ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’te 5 bin hemşire olması gerekiyor

Gaziantep’te 5 bin hemşire olması gerekiyor
YAYINLAMA: 14 Ocak 2021 / 21.10
GÜNCELLEME: 14 Ocak 2021 / 21.10
Türk Hemşireler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Doç. Dr. Rabia Sohbet, hemşirelerin sorunlarını, sıkıntıları Sabah’a anlattı.

Gaziantep’te genelinde toplam 2 bin 500 hemşirenin görev yaptığını açıklayan Başkan Sohbet, hastanelerde çok fazla hemşire açığının bulunduğunu söylerken, “Hemşire sayımızın 5 bin olması gerekiyor. Ayrıca ek ödemelerle ilgili mutlaka iyileştirme yapılmalı ve üniversite mezunu bir hemşirenin aldığı döner sermaye ve yan ödemeler yeniden düzenlenmeli. Birimlerde çalışanlar için de ek ödeme yapılmalı” dedi.

Pandemi süreci hemşireler açısından çok zor geçiyor

Pandemi sürecinin hemşireler açısından çok zor geçtiği tespitini yapan Sohbet, “2020 yılının Mart ayından beri devam eden Covid-19 sürecine rağmen, hemşire sayısında çok büyük bir değişim olmadı. Yoğun bakım servisinde yatan hastaların bakımını hemşireler yapıyor. Bu hem psikolojik hem fiziksel anlamda çok zorluyor ve 24 saat nöbet sistemiyle çalışıyorlar. Çalışan hemşirelerin büyük çoğunluğu Covid-19 hastalığını geçirdi. Hatta ikinci ve üçüncü defa geçirenler oldu. Şu anki mevcut genellere göre testi pozitif çıksa bile 7 gün sonrasında yeniden test yapılıp negatif mi değil mi kontrol edilmeden işe başlaması gerekiyor. Hatta 7 gün sonrasında belirtileri olduğunda test yapılabilmesi için çok ciddi sorunlar yaşıyorlar ve test yapıldığında sonuç çıkana kadar klinikte hastalarla birlikte çalışmaya devam ediyorlar. Dolayısıyla hem sağlık çalışanları hem de hizmet alan hastalar çok olumsuz etkilendi halen de etkileniyorlar” şekilde konuştu.

100 bin hemşire atama bekliyor

100 bin hemşirenin atama beklediğini belirten Başkan Sohbet, “Yorgun olan hemşireler biraz dinlendirilir, normal çalışma düzenlerine geçerler ve bu hastalıkla başa çıkabiliriz.  Kentin nüfusu 3 milyona yakın olmasına karşın hastanelerde toplam 2 bin 500 civarında hemşire görev yapıyor. O nedenle devlet ve özel hastanelerde hemşire aşığı var. Çünkü çalışma şartları oldukça zor. Atanan kişiler belli bir zaman sonra tayinlerini başka yerlere aldırıyorlar” açıklamasını yaptı. 

Her yıl 7-8 bin kişi hemşirelik bölümünden mezun oluyor

Sohbet, Türkiye genelinde her yıl 7-8 bin kişinin mezun olduğunu vurguladı. “Ülkemizde mezun olan hemşire sayısı çok fazla. Kaliteli bir eğitim için okulda yeterli sayıda öğretim görevlisinin bulunması gerekiyor. Hoca yetersizliği nedeniyle sınıfları dahi bölemiyoruz. Hemşirelerin klinik uygulamaları var ve bu uygulamaların çalışma alanı üniversite hastanesidir. Öğrenciler, protokol yapılmadığından devlet hastanelerinde staj yapamıyorlar. Üniversite hastanesi ise hem tıp hem de hemşirelik öğrencileri için yetmiyor. Dolayısıyla kaliteli bir eğitim için iyi uygulama alanlarına sahip olmak ve yeterli sayı da öğretim görevlisi ve sınıfların lazım” ifadelerini kullandı. 

Hastanelerde aşı yapacak ayrı bir birim kurulmalı

Türk Hemşireler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Doç. Dr. Rabia Sohbet, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Halkın aşılanması için Aile sağlığı merkezlerinde aşı işlerini yapacak elemanlara ihtiyaç var. Çünkü Aile sağlığı merkezlerinde bu işi yapacak eleman yok. Hasta olup gelip diğer ihtiyaçlarını görmesi gereken insanlar hizmet alamayacak ve aksamalar ortaya çıkacak. Hastanelerde aşı yapacak ayrı bir birim kurulmalı.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *