ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gaziantep nüfusunun yüzde 20’sini Suriyeliler oluşturuyor

Gaziantep nüfusunun yüzde 20’sini Suriyeliler oluşturuyor
YAYINLAMA: 18 Temmuz 2021 / 18.15
GÜNCELLEME: 18 Temmuz 2021 / 18.35
Türkiye İstatistik Kurumu mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı mayıs ayında bir önceki aya göre 265 bin kişi azalarak 4 milyon 237 bin kişi olurken, işsizlik oranı ise 0,6 puanlık azalış ile yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşti

TÜİK’in rakamlarının gerçeği yansıtmadığını anlatan Belediye İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gökalp, “İşsizlik oranı yüzde 13,2’nin çok çok üstünde. Şu anda gerçek anlamda işsizlik yüzde 20 civarında” dedi.

Kentteki işsizliğin nedeni yoğun göç alması ve Suriyeliler

Başkan Gökalp, “Gaziantep’te işsizlik ise Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Bunun nedeni kentin yoğun göç alması ve Suriyelilerdir. Suriye nüfusu, Gaziantep nüfusunun yüzde 20’sini oluşturuyor. Yani 2 milyonluk nüfusun 400 bini Suriyelilerdir. 200 bin Suriyelinin iş hayatına girdiğini düşünürsek, bizim 200 bin vatandaşımızın işsiz olmasına anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

Fabrikaya girmek için mutlaka torpil olması lazım

Gökalp, “İnsanlar bir fabrikada iş bulabilmek için bir tanıdık veya torpil bulması gerekiyor. Bu da işsizliğin yoğun olduğunu gösteriyor. Geçmişte tüm fabrika servislerinin arkasında eleman ilanı yazılırdı. Şimdi fabrikaya girmek için mutlaka torpil olması lazım” açıklamasında bulundu.

Milyonlarca üniversite mezunu işsiz geziyor

Milyonlarca üniversite mezununun işsiz gezdiğini, öğretmenlerin atanmadığını, yüksek lisans yapan öğrencilerin kasiyerlik yaptığını ifade eden Gökalp, “İşsizlik rakamları ne oldu da düşmüş, önce buna bakmak lazım. Eğer düşmüş ise bu insanlar nerelerde çalışıyor? Her şey rakamlardan ibaret değil, hayatında gerçekleri var. Dolayısıyla TÜİK’in verilerini inandırıcı ve doğru bulmuyorum. Çünkü işsizliğin düşmesi için hiçbir olumlu tablo yok” tespitini yaptı.  

Açıklanan işsizlik rakamları gerçeği yansıtmıyor

Açıklanan işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını kaydeden Başkan Gökalp, “Ömrünü okumaya veren insanların ataması yapılmalı, ihtiyaçları karşılanmalı. Her il ve ilçeye üniversiteler kurmakla bu olmuyor. Üniversiteyi okuttuğun insanların istihdamını da yaratman veya ihtiyaç olduğu kadar bölüm açtırmak lazım. Bu insanlar 25 yaşında üniversiteyi bitirdikten sonra fabrika ya da market tezgahına mahkûm etmemek gerekiyor” Özer Karınca

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *