ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep pahalılıkta İstanbul ile yarışır duruma geldi

YAYINLAMA: 25 Ocak 2023 / 21.31
GÜNCELLEME: 25 Ocak 2023 / 21.31
Gaziantep Bakırcılar, Saatçiler, Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, son bir hafta içerisinde bakırın fiyatının 200 TL’den 250 TL’ye yükseldiğini belirtti

Gaziantep’in pahalılıkta İstanbul ile yarışır duruma geldiğini belirten Açık, “Her açıdan pahalı bir şehir olduk. Bu pahalılığın ilerleyen zamanlarda sektörlere daha da olumsuz yansıyacak” tespitini yaptı.

Fırsatçılar 40 virüsten daha kötü

Esnafın ayakta durmak için büyük fedakârlık yaptığını söyleyen Başkan Açık, “Gücümüzün yettiği noktaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Geçmiş yıllarda ustalarımız bakıra zam yapıldığında sevinirdi, şimdi sevinemiyoruz. Çünkü bugün sattığımız ürün ilerleyen zamanlarda aynı fiyata alamıyoruz. Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de fırsatçılar var. Fırsatçılar 40 virüsten daha kötü. Bu tür insanları sınır dışı edecek, ticaretten men edeceksiniz. Bir şekilde ticaret yapamayacak. “Nasıl olsa alacak, ben kaça dersem almak zorunda” gibi düşünceleri var. Hükümet, bakır fabrikalarına gidecek, “Sizin sıkıntınız nedir” diye soracak” diye konuştu.

Bizim için önemli olan fiyatların sabit olması

Hammaddenin yükselişinin durdurulamadığını ifade eden Açık, “Bizim için önemli olan fiyatların sabit olması. Çünkü fiyatların sabit olmaması esnafın önünü göremesini engelliyor. Dolar veya borsa yükseldiğinde bakır yükseliyor, ama dolar ve borsa düştüğünde düşmüyor. 45 yıldan beri bu mesleği yapıyorum, halen bu durumu çözebilmiş değilim. Devletin sıkı bir denetim yapması lazım. Zaten gelen zamları hiçbir şekilde ürünlere yansıtamıyoruz” ifadelerini kullandı.

En büyük sorunlarımızdan biri de hiç şüphesiz KDV

Açık, KDV’nin yüzde 18 dolaylarında olduğunu sözlerine eklerken, KDV’nin düşürülmesi gerektiğini vurguladı. “En büyük sorunlarımızdan biri de hiç şüphesiz KDV. Çünkü hem alırken hem de satarken yüzde 18 KDV ödüyoruz. Bu oranın düşürülmesi gerektiğini her platforma dile getiriyor ve söylüyoruz. Mücevher ve hurdada sıfır (0) iken neden biz de yüzde 18?” sorusunu sordu.

Odaların yetkilerinin arttırılması gerekiyor

Kayıt dışı konusuna değinen Gaziantep Bakırcılar, Saatçiler, Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kayıt dışı fazla ancak etkin bir şekilde mücadele ediliyor. Bu işler ceza kesme ile olmaz. Şu anda esnaf odaları sadece tutanak tutup üst kurula bildirmekle mükellef, başka bir hiçbir yaptırımı yok. Bu böyle olmaz. Odaların yetkilerinin arttırılması gerekiyor.”

Ticari amaç yok, sadece üyelerimizi en uygun şekilde ev sahibi yapmak istiyoruz

S.S Gaziantep Bakırcılar Saatçiler ve Sedefçiler Konut Yapı Kooperatifi adında bir kooperatif kurduklarını belirten Açık, “Şehrimizde ev kiraları çok yükseldi. Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimiz Güneyşehir’de 300 konut yapılacak şekilde neticesinde arsa tahsisi yapılacak. Ticari amaç yok, sadece üyelerimizi en uygun şekilde ev sahibi yapmak istiyoruz. En güzel hizmetlerden biri olacağına inanıyoruz. Birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde bunu başaracağımıza inanıyoruz” açıklamasında bulundu. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *