ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Gaziantep’te 1985’de elektriksiz köy kalmayacak, bugün 400 köyde elektrik var

Gaziantep’te 1985’de elektriksiz köy kalmayacak, bugün 400 köyde elektrik var
YAYINLAMA: 18 Ocak 2023 / 16.04
GÜNCELLEME: 18 Ocak 2023 / 16.04
Elektrikler bakım ve onarım için Pazar günleri 9-13 arasında kesilecek. Birikmiş elektrik borçlarından faiz alınmıyor

TEK Gaziantep Müessese Müdürü Osman Ali Yılmaz halkın şikayetleri ile ilgili sorularımızı cevapladı

Adil Dai

Kahraman-Gazi TEK Müessese Müdürü Sayın Osman Ali Yılmaz’la konuşmamıza şöyle devam ettik.

Soru: Pazar günleri kesilen elektrik halkı çok perişan ediyor. Ne kaloriferi yanıyor ne radyo dinleyebiliyor, ne de mutfakta, banyoda elektrik kullanabiliyoruz. O nedenle Pazar günleri dinleneceğimize sinir küpü oluyoruz.

Cevap: Bunu bizimde istemeyeceğimizi takdir edersiniz. Ancak, Gaziantep bir sanayi şehri, çok geniş bir esnaf kitlesi var. Bakım ve onarım yapılması zorunlu olduğuna göre, haftanın diğer günlerinde fabrikaların ve iş yerlerinin cereyanını kesmemek için Pazar günlerini seçiyoruz. Onarım ve bakım nedeniyle keseceksek, belediye hoparlörü ile de ilan ediyoruz. Başka ne yapabiliriz?

Soru: Pazar günleri yapılan kesinti bazen TV’nin açılışına kadar uzuyor, soğuk odalarda zor bir Pazar oluyor. Bunu pazarlara bölerek, periyodik kesintileri de halka peşin ilan ederek yapmak uygun olmaz mı?

Sayın Müdür, mesai arkadaşlarıyla fayda zararları da görüşerek şu cevabı verdi.

Cevap: Bundan böyle bakım ve onarım için Pazar günü cereyanı keseceksek, çok önemli bir mani çıkmazsa saat 13:00’te vereceğiz. Tabi bazı pazarlarda hiç kesilmeyecek.

Soru: Öyleyse en yetkili kişi olarak sizin beyanınızı, okuyucularımıza aktarıyoruz. Pazar günleri onarım ve bakım olursa elektrikler 09:00/13:00 arasında kesilecek. Yurttaşlar da ihtiyaçlarını buna göre ayarlayabilirler.

-Evet efendim…

Soru: Birkaç okuyucumuz geldi. “Saati eksik okumuşuz” diye 127.000 – 135.000 lira gibi çok yüksek paralar istenmiş kendilerinden.

Memur saati yanlış okumuşsa aylar sonra düzelterek, hem de haksız yere faiz istenerek abone müşkül duruma sokulmuş olmuyor mu?

Cevap: Birkaç örnek oldu maalesef. Saat memur eksik okumuş. Borç ta toplanmış, bu doğru. Buna karşılık biz bu toplu borcu taksite bağlayıp öyle tahsil ediyoruz. Bu nedenle bir faiz alınması da söz konusu değil. Abone suçlu değil ki faiz alalım. Faiz, aboneye ihbarname verildikten sonra süresinde ödenmeyen borçlara tahakkuk ettirilir.

Soru: Öyleyse geç okuma da, geç tahsil etmede personelinizin azlığından kaynaklanıyor.

Cevap: elbet te… Acil ihtiyacımız olan personeli alabilirsek dert ve şikayetlerin pek büyük bölümü derhal kesilir. Gaziantep ilinde 580 teknik eleman, memur ve işçiye ihtiyacımız varken şu anda 330 kişi ile tüm il ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor. Sorumlu teknik eleman arkadaşlarımın her birine 2-3 iş birden verilmiştir. Müracaatlarda onları yerlerinde bulmakta bu nedenle mümkün olamamaktadır. Genelde yurttaşımızda, basınımızda haksız değil. Ancak eksik personelle daha iyi hizmet imkanı yoktur. Biz her çareye başvurarak hizmeti en az aksamayla yürütmeye çabalıyoruz.

Soru: Gaziantep köylerinin elektriklenme işi ne durumda?

Cevap: Gaziantep’in 597 köyü var. Bu yıla kadar elektrik verilen köy sayısı 300 den biraz fazla idi. Bu yıl 63 köye daha elektrik verdik. 1983 yılının sonuna kadar elektrik verilen köyümüzün sayısı 410’u bulacak. Belki birkaç köye daha verebiliriz. Çalışmalar süratle devam ediyor. Şunu iftiharla söyleyebilirim ki, yalnız Gaziantep’e değil bölgeme dahil olan Urfa, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da da köy elektriklenme oranı çok yüksektir. Bu sonucu gece gündüz çalışan arkadaşlarıma borçluyum.

Soru: Bir nisbet verebilir misiniz.

Cevap: Hay hay… Urfa’da elektrik almış köy sayısı bizden önce yüzde 5 idi. Bu gün yüzde 20 oldu.

Gaziantep köylerinin yüzde yetmişinde bugün elektrik vardır. Bu hızla gidebilirsek 1985’te Gaziantep’in elektriksiz köyü kalmayacak.

Günlerdir telefon başında ve karanlık saatlerde sıkıntı içinde idim.

Geldim, TEK’in en yetkilisi ile konuştum, rahatladım.

Şimdi dileğim, bu müessesenin çalışmasını gevşetmemesi, Gaziantep parlamenterlerinin de konuya hemen eğilerek personel teminini sağlamalarıdır.

Müesseseden ayrılırken kendi kendime mırıldanıyordum…

Molder kolayına söylememiş: “Allah insana dil vermiş, konuşun ki anlaşasınız”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *