ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep’te 6 lise öğrencisi sürgün edildi

Gaziantep’te 6 lise öğrencisi sürgün edildi
YAYINLAMA: 01 Aralık 2022 / 11.41
GÜNCELLEME: 01 Aralık 2022 / 11.41
“Savaşa hayır” eylemine katıldıkları gerekçesiyle altı lise öğrencisinin Gaziantep Belediyesi sınırları dışındaki okullara gönderilmesine karar verildi.

Daha önce örgün eğitimin dışına çıkarılma cezası verilen öğrencilerin, itirazları sonucunda bakanlık, belediye sınırları dışındaki okullarda okuyabileceklerini yönelik karar verdi.

Altı lise öğrencisi cezalandırıldı

31 Aralık 2002 tarihinde DEHAP’ın düzenlediği yılbaşı kutlaması ile 5 Ocak 2003 tarihindeki savaşa hayır konulu basın açıklamasına katılan altı öğrencinin başına gelmedik kalmadı. Öğrenciler söz konusu basın açıklamasından bir hafta sonra polis tarafından gözaltına alındı. Daha sonra haklarında dava açıldı. Tutuksuz yargılanan öğrenciler bu sefer soluğu milli eğitim müdürlüğü il disiplin Kurulu’nda aldı. Disiplin Kurulu’nun kararı ağır oldu. Altı başarılı öğrenciye, örgün eğitim dışına çıkarılma cezası verildi. Yani okuma hakları ellerinden alındı.

Karar öğrencilere tebliğ edildi

Milli Eğitim Müdürlüğü disiplin kurulu tarafından örgün eğitimin dışına çıkarılan lise öğrencileri karar itirazı için milli eğitim Bakanlığı’na başvurdu. Öğrencilerin itiraz başvurusu önceki gün sonuçlanarak karar öğrencilere tebliğ edildi. Milli eğitim bakanlığı öğrenci disiplin kurulu, öğrencinin tasdiknamelerini vererek Gaziantep belediye sınırları dışındaki başka okullara gönderilmesine karar verdi. Kararı öğrenciler ve veliler, sürgün olarak nitelendiriyor.

Yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvuruyorlar

Milli eğitim bakanlığı ortaöğretim genel müdürlüğünün, Gaziantep Valiliği‘ne gönderdiği resmi yazıda, öğrencilerin daha önce ceza almamaları ve başarı durumlarını göz önüne alındığı ifade edilerek gönderdikleri okullarda topluma kazandırılmaları için rehber öğretmenlerinin titiz davranmasını istedi. Velilerde öğrenciler gibi karara tepki gösterdi. Çocuklarının disiplin suçu işlemediğini savunan veliler, çocuklarının yanlarında okumasını istiyor ve yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine başvurmaya hazırlanıyorlar.

Öğrenciler değil, farklı dünya düşünceleri cezalandırıldı

Kararı, sürgün olarak nitelendiren öğrenci velileri, çocuklarının eğitimlerine yanlarında devam etmelerini istiyor. Sürgün cezasını ağır bulan veliler, yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine başvurmaya hazırlanıyor. İnsan Hakları Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Kadir Tüzün, “Sistemin farklı düşüncelere tahammül edemediğini belirterek, öğrenciler değil, farklı dünya düşünceleri cezalandırıldı. Kararın ağır olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *