ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep, Tunus’a meydan okuyacak

Gaziantep, Tunus’a meydan okuyacak
YAYINLAMA: 16 Aralık 2020 / 14.29
GÜNCELLEME: 16 Aralık 2020 / 14.29
20 mozaikten 17’si hazır

Zeugma’dan çıkarılan restorasyonu devam eden mozaiklerden restorasyon çalışması tamamlanan 17 tanesi Turizm Haftası nedeniyle basma tanıtıldı. Kalan üç mozaiğin restorasyon çalışmasının ise Haziran ayma kadar tamamlanacağı belirtildi.

Zeugma’nın A ve B bölgelerinden çıkarılan Kahvaltı Sofrası, Galatya-Europa, Eros, Dionssos-Telete, Euprates, Satyros-Antipe, Eros Psikhe ve Pereus Andromeda’nın yanında Gaıa ve Akhileus’un Troia savaşına götürülüsüyle ilgili mozaikler de sergilendi. 9 ilham perisinin ayakta resminin yer aldığı iki mozaiğin restorasyonu ise sürüyor.

Kısaca CCA olarak adlandırılan restorasyon ekibi İtalyan Roberto Nardi Başkanlığında çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Müze Müdür Vekili Mehmet Önal, bu ekipteki restoratörlerin sayısının Türk restoratörlerle birlikte 20-25 arasında değiştiğini açıkladı. Zeugma’nın A ve B Bölgeleri’nden çıkarılan mozaiklerden yaklaşık 700 metrekarelik bölümünün restore projesine alındığını ifade eden Önal, “Bu proje doğrultusunda mozaiklerin tamamı Haziran 2002’de restore edilerek teşhire hazır hale getirilecek. Kahvaltı Sofrası, Galatya-Europa, Eros, Gaia, Dionyso- Telete, Euprates, Satyros-Antipe, Akhileus’un Troia Savaşına götürülüşü, Eros, Psikhe ve Per-seus Andromeda mozaikleri restore edildi. Bunlarla birlikte 10 adet de geometrik mozaiğin restorasyonu tamamlandı. İtalyan restore ekibi CCA tarafından Mars heykelinin restorasyon ve konsarvasyonu çalışmaları devam ediyor. Kleşo (Tarih Perisi) ve Euterpe (Müzik Perisi) ilgi çekiyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *