ANASAYFA arrow right Yaşam

Gaziantep’te 10 binden fazla insan karantinada

Gaziantep’te 10 binden fazla insan karantinada
YAYINLAMA: 29 Temmuz 2020 / 21.51
GÜNCELLEME: 29 Temmuz 2020 / 22.04
Vali Davut Gül, güncel konularla ilgili değerlendirme toplantısında önemli ve çarpıcı açıklamalarda bulundu

9 bin vatandaşın iyileştiğine, 10 binin üzerindeki kişinin ise karantinada olduğuna dikkat çeken Vali Gül, “Nüfusa oranla vaka sayımız daha fazla. Kurallara uymadığımız müddetçe hasta olma ihtimalimiz yüksek. Hepimizin alışkanlıklarımızı terk etmemiz lazım” dedi.

3 aşamalı bir sistem var

Sadece Gaziantep’te değil çevre illerin tamamında bir yoğunluk olduğunu belirten Gül, “Bütün hastalar hastanelerde yatmıyor. 3 aşamalı bir sistem var. Öncelikle evinde izole edilebilecek insanlar evinde izole ediliyor, evinde uygun şartları olmayanları yurtlara yönlendiriyorlar ve hastanede kontrol altında bulunması gerekiyorsa onlar da hastanelerde tedavi ediliyor. Bütün pozitif vakalar hastanelerde kalmıyor. Dolaysıyla vatandaşlarımız pozitif çıktım hastaneye yatırılmadım, kimse ilgilenmedi diye düşünmesin. Bu süreçte hangi aşamada test alınacak, hangi aşamada hastanede yatması lazım, hangi aşamada evinde kalması gerektiğini şeffaf bir şekilde anlatmak lazım. 70-80 metrekare evde 8-10 nüfus yaşıyor. Dolaysıyla evinde izole olma ihtimali yok. Bunun pandeminin yayılmasında ve artmasında etkili olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Topyekun bir seferberlik gerekiyor

“Gaziantep’in neresinde olunursa olunsun kolay ulaşabileceği bir sistem oluşturmamız lazım” diyen Gül, “Yeni bir karar aldık. 444’lü bir numaramız olacak. Gaziantep’in neresinde olursa olsun kolay ulaşabileceği bir sistem oluşturmamız lazım. O sistem içerisinde de hastaneye mi gidecek, evinde mi bekleyecek, test olacak mı olmayacak mı diye arkadaşlarımız iletişim kanallarını açık tutacak. Ayrıca normal ağlık hizmetlerinin dışında şoförlü araç kiralayacağız. Olabildiğinde vatandaşların testlerinin evde alınması, hastaneye gelmesi gerekiyorsa bu araçlarla alınıp tekrar bırakılacağı bir sistem oluşturmak istiyoruz. Bunun için topyekun bir seferberlik gerekiyor. Vatandaş olarak da kamu çalışanları olarak da devlet olarak da herkesin elinden gelenin fazlasını yapması gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı.

Günlük bin 500 test yapılıyor

Vali Gül, günlük bin 500 civarında testin yapıldığını açıklarken, “Test sayısıyla ilgi çok sıkıntımız kalmadı. İhtiyaç olduğunda 2 bin de 2 bin 500 test de yapabiliriz. Sivil Toplum Kuruluşları şu anda alanda olmayacaksa, katkı sunmayacaksa ne zaman katkı sunacak. Bu şehrin ihtiyacı şu anda var. 3-5 ay sonra bu şehrin kimseye ihtiyacı olmaz. Gaziantep’te 2 bin civarında dernek var. Bu dernekler kendi mahallelerinde alanda olmaları ve katkı sunmaları lazım. Bu süreçte topyekun bir mücadele gerekiyor. Bu süreçte herkese ihtiyacımız var. Bu uzadıkça herkes kaybedecek. Bunun gündemimizden kalkması lazım.  Sivil Toplum Kuruluşları; kimin müdürü, rektör, başkan, vekil olacağına karışıyor ama asıl karışması gereken bu süreçtir” diye konuşma yaptı.

Kurallara uymayan düğün salonları 15 gün kapatılacak

Gaziantep’te artık düğün salonlarında yapılan bütün düğünlerin kamera kayıtları toplanıp inceleneceğini vurgulayan Vali Davut Gül, konuşmasını şu şekilde devam etti: “Sürecin ne zaman biteceği belli değil. Sonuç olarak insanlar çocuklarını evlendirmek istiyorlar. Biz sadece nikah törenin olmasını istiyoruz ama insanlar düğün yapmak istiyoruz. Bunu da anlıyoruz ama düğünler mümkün olduğunca açık hava da yapılsın, kapalı alanda mevcut kapasitenin dörtte biri olsun. Artık kapalı alanda yapılan düğünlerin kamera kayıtlarını her gün toplayacağız. Kameraları incelenecek ve kurallara uymayan düğün salonları uyarı yapılmadan 15 gün kapatılacak.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *