ANASAYFA arrow right Röportaj

“Gaziantep’te diyabetik retinopati yaygın”

“Gaziantep’te diyabetik retinopati yaygın”
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.30
Hiç şüphe yok ki insanın en değerli organlarından birisi göz. Göz olmadan insan ne dünyanın güzelliklerini görebilir ne de hayatın tadına varabilir
Hiç şüphe yok ki insanın en değerli organlarından birisi göz. Göz olmadan insan ne dünyanın güzelliklerini görebilir ne de hayatın tadına varabilir. Sabah gazetesi olarak Göz Hastalıkları Uzmanı Oftalmolog Osman Murat Aksoy ile göz üzerine röportaj yaptık.
Aksoy, Gaziantep’te yeme-içme’ye bağlı olarak diyabetik retinopati göz hastalığının fazla olduğunu söyledi. Aksoy, “Güneydoğu Anadolu’nun tozlu, güneşli ve sıcak olması alerjik olayları da tetiklediğinden dolayı gözlerde alerjik konjonktivit dediğimiz göz hastalığına da yaygın olarak rastlıyoruz” dedi.
Sabah-Gaziantep’in Dünyagöz’e bakışı nasıl? Bize biraz Dünyagöz’ü anlatır mısınız?
Aksoy-1996 yılında hizmet vermeye başlayan Dünyagöz, gözün tüm branşlarında ve en gelişmiş teknolojilerle sunduğu yüzlerce farklı tedavi yöntemiyle göz ve göz çevresi sağlığına dair sorunlara çözüm getiriyor. Dünyagöz Hastaneler Grubu Türkiye’de branş hastaneciliği ile yeni bir dönem başlattı. Şu an yurt içi ve yurt dışında toplam 23 merkezinde her kesime sağlık hizmeti veriyor. Sürekli yenilenen eksiksiz teknolojisi, öğretim üyesi ve uzman doktorlardan oluşan 200 kişilik medikal kadrosu, 2000’e yakın personeli ve çağdaş yönetim anlayışıyla kısa sürede dünyanın sayılı merkezleri arasında yerini aldı. Türkiye çapında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmit, Adana, Samsun, Tekirdağ, Bursa, Konya, Sakarya ve Gaziantep’te olmak üzere 11 ayrı ilde 20 şube ile hizmet veriyor. Avrupa’da ise Frankfurt, Köln ve Tiflis’te olmak üzere 3ayrı noktada hizmet sunuyor. Bununla sınırla kalmayarak 2017 yılında hayata geçireceği Azerbaycan, Hollanda ve İzmir’deki yeni merkezleri ile daha geniş bir coğrafyaya yayılmayı hedefleyen grup, Türkiye’de sağlık turizmin öncülüğünü üstlenerek dünyanın 107 ülkesinden yılda yaklaşık 50 bin hastaya da hizmet veriyor.Güneydoğu’nun bu nadide şehrinde hizmet vermekten dolayı bizler oldukça memnunuz. Buna karşılık Gazianteplilerden de hastanemize dair olumlu dönüşler alıyoruz. Her zaman teknolojik altyapımız, uzman hekim kadromuz ve güler yüzlü personeli ilegöz sağlığı konusunda en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz.
Sabah-Burası Türkiye’nin en fazla diyabet hastasının yaşadığı kent olarak biliniyor. Şekerin en çok hasar verdiği organlardan biri de göz. Bu potansiyel, Gaziantep’e gelmenizde etkili oldu mu?
Aksoy-Dünyagöz, Gaziantep’teki hastanesinin açılışını özellikle diyabetik retinopati dediğimiz, şeker hastalığının göze yaptığı hasar sonucu görme problemi yaşayan hastaların tedavisini amaçlayarak açıldı. Dünyagöz, Gaziantep hastanesiyle bütün göz hastalıklarında en ileri teknolojileri kullanarak ihtiyacı olan bütün halka hizmet veriyor. Ama dediğiniz gibi Gaziantep’te diyabet oranı oldukça fazla. Bu sebeple diyabet hastalığının sebep olduğu diyabetik retinopati dediğimiz şekerin gözdeki hasarı oldukça fazla.
Sabah-En çok hangi göz hastalıkları yaygın, bu konuda bir tespit yapılabildi mi?
Aksoy-Göz hastalıklarında en yaygın olan problemler çeşitli kırma kusurları dediğimiz miyopi, hipermetropi ve astigmattır. Son yıllarda artan ve özellikle beslenme ve yaşam koşullarındaki yanlışlar da gözü ciddi oranda etkilemeye başladı. Bunların başında diyabete bağlı retina ve depresyon ilaçlarından dolayı erken yaşta katarakt sorunu görülebiliyor. Bunların dışında hipertansiyona bağlı retinopati ve glokom hastalıkları da oldukça fazla görülüyor. Gaziantep diğer şehirlerle kıyaslandığında yeme-içme kültürüne de bağlı olarak diyabetik retinopati’nin oldukça sık görüldüğü bir şehir. Özellikle Güneydoğu Anadolu’nun tozlu, güneşli ve sıcak olması alerjik olayları da tetiklediğinden dolayı gözlerde alerjik konjonktivit dediğimiz göz hastalığına da yaygın olarak rastlıyoruz.
Sabah-Şu anda kaç hekim görev yapıyor? Burada hastalara hangi konularda hizmet veriliyor?
Aksoy-7Göz Doktoru, 1 Anestezi Uzmanı ve Acilde de 3 Pratisyen hekim görev yapıyor.
Sabah- Yatak kapasiteniz ne kadar?
Aksoy-75


Sabah-Gaziantep’e Dünyagöz ile gelen yeni bir teknoloji söz konusu mudur?
Aksoy-Dünyagöz, Türkiye genelindeki tüm hastanelerinde ileri teknoloji ürünleriyle hizmet veriyor. Gaziantep hastanesinde sunduğu hizmetlerinde de bu ileri teknolojilerden asla vazgeçmiyor. Dünyagöz’ün Gaziantep’e getirdiği bir yenilik olarak uzak görme problemi olan miyopi sorununda Excimer Lazer tedavi yöntemlerindeki son teknoloji cihazlarının kullanılmasını örnek gösterebiliriz. Kırma kusurlarında kullanılan tüm cihazlar hastalarımızın güvenilir ve konforlu şekilde hizmet alması için tasarlandı. İstanbul’daki hastanelerimizde hangi ameliyatlar yapılıyorsa Gaziantep’teki hastanemizde de aynı ameliyatlar yapılacak tüm alt yapı oluşturuldu.
Sabah-Göz hastalıklarından en zor tedavi edileni hangisi?
Aksoy-Bazı göz hastalıkları ciddi önem taşıyan, genellikle kendini son safhalarda belli eden hastalıklardır. Yine de erken teşhisle görme kaybının engellenmesi mümkün. Yani tedavisi zor hastalık yok. Ancak tedavisi için gecikilmiş hastalık vardır. Bunun için herhangi bir şikayet yoksa bile yılda 1 göz muayenesi olmak oldukça önemli. Ayrıca hastanın tedavi sırasındaki ve sonrasındaki tutumu da önemli. Örnek verecek olursak, şeker hastalığına bağlı oluşan diyabetik retinopati hastalığında biz hekim olarak gerekenleri yapsak da, hastanın da aynı zamanda şekerine ve tansiyonuna dikkat etmesi gerekir. Ama hasta şekerine ve tansiyonuna dikkat etmezse hastalık maalesef ilerler.
Sabah-Göz sorunu kadınlarda mı yoksa erkeklerde mi daha yaygın?
Aksoy-Bazı hastalıklar kadınlarda daha fazla görülüyorken bazı hastalıklar erkeklerde daha fazla görülüyor. Genel olarak baktığımızda ise, hastalıkların belli bir cinsiyette görülme sıklığı eşit diyebiliriz.
Sabah- Peki çocuklarda görülen göz hastalıkları nedir?
Aksoy-Çocuklarda göz tembelliği başta olmak üzere şaşılık, olmak üzere miyopi ve hipermetropi görülüyor. Göz tembelliği önlenebilir görme kaybı. İlk 7 yaş içinde kapama ve ortoptik (cihazlarla) yöntemlerle tedavi edilebilir. 7 ve-8’inci yaşta tembellik tedavisinde daha hızlı ve etkili yol alırız. Gözlerin paralel duruş pozisyonunun bozulmasına şaşılık denir. Bazen gözlük tedavisinin yanı sıra hasta ortoptik tedavi ve egzersiz programlarıyla tedavi olabilir. Bunların dışında bebeklerde doğuştan gelen doğumsal katarakt,yeni doğan retinopatisi ve glokom hastalıklarına da rastlanabiliyor.
Sabah-Şaşılığın tedavisi var mı?
Aksoy-Şaşılık, her iki gözün birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesi. Gözler burun köküne doğru veya dış tarafa kayabileceği gibi yukarı veya aşağı pozisyonlara da kayabilir. Bu kayma bir gözde olabileceği gibi iki gözde de olabilir. Tek gözde görülen sürekli kayma durumu göz tembelliğine sebep olabilir. Göz tembelliği de bir gözün diğerine göre daha az görmesi durumudur ve eğer çocuk ilk 7 yaş içinde tedavi olmazsa ömür boyu görme düzeyi az olarak devam eder. Ayrıca göz tembelliği kişinin her iki gözle görme yeteneği kazanmasını, derinlik hissini yani 3 boyutlu görmeyi engeller. Şaşılık tedavisinde erken teşhis çok önemli. Bu nedenle tek gözünde kayma olan bebek ve çocuklar hemen göz muayenesine götürülmeli. Uzman hekimlerimiz ve sahip olduğumuz teknolojilerle şaşılığın tedavisi her yaşta mümkün. Çocuklarda 6 ayda bir veya yılda 1 göz muayenesi oldukça önemli. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *