ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep ve bölge turizmi çok büyük yara aldı

Gaziantep ve bölge turizmi çok büyük yara aldı
YAYINLAMA: 21 Mart 2023 / 22.03
GÜNCELLEME: 21 Mart 2023 / 22.04
Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremler Gaziantep’in de içerisinde bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi turizmine büyük bir darbe vurdu. Hem yerli hem de yabancı turistler deprem korkusu nedeniyle bölgeye gelmiyor

Gaziantep ve bölge turizmin çok büyük yara aldığını söyleyen Arsan Seyahat Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Nur Yılmazer, yerli ve yabancı turistlerin bölgeye gelmesi için bir an önce çalışmalara başlanılması çağrısında bulundu.

Hayatın normale döndüğünü herkese anlatmamız lazım

Yılmazer, “Sezonumuz ilkbahar ve sonbahar. Şubat ayından sonra otellerde yer, rehber ve araç bulamayız. İşler üst üste gelir, bölge çok canlıdır, ancak bu sene bunların hiçbirini yaşayamadık. Dijital tanıtım çok önemli. Çok hızlı bir şekilde kulaktan kulağa haberleşme dönemi yaşanıyor. Dolayısıyla bölge ve kent turizminin toparlanması için hayatın normale döndüğünü herkese anlatmamız lazım. Bu algıyı yaratmak zorundayız” ifadelerine yer verdi.

Gezi düzenlediğimiz Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin güzergahlarında bir problem yok

“Gaziantep merkez, diğer illerde kadar korkunç bir yara almadıysa da ortaya çıkan algı çok ürkütücüydü” diyen Yılmazer, “Kendi insanımız bile evlerine giremez oldu. Özellikle yurt dışından yabancı turist getiren seyahat acentelerini çok derinden etkiledi. Çünkü gelmek istemediklerini görüyoruz. Haklı olarak Batı Anadolu bile buralara gelmek istemiyor. Durağan olan bölge Ramazan ayında daha da durağanlaşacak. Fakat gezi düzenlediğimiz Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin güzergahlarında bir problem yok. Her ne kadar içimizden turları başlatmak gelmiyorsa da hayata devam etmek lazım. Bu her şeyden önce bölgede bulunan esnafımıza borcumuz” şeklinde konuştu.

Gaziantep inanılmaz kadim bir şehir

Gaziantep’in kadim bir kültür ve geleneğinin olduğunu ifade eden Yılmazer, “Her zaman Gaziantep’in dünyaya bir armağan olduğunu düşünüyorum. Yesemek Açık Hava Atölyesi; Hitit döneminin muhteşem bir sanat merkezi. Karkamış ise Hititlerin en güzel sanat eserlerinin sergilendiği, ilk barış anlaşmasının yapıldığı, kadın yöneticilerin idare ettiği muhteşem bir krallık. İnsanlar Zeugma’yı öğrendiklerinde akın akın geldiler. Rumkale; Fırat nehrinin sakin doğasında, huzur bölgesi. Rumkale’de huzurun hava da altın tozu olduğuna inanıyorum. O yüzden Gaziantep inanılmaz kadim bir şehir” açıklamasında bulundu.

Turizm altın yumurtlayan tavuk

Arsan Seyahat Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Nur Yılmazer, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: “Gaziantep’te bulunan birçok seyahat acentesi personel kısıtlamasına gitmeye başladı. Personele çok emek vererek yetiştiriyoruz. Çünkü hizmet turizminde çalışanların özel yetenek ve eğitimlerinin olması gerekiyor. Yani üç aylık krizde personeli çıkartırsanız, 6 ay sonra aynı kalifiyede eleman bulamazsınız. O nedenle seyahat acenteleri bir şekilde ayakta kalma mücadelesi veriyor. Devlet, sıkıştığında “Bize döviz lazım” diyerek başvurdukları seyahat acentelerini asla göz ardı etmemeleri gerekiyor. Çünkü ülkeye ihracatçıdan daha fazla döviz kazandırıyoruz. Turist grubu getirdiğimizde lokantadan otele, alışveriş merkezlerinden baharatçıya kadar her sektör kazanıyor. Turizm, 32 sektör ile doğru veya dolaylı olarak bağlantılı. Dolayısıyla turizm altın yumurtlayan tavuk” benzetmesini yaptı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *