ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep’e çağ atlatan yatırımları hayata geçirdik

Gaziantep’e çağ atlatan yatırımları hayata geçirdik
YAYINLAMA: 27 Eylül 2020 / 21.06
GÜNCELLEME: 28 Eylül 2020 / 14.54
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEKNOFEST, (Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali) kapsamında Gaziantep’e geldi. Erdoğan, stantları gezerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı, birinci olan okullara ödüllerini verdi. Erdoğan, “Gaziantep Organize Sanayi Bölgelerinde yapımı tamamlanan ve hizmete giren 300 fabrikanın resmi açılışını yapıyoruz” dedi.

Daha sonra 300 fabrikanın toplu açılış törenine katılan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, “Eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye her alanda şehrimize çağ atlatan yatırımları hayata geçirdik. Hedefimiz Gaziantep’i çok daha ileriye taşımaktır. İlimize bir müjdemiz daha var. Ankara ve Bursa’dan sonra Gaziantep’e bir model fabrika kuruyoruz. İnşallah Kasım ayında bu fabrikayı açacağız. Burada teorik ve uygulamalı eğitimler bir arada verilerek firmaların üretim ve verimlilik tekniklerini en iyi şekilde uygulamaları sağlanacak” dedi.

Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali’nin ülkemize hayırlı olmasını dileklerinde bulunan Erdoğan, “Ülkemizi bu güzel etkinlikle buluşturan herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Gaziantep’e de Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'ne ev sahipliği yaptıkları için ayrıca teşekkür ediyorum. İlk iki TEKNOFEST bu alana ilgi duyan gençlerimiz yanında çocuklarıyla beraber ailelerden oluşan milyonların katılımıyla İstanbul'da yapılmıştı. İstanbul'da alevlenen teknoloji heyecanı dalga dalga tüm Anadolu’yu kuşattı ve neredeyse her illerimizden TEKNOFEST’e ev sahipliği yapma talebi geldi. Bunun üzerine TEKNOFEST’in tek rakamlı yıllarda İstanbul’da çift rakamlı yıllarda ise diğer şehirlerimizden birinde yapılmasına karar verildi” ifadelerini kullandı.
Gaziantep'ten yükselen heyecana ortak olmak istedik
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEKNOFEST’in Anadolu’daki ilk durağının ülkemizin insani ve ekonomik tüm güzelliklerini bünyesinde barındıran Gaziantep olduğunu hatırlatırken, “Biz de teknoloji güneşi doğudan yükseliyor temasıyla Gaziantep'ten yükselen heyecana ortak olmak istedik. Öncelikle tüm alanlarda dereceye giren takımları ve yarışmacıları gönülden tebrik ediyor, azim ve başarılarının devamını diliyorum. Salgın sebebiyle bu festival alışık olduğumuz büyük kalabalıklar yerine daha sınırlı sayıda katılımla gerçekleşti. Ancak bu durum TEKNOFEST heyecanının ülkemizi ve gençlerimizi sarmasına engel teşkil etmedi. Şu karşımdaki manzara sizlerin azminin ve kararlılığını hiçbir virüsün, hiçbir engelin, hiçbir tehdidin durduramayacağını gösteriyor” şeklinde konuştu.

84 ülkeden 20 binin üzerinde takım ve 100 bin yarışmacı

TEKNOFEST'e bu yıl 81 ilin yanı sıra 84 ülkeden 20 binin üzerinde takımın ve 100 bin yarışmacının başvuru yaptığının altını çizen Erdoğan, festivalin paydaş sayısının 14'ten 63'e yükselmesinin bu heyecanın ülkemizdeki her kesimi sardığının ispatı olduğunu belirtti. “Gençlerimize duyulan güvenin ifadesi olan bu tablo bize özgün fikirler geliştiren, çalışan, üreten, azmeden herkesin ihtiyacı olan mecrayı bulabileceğini gösteriyor. Esasen bu Türkiye’nin son 18 yıldaki hikayesinin de bir özetidir. Uzun bir ihmal edilmişlik dönemin ardından batısından doğusuna güneyinden kuzeyine ülkemizin her köşesini kalkındırırken üretmek ve kazanmak isteyen herkese aradığı fırsatı sunduk. TEKNOFEST’de bu hizmeti kendi alanında yapıyor. Edirne’de Ahmet Çelebi’nin izinden gidip, roket bilimini merak eden gencimizin kendini ifade edip kabiliyetini ortaya koyabileceği yer burasıdır. Şırnak’ta Cezeri’nin birikimini yaşatma hayali kuran evladımızın robotik alanındaki becerilerini geliştireceği yer burasıdır. Trabzon’da Hezarfan Ahmet Çelebi’nin gayreti ile havacılığa yönelen çocuğumuzun tutkusunu gerçeğe dönüştürebileceği yer burasıdır. Herkese aradığı fırsatı sağlayan her işte burasıdır” diye açıklamada bulundu.
Teknolojinin en büyük sermayesi üretken zihinlerdir
“Amerika’daki yarışmada başarılı olup yaptıkları uydu Aralık ayında uzaya fırlatılacak olan takım T3 Vakfının desteklediği takımlardan biriydi” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “İnsansız su altı sistemleri yarışmasında ipi göğüsleyen TEKNOFEST ekibi şimdi uluslararası alanda rekabet edecek özgün sistemler geliştiriyor. İki defa roket takımı birinciliği kazanan gençlerimiz bu başarılarını girişime dönüştürmeye hazırlanıyor. Yapay zekâ girişimi kurarak dünya çapında başarılar için kolları sıvayan gençlerimiz, TEKNOFEST'in lise seviyesi birincileriydi. Yapay zekadan siber güvenliğe kadar her alanda çığır açacak yenilikler işte burada tohumlanacak, filiz bulacak ve kök salacaktır. Yapay zeka, blok zincir, siber güvenlik, nesnelerin interneti gibi yeni gelişen alanlar başta olmak üzere teknolojinin her alanında benzer başarıların kazanılmaması için hiçbir sebebi yoktur. Teknolojinin en büyük sermayesi üretken zihinlerdir. Daha düne kadar insanlı veya insansız hava araçları alanında esamesi okunmayan bir ülke durumundaydık. Bugün ise yaptığı işe inanan gece gündüz çalışarak hedeflerine yönelen bir avuç insan sayesinde aynı alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdik. İnşallah benzer başarıyı otomobilde ve uçan arabalarda yakalayacağız.”
Dünya büyük bir dijital devrim sürecinden geçiyor
Erdoğan, “Gençlerimiz de 2053 ve 2071 vizyonlarıyla hedefleri ile bu tohumları ulu çınarlara dönüştürecektir. Ülkemizde bazılarının milli teknoloji hamlemizi küçümsediklerini, hatta yok etmeye niyetli olduklarını teessürle takip ediyoruz. Halbuki dünya büyük bir dijital devrim sürecinden geçiyor. Teknolojinin hızına yetişmek artık bir tercih değil, mecburiyet halini almıştır. Türkiye’nin teknolojiyi tasarlayan, geliştiren ve üretin bir ülke olması gerektiği konusunda ki ısrarımızın ve gayretlerimizin arkasında bu hakikat ve tecrübe var. Cumhurbaşkanlığı’mızın bünyesinde faaliyete geçirdiğimiz Dijital Dönüşüm Ofisi başta olmak üzere pek çok yapıyı bu amaçla kurduk veya dönüştürdük. Teknoloji devrimini gençlerimizle birlikte yürütme çabamız ise bu değişimi uzun soluklu kılma ve dönüşümü enerjik bir şekilde hayata geçirme anlayışımızın bir kaynağıdır. Sizler hayallerinizde ısrarcı olursanız geleceğin teknolojilerinin Türk malı damgasıyla tasarlanıp üretileceğine inanıyorum. Türkiye’nin teknolojisi boş sloganlarla zarar uğratmak isteyenlere verdiğimiz cevap buradaki manzaradır” dedi.

Bugüne kadar gençlerin hiçbir konuda mahcup etmediğine dikkat çeken Erdoğan, “İnşallah bundan sonra da sizler başarılarınızla bizleri gururlandırmayı sürdüreceksiniz. Sevgili gençler, bizim medeniyetimiz insan medeniyetidir. İlim medeniyetidir, irfan medeniyetidir, hikmet medeniyetidir. Bu kavramların ifade ettiği ruhtan korktuğumuz dönemlerde teknoloji çıktıları başta olmak üzere her alanda geriledik. Dikkatinizi çekmiştir, sık sık maziden atiye köprü kurmak ifadesini kullanıyorum. Bu öylesine söylenen bir cümle değildir. Geçmişini bilmeyen bugün nerede durduğunu ve gelecekte nereye yönelmesi gerektiğini de bilemez. Mesela İslam Bilim ve Teknoloji tarihini bilmeyen, müzesini gezmemiş hiç kimse bizim şu anda yaptığımız veya yapmaya çalıştığımız işlerin ilhamını nereden aldığımızı anlayamaz. Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ’ın havacılıktaki gayretlerini ve akıbetlerini bilmeyenlere, bugünkü çabamızın amacını anlatamayız. Kendi topumuzu, tankımızı, silahımızı üretmenin manasını çözemez. Geleceğin teknolojilerini üretmek için ter dökerken böyle bir tarihe ve birikime sahip olduğunuzu hatırlarsanız, kendinize olan güveniniz, şevkiniz ve azminiz katlanarak artacak” şeklinde konuşma yaptı.
Yeter ki hayal edin ve gerçekleştirmekiçin harekete geçin, çok çalışın
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsan olarak kendimizi tanımadan tüm maddi unsurlarıyla dünyanın da evrenin de incelenmesi ile elde edilen bilginin de sırrına vakıf olamayız, sonuçlarından istifade edemez” derken, “Kardeşlerim, bilim araştırmadır. Araştırma kavramının da tam tercümesi yeniden keşfetmektir. Bu gerçek bize araştırmanın ve geliştirmenin sınırının bulunmadığını, kıyamete kadar devam edecek bir sürecin içerisinde olduğumuzu ifade eder. Teknolojiye gönül veren gençlerimiz bu geniş alanın neresinden ilerlerse ilerlesinler önleri ve ufukları açıktır. TEKNOFEST'te yarışmalar bu yıl 21 farklı alanda düzenlendi. Bu dünyada herkese yer var, yeter ki hayal edin ve gerçekleştirmek için harekete geçin, çok çalışın ve azminizi asla kaybetmeyin. Şairin dediği gibi, ‘Hep denedin, hep yenildin. Olsun hep dene, hep yenil. Daha iyi yenil’ Bu azmin ve çalışmanın sonucu mutlaka başarıya ve zafere çıkar. Hayat denen içi fırsatlarla dolu ama zemini taşlı, dikenli, inişli çıkışlı yolda küçük engellere takılır kalırsanız hem kendinize hem de bu millete haksızlık yapmış olursunuz. Her şeyin ideal olduğunu da söyleyecek durumda değiliz, ama sizlere destek olmakta da kararlıyız. Eksikler varsa tamamlarız, hatalar varsa düzeltiriz, ihtiyaçlar varsa gideririz, engeller varsa kaldırırız. Yeter ki siz hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için mücadele etmekten, gayret göstermekten, emek vermekten vazgeçmeyin. İçinizde kendi şehrinden başlayıp, Türkiye ve tüm dünyaya uzanacak başarı ile adını altın harflerle yazdıracak nice yıldızlar çıkacağına yürekten inanıyorum” değerlendirmesi yaptı. 
TEKNOFEST gibi platformlarla yanınızda olmaya devam edeceğiz
Meselenin azmetmek olduğunu anlatan Erdoğan, “Daha açık bir ifadeyle; Türkiye'nin size, gayretlerinize, çabalarına, enerjinize, vizyonunuza ihtiyacı var. Bu anlayışla her birinizden eğitiminize, çalışmalarınıza, geleceğinize dört elle sarılmanızı istiyorum. Stantları gezerken ilköğretimdeki yavrularımızı gördüm, üniversitedeki gençlerimizi ve ürettikleri füzeleri gördüm. Şu andaki menzillerin ötesine ulaşacaklarına inanıyorum. Rabbim yardımcıları olsun. Bütün mesele azmetmek. Bizim gençliğimiz bunları yapar ve yapacaktır. Biz kurduğumuz güçlü altyapı, verdiğimiz destekler ve sağladığımız fırsatlarla TEKNOFEST gibi platformlarla yanınızda olmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.
İş insanlarına gösterdiğimiz örneklerin başında Gaziantep geliyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ülkemiz sanayisi açısından gurur dolu bir gün geçiriyoruz. Az önce ülkemizin kendi alanında en önemli organizasyonu olan TEKNOFEST'te gençlerimizle bir araya geldik. Burada bir kez daha gençlerimizin, genç girişimcilerin ufkuna, vizyonuna şahit olduk. Gördüğümüz manzara, Türkiye'nin aydınlık yarınlarına olan inancımızı daha da güçlendirdi. Geleceğimizi emanet ettiğimiz gençlerin, teknoloji konusundaki heyecanları ve üretkenlikleri, diğer hususlarda da bize umut verdi. Şimdi de Gaziantep'teki organize sanayi bölgelerinde yapımı tamamlanan ve hizmete giren 300 fabrikanın resmi açılışını yapıyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Gaziantep'in gelişmesi, kalkınması için çaba gösteren, bu tesisleri şehre kazandıran iş insanlarımıza, girişimcilerimize ve yatırımcılarımıza gönülden teşekkür ediyorum. 300 fabrikanın Gaziantep’imize ülkemize ve millete hayırlı olmasını diliyorum. Çoğunluğu 5. OSB’de olan bu yatırımların tekstil, gıda ve ambalaj sektörlerinde yoğunlaştığını görüyoruz. Toplamda 15 milyar liralık yatırım bedeli ile hizmete giren bu fabrikalarda 45 bin vatandaşımız doğrudan istihdam imkanına kavuşacak. Dolaylı istihdam ile birlikte bu sayı 100 bini geçiyor. Tam kapasite üretime geçilmesi ile bu fabrikaların Gaziantep’in ihracatına 1 milyar doların üzerinde katkı sağlaması bekleniyor. Her bir firma, sanayi tesisi Gaziantep’in yüzünü ağarttığı kadar 83 milyon ile birlikte Türkiye içinde gurur kaynağıdır. Gerek ülkemizdeki yatırımcılara, gerekse dünyanın farklı köşelerinde bir araya geldiğimiz iş insanlarına gösterdiğimiz örneklerin başında Gaziantep geliyor.”
100’ü aşkın ülkede Gaziantep’in ürünleri ile karşılaşıyoruz
Afrika'dan Ortadoğu'ya, Avrupa'dan Asya ve Amerika'ya kadar dünyanın 100'ü aşkın ülkesinde Gaziantep’in ürünleri ile karşılaştıklarını vurgulayan Erdoğan, “Sadece tekstilde değil, gıdadan kimyaya, ambalajdan metal ve makine sanayiine uzanan çok geniş bir yelpazede Gaziantepli firmalarımız ihracat gerçekleştiriyor. İhracatta Türkiye'nin marka şehirlerinden olan Gaziantep'in, önümüzdeki dönemde bu başarı grafiğini daha da yukarıya taşıyacağına inanıyorum. Sadece açılışını yaptığımız fabrikalar bile şehrimizin dinamizmini, vizyonunu ve üretim kapasitesini ispata yeterlidir. Bu açılışlar aynı zamanda yatırımcımızın özgüveninin ne kadar yüksek olduğuna, geleceğe ne denli büyük bir umutla ve heyecanla baktığına işaret ediyor. İçinden geçtiğimiz şu kritik dönemde, ülkemizin ihtiyaç duyduğu şey işte bu motivasyondur, bu heyecandır, bu dinamizmdir” dedi.

Yatırım yapmak isteyene her türlü desteği verdik
Türkiye’nin son 18 yılda attığı adımlarla önemle noktalara geldiği tespitini yapan Erdoğan, “Türkiye kamu ve özel sektörde ne kadar güçlü, sosyal nüfusu ve ekonomisiyle ne kadar sağlam olursa geleceğine de o derece güvenle bakar. Özellikle üretim ve sanayi altyapısı konusunda tarihi başarılara imza attık. Sanayimiz en iyi şartlarda üretim yapsın diye OSB’lerin sayısı 193’ten 320’ye, Teknopark sayısını ise 5’ten 81’e çıkardık ve bin 600’ün üzerinde AR-GE ve tasarım merkezi kurduk. Yatırım yapmak isteyene her türlü desteği verdik. Gaziantep tüm bu imkanları en iyi şekilde kullanan, en büyük atılım yapan şehirlerimizin başında geliyor” değerlendirmesinde bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *