ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep Müzesi ‘Bulla’ zengini

Gaziantep Müzesi ‘Bulla’ zengini
YAYINLAMA: 20 Kasım 2020 / 16.14
GÜNCELLEME: 20 Kasım 2020 / 16.14
Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan ve 'Bulla' adı verilen mühürler, Gaziantep Müzesi'ni, dünyanın en büyük mühür koleksiyonu sahibi yaptı.

Zeugma'da ilk bulla, büyük bir yağıştan sonra bulundu ve müze görevlilerine haber verildi. Yüzeysel bir araştırma ile başka bullalar da bulununca, 1998 yılında Gaziantep Müzesi'nce acil kurtarma çalışmaları yapıldı. Daha sonra arşiv binası olarak adlandırılan yapıda ve etrafında 35 bin, 1999'da 30 bin bulla bulundu.

Acil kurtarma çalışmaları sırasında bir hendektekilerle birlikte 140 bin bulla, 2000 yıldır korunduğu toprağın altından çıkarıldı ve Gaziantep Müzesi, dünyanın en büyük bulla koleksiyonuna sahip oldu. Kil mühürler olan bullalar, renk, şekil ve boyut olarak küçük çakıl taşlarına çok benzer oldukları için, kazı alanlarında toprak elendi.

Diğer antik kentlerde, bullalar genellikle tapınaklar, agora, mezarlar ve özel evlerin mahzenlerinde ortaya çıkarılmıştı. Antik çağlarda bulla, paket, yiyecek ve içecek kavanozları, tahta sandıklar, değerli eşyaların saklandığı odaların kapıları, gümrüğe tabii eşyalar ve yasal belgeler gibi birçok nesneyi mühürlemek için kullanılıyordu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *