ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep ve Şanlıurfa için 1.8 milyon avroluk hibe

Gaziantep ve Şanlıurfa için 1.8 milyon avroluk hibe
YAYINLAMA: 25 Eylül 2020 / 18.42
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2020 / 18.47
Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve Ev sahibi toplumun girişimcilik faaliyetlerinin desteklenmesini amaçlayan “Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon için Girişimcilik Kapasitelerinin Geliştirilmesi (ENHANCER)” Projesi hibe programının tüm detayları dijital platformda (Zoom) düzenlenen toplantı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

Başvuru rehberi yayınlanan ve Gaziantep ve Şanlıurfa’da pilot uygulama olarak hayata geçecek hibe programı için 6 Kasım 2020 tarihine kadar başvurular kabul edilecek.

Avrupa Birliği tarafından fonlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) arasındaki kurumsal çerçeve işbirliğine dayanarak uygulanan proje kapsamında ‘’Gaziantep ve Şanlıurfa İlleri için Ortak Kullanım Tesisleri Pilot Hibe Programı-Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı’’ yapıldı.

ICMPD Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Koordinatörü Tamer Kılıç, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi Başkanı Ahmet Şimşek ve AB Delegasyonu Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) Birimi Başkanı Libor Chlad’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Türkiye’de girişimcilere sunulan devlet imkanlarına ve projenin girişimciliğe yapacağı katkıya vurgu yapıldı.

Kalkınma Ajansları Daire Başkanı Ahmet Şimşek, projenin farkının Kalkınma Ajanslarının süreç içerisinde yer alması olduğunun altını çizerken yerelin ihtiyaçlarını yerelde tespit eden bu ajansların geliştirdikleri ve uyguladıkları projeler ile bölgesel kalkınma açısından önemli bir açığı kapattıklarını ifade etti.

Sağlanan fonların odaklandığı noktalardan birinin uzun soluklu geçim kaynağı sunmak olduğunu belirten AB Delegasyonu FRIT Birimi Başkanı Libor Chlad da, ENHANCER Projesi’nin bu amacın ürünü olduğuna dikkati çekerek, bu proje ile Suriyeli mültecilere yerel halkla birlikte sürdürülebilir geçim kaynakları sunulmasının amaçlandığını vurguladı.

ENHANCER Kıdemli Proje Yöneticisi Pınar Yapanoğlu ise Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde ‘Yerel Ortak Kullanım Tesisleri’ne destek vermeyi amaçlayan hibe programına ilişkin detaylı bilgiler paylaştı. Yapanoğlu, bu tesislerin; geçici koruma altındaki Suriyeliler ile ev sahibi toplumlardan akranların girişimcilik faaliyetlerinde etkileşimde bulunabileceği ve ihtiyaç duydukları birçok hizmete erişebileceği etkileşim alanları olacağını bildirdi. Son olarak Yapanoğlu, yeni ürünler ve pazarların oluşturulmasına uygun bir ortam ve destek sağlayarak Suriyelilerin ev sahibi toplulukla birlikte girişimcilik yeteneklerini ve etkinliklerini artırmanın sağlanacak hibelerin asıl amacı olarak belirlendiğini paylaştı.

Toplantının son kısmında ENHANCER Projesi Hibe Bileşeni Lideri Mehmet Çağlar Aydın tarafından Gaziantep ve Şanlıurfa için ayrılan 1.8 milyon avroluk hibe programından faydalanmak isteyenlerin izlemesi gereken yollar ve başvuru süreci detayları paylaşıldı.

Teklif çağrısının öncelikli alanlarını; ’’1) Kapsayıcı iş yaratma ve hizmetleri büyütme, 2) Geçici koruma altındaki Suriyelilerin yetenekleri, ticari ve sosyal ilişkileri ekseninde faaliyet ağını güçlendirmek ve ihracatı artırma 3) Ortak kullanım tesislerinin teknik ve kurumsal kapasiteleri iyileştirmek’’ olarak sıralayan Aydın, “Her başvuru, bu bahsi geçen üç öncelikten en az ikisini kapsamak zorundadır” uyarısında bulundu.

Hibe programına üniversiteler, belediyeler, kuluçka merkezleri, teknoparklar, sanayi ve ticaret odaları, mesleki eğitim merkezleri, organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri gibi yeterli altyapıya sahip yerel kuruluşların başvuruda bulunabileceğini ifade eden Çağlar Aydin, nihai faydalanıcıların ise ortak kullanım tesislerinden yararlanacak olan geçici koruma altındaki Suriyeliler ve ev sahibi toplumlardaki girişimciler olacağını söyledi.

Çağlar Aydın, başvuru paketinin sunulması için son başvuru tarihinin 6 Kasım 2020 olduğunu belirterek, posta ya da faks ile yapılacak başvuruların kabul edilmeyeceğini kaydetti.

Hibe programına ilişkin olarak tüm detaylı bilgilere ve başvuru dosyalarına http://www.enhancerprojesi.com adresinden ulaşabilir, hibe@icmpd.org adresinden ise konuyla ilgili iletişim kurabilirsiniz. Projenin resmi web sitesinde ayrıca başvuru belgelerinin nasıl doldurulacağına dair eğitim videoları da paylaşılacak.

Avrupa Birliği’nin 26.4 Milyon Avroluk bütçeyle fonladığı ENHANCER Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonuyla Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından yürütülüyor. Ocak 2020’de başlayan bu proje, İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Kayseri ve Hatay olmak üzere 11 ilde 48 ay boyunca uygulanacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *