ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’te 3 binin üzerinde ücretli öğretmen çalışıyor

Gaziantep’te 3 binin üzerinde ücretli öğretmen çalışıyor
YAYINLAMA: 27 Ocak 2022 / 20.45
GÜNCELLEME: 27 Ocak 2022 / 21.02
Türk Eğitim-Sen, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında ülkemizde ücretli öğretmen sayısı araştırma sonucunu kamuoyuyla paylaştı. Ülke genelinde ücretli öğretmen sayısı 85 bin 513 olarak açıklandı.

İstanbul’da görev yapan ücretli öğretmen sayısı 25 bin 469 olurken, İstanbul’u sırasıyla Bursa 3 bin 881, Şanlıurfa 3 bin 217, İzmir 3 bin 303, Kocaeli 2 bin 285, Gaziantep 2 bin 447, Antalya bin 840, Tekirdağ bin 610, Diyarbakır bin 562, Mersin bin 370, Hatay bin 265, Manisa bin 184, Kahramanmaraş bin 118, Mardin bin 111 ile takip ediyor. Gaziantep’in sıralamada ilk 10 il içerisinde yer alması dikkat çekti.

Öğretmenlerin ücretli çalıştırılarak köleleştirilmesini doğru bulmuyoruz

Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, ücretli öğretmenliğin kaldırılması gerektiğini belirtti. “Öğretmenlerin ücretli çalıştırılarak köleleştirilmesini doğru bulmuyoruz, gerçeklerden hareket edilmeli. Sonuç olarak öğretmen atama konusundaki problemler çözülmeli” dedi.

Atama bekleyen öğretmen sayısı 500 bin civarında

Ülkemizde öğretmen fazlası bulunduğunu dile getiren Avan, atama bekleyen öğretmen sayısının 500 bin civarında olduğunu açıkladı. “Her yıl ülke genelinde ücretli öğretmen sayısına yönelik araştırma yapıyoruz. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Hakkâri ve Bolu Valiliği dışında 79 ilin valiliğinden aldığımız bilgiye göre ücretli öğretmen sayımız 85 bin 513. Bu rakam kentimizde 2 bin 447 olarak görülüyor. Ama şehrimizde en az 3 binin üzerinde ücretli öğretmen çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre 115 bin açık norm var

Avan, öğretmenlerin asli kadroda görev yapması gerektiğini söyledi. “İhtiyaç olduğundan ücretli değil, kadrolu olarak atanmalı. Ücretli öğretmen, sadece ek ders ücreti yani boğaz tokluğuna çalışıyor. Bunu doğru bulmuyoruz. Türkiye’nin ihtiyacı kadar öğretmenin atanması lazım. Geçmiş dönemlerde yetişmiş öğretmen açığı varken, şimdi öğretmen fazlası var. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre 115 bin açık norm var. Yani 115 bin kadrolu öğretmen atanabilir. Dolayısıyla okul, derslik, öğrenci ve öğretmen var, lakin atama yapılmıyor” açıklamasını yaptı.

Bir ülkenin kalkınmasının eğitimle başladığını vurgulayan Başkan Avan, “Eğitimde tasarruf olmaz. Eğitime yapacağımız yatırım ve ayıracağımız kaynak doğrudan ülkemizin geleceğini inşa eden bir husus. Eğitimin asli unsuru ve taşıyıcı kolunu da öğretmen. Sınıfta öğretmeniniz yoksa eğitime yapacağınız diğer yatırımların pek bir anlamı kalmayacak. Dolayısıyla eğitime yapılacak öncelikli yatırım ve alınacak öncelikli tedbir, öğretmen açığını gidermek olmalı” diye konuştu.

Ücretli öğretmenlerimizin aldıkları ücretler kabul edilebilir değil

Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Neredeyse asal öğretmen istihdam modeli haline gelmiş olan ücretli öğretmenlerimizin aldıkları ücretler de kabul edilebilir değil. Bu arkadaşlarımızın tamamı, asgari ücretin dahi yarısı kadar bir aylıkla görev yapmaktadırlar. Bu durum, öğretmenlik hizmetinin haysiyetiyle de bağdaşır bir tablo değil. Bu emek sömürüsü sonlandırılmalı, tüm öğretmenlerimiz, mesleğin saygınlığına ve insan haysiyetine yakışır ücretlelerle çalıştırılmalı.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *