ANASAYFA arrow right Eğitim

Gaziantep'te 200 bin öğrenci EBA'ya ulaşamadı

Gaziantep'te 200 bin öğrenci EBA'ya ulaşamadı
YAYINLAMA: 28 Mayıs 2021 / 15.20
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2021 / 16.41
HDP Gaziantep Milletvekili Prof.Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep’in sorunlarını TBMM’ye taşıdı. Toğrul, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Gaziantep denince akla fıstığı, baklavası, beyranı, küçük sanayide her türlü alet edevatı yapan çok becerikli insanları gelir, ama bugün Gaziantep maalesef sorunlar yumağıyla baş başa” dedi.

Toğrul, sorunları şöyle sıraladı: “Gaziantep, bebek ölüm hızı oranında Türkiye 1'incisi; Türkiye ortalaması 9,1'ken Gaziantep'te 16,2.

Triko sektöründe 700 esnaf kepenk indirdi

“Pandemiyle birlikte Gaziantepli esnaf kan ağlıyor. Ekonomik nedenlerle çok ciddi intiharlar yaşanıyor. Son dönemlerde sadece triko sektöründe 700 esnafın kepenk indirdiğini biliyoruz, sadece son bir ayda 30 berber kepenk indirdi. İnşaat sektörü artan maliyetlerden "S.O.S" veriyor, Antep en pahalı konut fiyatları ve en pahalı kiralarla yaşıyor.”

Kuraklık çiftçiyi bitirdi

hububatta yüzde 60 verim kaybı var

“Eğitimde sorunlar ciddi, yapılan tüm sınavlarda Antep 70'in üzerinde sıralarda yer alıyor. Sadece pandemi döneminde 200 bin öğrenci Gaziantep'te EBA'ya ulaşamadı. Trafik tam bir keşmekeş. Gaziantepli en kirli havayı soluyor, en pahalı suyu içiyor. Gaziantep'te nohut dürümü bile 9 TL olmuş. Kuraklık çiftçiyi bitirdi, hububat ekimi neredeyse yüzde 60 verim kaybıyla devam ediyor, bununla beraber de hayvancılık da bitti.”

Antep fıstığı büyük tehlike altında

“Asıl üzerinde durmak istediğim, Gaziantep'in ismiyle özdeşleşmiş Antepfıstığı. Karkamış Barak Ovası'nda ve Birecik-Fırat havzasında fıstık ağaçları kuruyor. Şu an aldığımız bilgilere göre, bölgede fıstık ağaçlarının yaklaşık yüzde 20'si tamamen kurumuş durumda. Yöredeki halk, neden olarak fıstık ağacında bir mantar türünün olduğunu söylüyor, Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü ile yaptığımız görüşmelerde kurumanın nedeni bakteriyel fitoplazma olduğunu söylüyor. Bizim görüşmeden edindiğimiz izlenim ise şu: Aslında neden tam olarak bilinmiyor. Biz bununla ilgili soru önergeleri verdik, araştırma önergeleri verdik; cevap alamıyoruz. Antep fıstığından, dolaylı ve dolaysız 200 bin insan ekmek yiyor. Yaklaşık bine firma Antep fıstığı ticaretiyle uğraşıyor. Antep'in ismiyle özdeşleşmiş, Anteplilerin "yeşil altın" dediği Antep fıstığı büyük tehlike altında. Sorunu sadece çiftçiye yükleyerek "Çiftçi şöyle yapsın, çiftçi böyle yapsın" diyerek bu sorunun üzerinden gelemeyiz. Onun için, tüm yetkililerin, Bakanlığın, ziraat odalarının, Fıstık Araştırma Enstitüsü’nün el birliğiyle bu soruna derhâl çözüm üretmesi gerekiyor. Şu ana kadar maalesef ikna edici bir çözüm üretilememiştir.”

Anteplinin korkusu, Dülük Ormanları'nın yok edilmesi

“İkinci bir mesele daha var: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis gündeminin neredeyse yüzde 80-90'ı imar tadilatları, imar değişiklikleri. 5'inci Zırhlı Tugay alanının hemen yani başı imar değişikliğiyle kentleşmeye açılmak isteniyor. Gaziantep'te yeşil alan sıkıntısı var, neredeyse tek ormanlık alanı Dülük Ormanı. Şimdi, bu alanı "Medeniyet Şehri 1'inci etap" diye imara açılmak isteniyor ve Anteplinin korkusu, bu alanın zamanla kentleşerek imarın Dülük'ün içine sızması ve Dülük Ormanları'nın yok edilmesi. Bunun yaratacağı sıkıntı çok büyüktür. Gaziantep'e temiz hava Sof Dağı'ndan, batıdan eser. Siz buradan bir set yaptığınız zaman, bu setin arkasındaki mahalleler temiz hava alamayacak. Söz konusu alanın imara açılmasıyla birlikte özellikle Fıstıklı Mahallesi, Zeytinli Mahallesi, Pirsultan, 8 Şubat Mahallesi temiz hava alamayacaklar.

Yine imara açılmak istenen alanın çok yakınından şehri organize sanayiye bağlayan yol geçiyor. Bu yolda trafik şu anda keşmekeş; şimdi buraya 26.100 kişinin yerleştirileceği iddia ediliyor. Eğer bu iddia, bu yapı gerçekleşirse bu buradaki trafiğe en az 12 bin civarında aracın yükünün binmesi demek ve burada trafiğin işlememesi demek.

Gaziantep'in tüm sivil toplum örgütleri bir araya geldiler. Ve 5. Zırhlı Tugay arazisinin imara açılmasına karşı yetkilileri uyardılar. Gaziantepli bunu istemiyor, tam tersi, buranın yeşillendirilerek Dülük'le birleştirilmesini istiyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin kariyer yaptı, Belediye Başkanı oldu, Vekil oldu, Bakan oldu. Ya halkın sesine kulak verecek ya da rantiyecilerin sesine kulak verecek, seçim kendisinin.”

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *