayıda vaka okullardan bulaşıyor. Çocuklar ciddi hastalık geçirmese de ailelere bulaştırmada ciddi rol alıyorlar. O yüzden çocukların da aşılanması çok önemli” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin salgında dördüncü pikini yaşadığını vurgulayan Küçükosmanoğlu, “Şu anda dördüncü pikin üst noktasındayız. Son 3 aydır vaka sayıları 20 bin ile 30 bin, vefat sayıları da 200 ile 300 arasından değişiyor. Kentimizde vaka sayıları belli bir oranda gidiyor. Vaka sayılarında çok fazla bir azalma yok” tespitini yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *