ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantepli mobilyacılar şirketleşmemenin faturasını ödüyor

Gaziantepli mobilyacılar şirketleşmemenin faturasını ödüyor
YAYINLAMA: 27 Şubat 2023 / 13.38
GÜNCELLEME: 27 Şubat 2023 / 13.38
“İşler açıldı diyenler yalan söylüyor”

Türkiye’de dev mobilya üretimi ve satışı yapan firmalara karşı ayakta kalma mücadelesi veren Gaziantepli mobilyacılar, şirketleşmenin faturasını ağır ödüyor. Gaziantep, Türkiye’de en kaliteli mobilya üretimi yapan şehirler arasında olmasına rağmen, pazara hakim olan Bellona, Yataş, İstikbal ve Ankara mobilyaları karşısında ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Gaziantep’te en kaliteli mobilyalar üretilir

Gaziantep’te halen Mobilyacılar Odası’na kayıtlı olarak faaliyet gösteren 500 mobilya imalatçısı 100 civarında da satıcı olduğunu belirten Mobilyacılar Odası 2. Başkanı Mustafa Yavuz, bin kayıtlı çalışan mobilyacı olduğunu bildirdi. Bunların birçoğunun da maliye kaydı olmadığını söyleyen Yavuz denetimlerin yetersiz olduğunu bildirerek, “Mobilya mağazası açmak çok kolay oldu, herkes açıyor. Yan yana mobilya dükkanı açıyorlar. Gaziantepli mobilyacılar birleşip şirketleşmedikleri için bugün piyasaya hakim değil. Oysa Gaziantep’te en kaliteli mobilya üretilir. Ama üretimin büyük bölümü bu yöreye satılıyor. Dışa açılacak sermayeleri ve güçleri yok. Yeterli teknik güce sahip değiller. Korsan faaliyet gösterenler haksız rekabet yaratıyor” dedi.

Pazara büyük firmalar hakim

Türkiye’de mobilya piyasasına Ankara, Kayseri, Antakya’nın hakim olduğunu, pazarda bu şehirlerdeki firmaların hakim olduğunu, ancak son zamanlarda İnegöl’ün de pazara girmeye çabaladığını söyleyen Yavuz, “Şirketleşen firmalar küçük esnafı bitirdi. Çünkü çok güçlüler. Gaziantep’teki mobilyacı esnafı bir türlü bunu yapmıyor. Birleşip güçlü şirketler yaratma konusunda ilgisiz kalıyor. Böyle olunca piyasaya büyük firmalar hakim oluyor. Üstelik büyük firmalar taksit, garanti belgesi servis gibi tüketiciye bir takım imkanlar sunuyor. Tüketiciye güven vererek malını satıyor. Ama küçük esnaf uzun vadeli taksit yaparak mal satamaz, servis olayı zaten mümkün olmaz. Elbette böyle avantajı olmayan işyeri, tüketici için cazip gelmiyor” diye konuştu. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *