ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Gaziantep tekstil makineleri fabrikası yapılamayacak

Gaziantep tekstil makineleri fabrikası yapılamayacak
YAYINLAMA: 10 Kasım 2020 / 15.56
GÜNCELLEME: 10 Kasım 2020 / 15.56

978 yılında bitirilmesi gereken fabrikaya şimdiye kadar 145 milyon lira harcandı. Yapımına 1973 yılında başlanan ve 1978 yılında üretime başlaması planlanan Gaziantep Tekstil Makineleri Fabrikasının bitirilmesi aradan 9 yıl geçmesine karşın mümkün olmamış, bu arada başlangıçta 544 milyon lira olarak belirlenen toplam proje maliyeti 4 milyar 900 milyon liraya ulaşmıştır. Fabrikanın ne zaman bitirileceği, ya da programda bırakılıp bırakılmayacağı henüz hiçbir yetkili kişi veya kuruluş tarafından bilinmemektedir.

Devletin çeşitli makineler üreten kuruluşunun Makine ve Kimya Endüstri Kurumu olmasına karşın tekstil makineleri üretiminin 1973 yılında Sümerbank'a hangi gerekçelerle verildiği de bugün hiçbir yetkilinin yanıt veremediği sorular arasında yer almaktadır. Bugün yapılan hesaplarda bu projenin ekonomik olmadığı ve bundan sonra çok büyük kaynak harcaması gerektireceği bilinmektedir. Bugüne kadar bu iş için harcanan para miktarı 145 milyon lira dolaylarındadır. Bu para günümüzün değerleri ile ölçüldüğünde 1 milyar liranın üzerindedir.

Programa 1978 yılında bitirilmek üzere alınan Gaziantep Tekstil Makineleri Fabrikası’nın çeşitli boyutlarda tekstil makineleri üretmesi planlanmış ve bugüne kadar cari fiyatlarla harcanan 145 milyon lira ile sosyal tesisler tamamlanmış, ana fabrika binası büyük ölçüde bitirilmiştir. Bu arada fabrikanın altyapı yatırımları da tamamlanmıştır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *