ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Gaziantep şehrinde yılda 60 bin ton linyit kömürü kullanılıyor

Gaziantep şehrinde yılda 60 bin ton linyit kömürü kullanılıyor
YAYINLAMA: 30 Ocak 2023 / 14.52
GÜNCELLEME: 30 Ocak 2023 / 14.52
Hava kirliliği şehrimizde de başladı

Şehrimizdeki hava kirliliği İle İlgili olarak Gaziantep Tabipler Odası Başkanlığı tarafından dün saat 17 de Ticaret Odası salonunda bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Belediye Başkanı A. Turan Ertuğ, Sağlık Müdürlüğü çevre sağlığı uzmanı Ali Öztürk, ODTÜ. Gaziantep dekanı Prof. Alp Esin, Ticaret Odasından Mesut Ölçal, Tabipler odası yöneticileri ve doktorlar katıldı.

Toplantıyı Dr. Hurşit Battal açtı, “halkın sağlığıyla yakından ilgilenmek bizim en kutsal görevimizdir” dedi. Dr. Ayten Filiz hava kirliliğinin göğüs hastalıklarıyla bağlantısını dile getirdi. ODTÜ, görevlisi Sami Eren hava kirliliğine neden olan zehirli gazları anlattı. Sağlık Müdürlüğünden Ali Öztürk hava kirliliğin meydana getiren etkenlere değindi.

Son olarak söz alan Belediye Başkanı A. Turan Ertuğ İse şunları söyledi: “Bugün Dünya’nın başına bela olmuş en büyük dertlerden birisi hava kirliliğidir. Hava kirliliği Nükleer silahlar ve atom enerjisinden daha zararlıdır.

İleride şehrimiz 1,5 milyon nüfusta bir şehir olacaktır. Süratli kentleşme ve yanlış uygulamalardan dolayı şehrimizde hava kirliliği görülmeye başlamıştır.

Gaziantep’imizin hava kirliliğini önleyecek bir çözüm yolu varsa oda şehir imar  planını değiştirmektedir. Bizim şehrimizin imar planını bir kişi yapmıştır. Bir kişi ne kadar güçlü olursa olsun bir şehrin imar planını yapamaz. Şehrimizin en önemli sorunlarından birisi de meydan ve yeşil saha sorunudur.

Türkiye genelinde köyden kente göçler durmuşken, Gaziantep’imize köylerden süratli akın bulunmaktadır. Bunun başlıca nedenlerini şöyle özetleyelim: Gaziantep köylerinden 160’ında su bulunmamaktadır. Köylüler çözümü şehre göçte buluyorlar. İkincisi de Gaziantep’in Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük ihracat ve sanayi şehri olmasıdır.

Şehrimiz konum İtibarı İle konutların yüzde 60’ı hisseli tapular, yüzde 22’sİ kalan yüzde 12 ‘si ise normal  yapı şekilleridir, buda bizim  önlem almamızı büyük ölçüde engellemektedir.

Biz önlem olarak şehrimizde bulunan 986 ahırın yaklaşık 600’ünü şehir dışına taşıdık. Halen bu konuyla mücadele etmekteyiz. Bizim yapacağımız ikinci bir konu da şehrimizi güneş enerjisi ile ısıtma yoluna gitmesidir. Güneş enerjisi konusunu ele aldık bu konu hakkın da ilgili mercilere müraacatta bulunmaktayız. Şehrimizde yılda 60 bin ton linyit kömürü tüketilmektedir. Bu en büyük hava kirliliğine neden olmaktadır. Halbuki Avrupa da 1958 yılından beri yıkanmamış kömür kullanılmamaktadır. Yeni hükümetten isteğimiz hem bir iş kolu açılarak Türkiye'deki tüm kömürlerin yıkatılarak piyasaya sürmelerini sağlamaktır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *