ANASAYFA arrow right Eğitim

Gaziantep’in net öğretmen ihtiyacı: 4 bin 153

Gaziantep’in net öğretmen ihtiyacı: 4 bin 153
YAYINLAMA: 05 Ekim 2020 / 21.06
GÜNCELLEME: 05 Ekim 2020 / 22.09
"Atamalar liyakatsız, taşımalı eğitimde planlama yok"

Sayıştay raporunda, öğretmen atamalarının dağılımında dengesizlik olduğu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kadrolarına ise mevzuatın liyakat ve kariyer ilkeleri doğrultusunda öngördüğü şartları taşımayan kişilerin atandığı belirtildi.Raporda Gaziantep'in net öğretmen açığının 4 bin 153 olduğu bildirildi.

Sayıştay,  Mili Eğitim Bakanlığı’na ilişkin hazırladığı “2019 Yılı Denetim Raporu”nu geçtiğimiz günlerde Meclis’e sundu. Sayıştay’ın raporuna göre; Bakanlık 2019 yılında 118 milyar 155 milyon 812 bin 370,37 TL harcama yaptı. Harcamanın 33 milyar 717 milyar 663 bin 952,05 TL’si ise ödenek üstü harcama gerçekleşti.

Sayıştay raporunda, “Denetim Görüşünü Etkilemeyen Tespit ve Değerlendirmeler” başlıklı kısmında MEB’e ilişkin birçok tespitte bulundu. Buna göre; MEB’de atamaların liyakatlı yapılmadığı ve öğretmen atamalarının dengeli yapılmadığı belirtildi.

Taşımalı eğitim sisteminin planlı yapılmadığı vurgulanan raporda, Fatih Projesi’yle ilgilide alt yapı ve harcamalar arasında uyumsuzluk olduğu belirtildi.

Raporda, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kadrolarına mevzuatın liyakat ve kariyer ilkeleri doğrultusunda öngördüğü şartları taşımayan kişilerin atandığına dikkat çekildi.

Sayıştay’ın rapor yer verdiği tespitlerin bir kısmı şöyle:

*Öğretmen kadrolarının ihtiyaç planlaması çerçevesinde eğitim kurumlarına dengeli dağıtılmıyor.

*Sözleşme ile taahhüt ettikleri yerde asgari çalışma sürelerini tamamlamayan sözleşmeli öğretmenlerin başka yerlere atanması ve kadroya geçiriliyor.

*Taşımalı eğitimde sağlıklı planlama yapılmıyor.

*Şirketler ile yapılan protokollerden elde edilen gelirler ile bu gelirlerden yapılan harcamalar bakanlık bütçesine dahil ediliyor.

*Destekleme ve yetiştirme kurslarının temel amacından uzaklaşması ve bu kurslar için ayrılan kaynak sürekli artıyor.

* FATİH Projesi altyapı yatırım harcamaları arasında uyumsuzluk bulundu.

*İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kadrolarına gerekli koşulları sağlamayan kişiler atandı.

*Ödenek üstü harcama yapıldı.

Bütçenin yüzde 80'i personel gideri

2019 yılında Bakanlık bütçesinden yüzde 69,19'u personel giderleri ve yüzde 10,90'ı sosyal güvenlik kurumu prim giderleri olmak üzere toplamda yüzde 80,09'inin personele yönelik harcamalardan oluştuğu belirtildi.

Bütçe giderlerinin yüzde 10,68'i mal ve hizmet alımları, yüzde 6,16'sı ise sermaye giderleri için harcanmış.

"Kadro dağılımında dengesizlik var"

Sayıştay, öğretmen kadrolarının dağılımında ülke geneli ve iller açısından birçok dengesizlikler bulunduğunu belirtti.  Bu dengesizliklerin süreklilik kazanması halinde öğretmen açığı sorununun çözülemeyeceğini ifade edildi.

Norma aykırı atamalar nedeniyle birçok kurumda öğretmen fazlalığı olduğu belirtilen raporda, “Buna karşın birçok kurumda da öğretmen açığı bulunmaktadır. Söz konusu açık ve fazla, yer değiştirme suretiyle yapılan atama, ilk atama, sözleşmeli öğretmenlik ve ders ücreti karşılığı öğretmenlik gibi yöntemlerle dengelenmeye çalışılsa da mevcut dengesizliklerin önemli boyutlara ulaştığı görülüyor.  

"Söz konusu dengesizlik, bir taraftan ihtiyaç fazlası öğretmenler nedeniyle kısıtlı olan insan kaynağının etkin ve verimli kullanılamamasına, diğer taraftan öğretmen ihtiyacı karşılanamayan birçok yerleşim biriminde bireylere eğitime erişme hakkı ve eğitimde fırsat eşitliği gibi temel anayasal hakların yeterince sunulamamasına yol açıyor” denildi.

Aralık 2019 tarihi itibarıyla ülke genelinde boş kadro sayısı 93.235, ihtiyaç duyulan öğretmen sayısı ise 138.393'dir. Kurum bazlı öğretmen ihtiyacının hem ülke geneli hem de iller özelinde net öğretmen ihtiyacından yüksek olması, eğitim kurumları ve alanlar itibarıyla ihtiyacın doğru belirlenmemiş olmasından kaynaklanıyor. Mesela kurum bazlı ihtiyacın en yüksek olduğu İstanbul'da boş kadro sayısı 28.172 olup bu kadroların tamamına atama yapılsa dahi ihtiyaç karşılanamıyor.

"Aynı ilde bile dağılım dengesiz"

Raporda, dengeli bir biçimde dağıtılamayan öğretmen mevcudunun aynı il içerisinde ilçeler itibarıyla da oldukça dengesiz bir görünüm sergilediği belirtildi. Örneğin Ankara ilindeki toplam 5.063 öğretmen fazlasından 2.275’inin (yaklaşık yüzde45’inin) Çankaya ve Yenimahalle ilçelerinde bulunduğu; Kırşehir ilindeki toplam 672 öğretmen fazlasından 418’inin (yaklaşık %62’sinin) ise il merkezinde bulunduğu belirtildi.

"Taşımalı eğitim sağlıklı yapılmadı"

Raporda, taşımalı eğitimde planlamanın sağlıklı yapılmadığına dikkat çekildi ve “Belediyelerle yeterli işbirliği ve koordinasyon sağlanamamasının kaynakların etkin ve verimli kullanımını engelleyerek taşımalı eğitimin maliyetini artırdığı tespit edilmiştir” denildi.

Belirlenen araç kapasitelerinin taşınacak öğrenci sayısı ile uyumlu olmadığı, gereken sayıdan daha fazla araç için ödeme yapıldığı belirtildi.

FATİH Projesi atıl kaldı

Sayıştay raporu Fatih Projesi’ne ilişkin de birçok önemli tespitte bulundu: “Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında gerçekleştirilen altyapı yatırım bileşenlerinin eğitim kurumları bazında kısmen örtüşmemesi nedeniyle bazı yatırımların atıl kaldığı ve okullar tarafından sistemin kullanılamadığı görüldü.

"Projede bugüne kadar farklı tarihlerde yapılan ihaleler ile 432.288 adet etkileşimli tahta alımı yapılarak 19.752 okula kurulumu gerçekleştirilmiş, faz1 ve faz2 ihaleler ile yaklaşık 15.103 okula VPN erişimi için ağ alt yapısı kurulumu yapılmış, 13.312 okula ise geniş bant internet erişimi bağlantısı sağlanmış. Okul düzeyinde Projenin temel bileşeni olan etkileşimli tahta ve ağ altyapısı açısından konu incelendiğinde yatırım planlamasının önemi ortaya çıkmaktadır. “

Şirketlerle yapılan protokoller

Sayıştay, raporunda yer alan bir diğer önemli detay ise; Bakanlığın bankacılık ürünlerinin kullanımına ilişkin bir banka ve mobil servis kullanımına ilişkin GSM Operatörleri ile imzaladığı protokoller çerçevesinde tahsil ettiği gelirlerin bütçe dışında açılan hesaplarda yönetildiği.

Raporda buna ilişkin şöyle denildi: "Yasal düzenlemelere rağmen kamu mali yönetiminin temel ilkelerine aykırı olarak merkez teşkilat birimlerinde kamu geliri niteliğindeki bazı gelirlerin bütçe ile ilişkilendirilmeyerek ayrı banka hesaplarında takip edilmekte ve bu hesaplardan kamu gideri niteliğinde harcamalar gerçekleştirilmektedir. Bakanlık ile bir kamu bankası ve GSM Operatörleri arasında imzalanan protokoller bu uygulamanın başlıca örneklerindendir.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *