ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep Üniversitesi’ndeki usulsüzlüklere ilişkin soruşturma açıldı mı?

YAYINLAMA: 05 Ekim 2022 / 21.20
GÜNCELLEME: 05 Ekim 2022 / 21.20
TBMM İdare Amiri Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Sayıştay’ın Gaziantep Üniversitesi’nde tespit ettiği yolsuzluktan dolayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Toğrul, Sayıştay raporunda, “Üniversitenin alacakları ile ilgili olarak tahsili sağlanamadığı için icra dairelerince takibi yapılan alacakların, 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabında izlenmediği görülmüş, üniversitenin akademik birimlerinin doğrudan temin yoluyla yapmış olduğu alımları EKAP üzerinden Kamu İhale Kurumuna bildirmediği tespit edilmiştir” dedi.

Yine rapora göre, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Doğrudan temin” başlıklı 22/d maddesine göre doğrudan temin usulü ile yapılmış olan ve belli süreyi kapsayan yapım işlerinde yüklenici firma ile sözleşme yapılmadığının tespit edildiğini söyleyen Toğrul, “Üniversitenin bazı birimlerinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılan alımlarda yasaklılık kontrolünün yapılmadığı tespit edilmiştir.

Üniversitenin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22/d maddesi ile doğrudan temin kapsamındaki yapım işleri için Kanunda öngörülen %10’luk sınırı Kamu İhale Kurumu’nun uygun görüşü olmaksızın aştığı tespit edilmiştir.

Üniversitenin muhtelif yapım işlerinde sözleşmede belirtilmiş olan teminat sürelerinin dolmasına karşın kesin kabul işlemlerini tamamlamadığı tespit edilmiştir.

⮚Kiralama işlemlerinin incelenmesi sonucunda; Üniversitenin mülkiyetinde bulunan bazı taşınmazların kiralanmasına ilişkin ihalelerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 51’inci maddesinin (g) bendine istinaden pazarlık usulüyle yapıldığı tespit edilmiştir.

Üniversitenin tapuda kendi adına kayıtlı taşınmazlarından, cins tashihi yapılmayan taşınmazlar bulunduğu tespit edilmiştir” diye konuştu..

Toğrul, “Sayıştay raporlarında Gaziantep Üniversitesi ile ilgili tespit edilen usulsüzlüklere ilişkin bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise ne aşamadadır? Açılmamış ise nedeni nedir? Yukarıda tespit edilen usulsüzlükler ile ilgili tarafınızca bir açıklama yapılacak mıdır, söz konusu olan usulsüzlükler nedenleri ile birlikte izah edilecek midir?” diye sordu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *