ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep ve Ankara’daki uygulama örnek alınacak

Gaziantep ve Ankara’daki uygulama örnek alınacak
YAYINLAMA: 09 Ağustos 2022 / 15.40
GÜNCELLEME: 09 Ağustos 2022 / 15.40
ILO’nun İşyerinde Mesleki Eğitim ve Gelişim Programı iş arayanların insana yakışır işlere ulaşmasını yeni illerde destekliyor

Ankara (ILO Haber)- ILO, İşyerinde Mesleki Eğitim ve Gelişim Programını (İŞMEP) üç yeni ilde daha uygulayarak hem çalışanları hem de işverenleri desteklemeye devam ediyor. İŞMEP, işgücü piyasasının hızla değişen ihtiyaçlarına uygun olarak beceri geliştirmeyi destekliyor. 

Programın Gaziantep ve Ankara’daki uygulamalarına benzer şekilde, Adana, Bursa ve Denizli’de 700 iş arayan özel sektör işletmelerindeki açık işlere yerleştirilecek ve onların mesleki becerileri geliştirilecek. İŞMEP’in parçası olduğu “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İş Fırsatlarının Desteklenmesi Projesi”, eşit sayıda (yüzde 50/50) Türk vatandaşı ve Geçici Koruma Altındaki Suriyeliyi destekliyor. 

İş arayanların mesleki yetkinlikleri, ILO’nun bu illerdeki uygulama ortakları olan Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), Bursa Yıldırım Belediyesi ve Denizli Organize Sanayi Bölgesi iş birliğiyle verilecek işbaşı ve iş dışı eğitimlerle güçlendirilecek. İşbaşı eğitimler işverenler tarafından işyerinde, iş dışı eğitimler ise bu uygulama ortakları tarafından verilecek. Programa başvurular 31 Ağustos’a kadar devam ediyor.

İŞMEP, kadınların ve engelli bireylerin katılımını önceliklendiriyor ve teşviklerle destekliyor. Program kapsamında kadınlar ve engelli bireylerin insana yakışır iş olanaklarına erişimini artırmak üzere çocuk bakım desteği gibi özel teşvikler sağlanıyor. Tüm İŞMEP yararlanıcıları içinde, yüzde 30 oranında kadın ve yüzde 5 oranında engelli birey bulunuyor. 

ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, konuyla ilgili olarak “İhtiyaçlara göre tasarlanan beceri geliştirme programımız İŞMEP ile, kayıtlı işgücü piyasasının ihtiyaçları ile mesleki eğitimi birleştiriyoruz. Bu sayede geleceğin işlerini öngörüp buna uygun beceriler geliştirilmesine odaklanıyoruz. İnanıyoruz ki; mesleki eğitim konusunda hem politika yapıcılara hem işverenlere hem de çalışanlara bir sorumluluk düşüyor. Çünkü ancak bu yolla güçlü, üretken ve kapsayıcı ekonomiler yalnızca sözde kalmaz ve gerçeğe dönüşür” dedi. 

İŞMEP Adana Proje Koordinatörü, AOSB Proje Destek Ofisi Koordinatörü ve Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (ATÜ TTO) Müdürü Doç.Dr.Tuğçe Demirdelen, “İŞMEP kapsamında verilecek olan mesleki eğitimler ile niteliksiz iş gücünü sanayiye kazandırarak hem sanayinin personel ihtiyacına hem de işsizlik problemine çözüm olmak öncelikli hedeflerimizdendir” değerlendirmesinde bulundu. Demirdelen, İŞMEP’e 300 yararlanıcı ile başladıklarını, bu programın yanı sıra özellikle kadın ve engelli istihdamını artırmak için çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi. 

Denizli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Abdulkadir Uslu ise, “İŞMEP sayesinde işverenler ve çalışanları birlikte destekliyoruz” vurgusunu yaptı.  

İŞMEP, 2021 yılında Gaziantep’te uygulanmaya başladı ve birçok ilde insana yakışır işlere erişimi desteklemeye devam ediyor. Gaziantep’in yanı sıra, Ankara, Adana, Bursa ve Denizli’de devam eden Program, yakın zamanda İstanbul’da başlayacak. Bu illerde toplam 2.000 iş arayan mesleki eğitime hem de sürdürülebilir işlere ulaşacak. Aynı zamanda işverenler de daha nitelikli işgücüne kavuşacak ve çalışanlarının becerilerinin gelişmesi için eğitim olanaklarına daha çok yatırım yapacak. 

İŞMEP, Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü ile koordinasyon içinde ILO Türkiye Ofisi tarafından uygulanan ve KfW Kalkınma Bankası aracılığıyla Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İş Fırsatlarının Desteklenmesi Projesi” kapsamında hayata geçirilmektedir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *