ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’i makine imalatında söz sahibi yapmak istiyoruz

Gaziantep’i makine imalatında söz sahibi yapmak istiyoruz
YAYINLAMA: 27 Ekim 2021 / 22.01
GÜNCELLEME: 27 Ekim 2021 / 22.01
Poliüretan terlik, taban, gezer kafa çapak kesim makinelerinin yanı sıra CNC torna yedek parça imalatı yapan Yeniçeri Makine, sektörde adından söz ettirmeye başladı.

Gaziantep ve ülke geneli başta olmak üzere yurt dışına da makine ihraç eden Yeniçeri, müşteri memnuniyeti ön planda tutuyor.

Nizip Caddesi’nde faaliyet gösteren Yeniçeri makine Poliüretan terlik, taban, gezer kafa çapak kesim makinelerinin yanı sıra CNC torna yedek parça imalatı yaparak sektörün öncü firmalarından biri oldu. Yapılan makineler Gaziantep ve ülke geneli başta olmak üzere Rusya, Özbekistan ve Kazakistan’a da gönderilirken, AR-GE çalışmaları da son hız devam ediyor.

Destek verilirse, ithal edilen tüm ürünleri üretebiliriz

Yurt dışından ithal edilen tüm makineleri yapabileceklerini ancak bunun için destek verilmesi gerektiğini söyleyen Yeniçeri Makine Sahibi Salman İnak, “Birçok sektörde söz sahibi olan Gaziantep’i makine imalatı konusunda da hem Türkiye’de hem de dünyada söz sahibi yapmak istiyoruz. Türkiye’de redektör, pompa, hidrolik sistem ve yedek parça imalatı yok denecek kadar. Dolayısıyla

Destek verilirse ithal edilen makineleri, redektör, pompa, hidrolik sistem ve yedek parçaları kendimiz üretebiliriz” dedi.
Firmamızın yaptığı makineler ithal makinelerden daha kaliteli

Yeniçeri makinenin 11 yıldan beri sektörde yer aldığını ifade eden İnak, “Türkiye’de yapılmayan ya da az yapılan birçok parça ve yedek makine var. 20 yıl önce 350-400 bin Euro’ya yurt dışından ithal edilen makineleri şu anda 50-60 bin dolara yapıyoruz. Yurt dışından gelen makinelerin kaliteli olduğu söyleniyor, öyle bir şey yok. Firmamızın yaptığı makineler ithal makinelerden daha kaliteli olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Yurt dışından ithal edilen makine sayısını azaltmayı hedefliyoruz

Firma olarak her türlü makineyi yapabileceklerini kaydeden İnak, “Poliüretan terlik, taban, gezer kafa çapak kesim makinelerinin yanı sıra CNC torna yedek parça imalatı yapıyoruz. Geçmiş dönemlerde bazı makineler İstanbul’da yapılırken, şu anda aynı makineleri Gaziantep’te sadece Yeniçeri makine yapıyor. 2 bin 500 dolara müşteriye satılan makineyi biz bin 300 dolara sattık. Çin’in 2 bin dolara sattığı etiket makinesini biz yaptık ve daha az maliyetle sattık. Amacımız para kazanmak değil, yurt dışından ithal edilen makine sayısını azaltmak” açıklamasını yaptı.

KDV oranının yüzde 5’e düşürülmesi gerekiyor

Doların yükselmesinin sektörü olumsuz etkilediğini ve ham madde fiyatlarını yükselttiğini açıklayan İnak, “Makine yapımında kullandığımız imalat çeliklerimiz ya da platin saclarımızın tamamı döviz olarak gelir. Ancak döviz yükseldiğinde fiyatların yükselirken, döviz düştüğünde fiyatlar neden düşmüyor? Dolar yükseldiğinde 15-20 gün duraklama yaşarız. Bunun yanı sıra KDV’nin 18 olması da bizleri olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla sektörün daha da canlanması ve gelişmesi için KDV oranının yüzde 5’e düşürülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Makine imalatı için devletin destek olması gerekiyor

İnak, ayakkabı imalatında kullanılan makinelerin yüzde 90’ını yapabildiklerini vurguladı. “Tekstil sektöründe kullanılan makinelerin ise yüzde 50’sini yapabiliyoruz. Firmalar kendi imkanları ile bir şey yapmaya çalışıyor, ama devletinde destek olması lazım. KOSGEB’e kredilerden yararlanmak için başvuruda bulunduğumuz da önümüzde birçok prosedür çıkardılar. Ama bu prosedürler firmayı bıktırıyor. KOSGEB’de ki çalışanlar, başvuru yapan firmaların iş yerini denetleyecek, yapılan işleri, çalışmaları ve makinelerin üretilip üretilemeyeceğini görmeleri ve demiri tutmaları gerekiyor” diye konuşma yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *