ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep merkezde 60’a yakın okul, orta ve ağır hasarlı durumda

Gaziantep merkezde 60’a yakın okul, orta ve ağır hasarlı durumda
YAYINLAMA: 26 Mart 2023 / 21.22
GÜNCELLEME: 26 Mart 2023 / 21.22
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ile 7,6 büyüklüğünde depremler birçok sektör gibi kantincilere büyük darbe vurdu.

Pandemi döneminde okulların kapalı olmasıyla büyük bir yara alan kantinci esnafına bir darbede Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler vurdu. 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler sonrasında Gaziantep’te okullar 13 Mart tarihinde açıldı. Büyük bir istek ile kantinlerini açan esnaf, büyük hayal kırıklığı yaşayarak, hüsrana uğradı.

Gaziantep Kantinciler Odası Başkanı Şıho Kelleci, esnafın yüzde 15’inin mesleği bırakabileceğinin altını çizdi. “60’a yakın esnafımız çalışmıyor. Çünkü Gaziantep merkezde 60’a yakın okul orta ve ağır hasarlı durumda” dedi.

Liselerde öğrenci kapasitesi yüzde 15, ortaokullarda yüzde 30 ve ilkokullarda yüzde 40

Başkan Kelleci, “Liselerde öğrenci kapasitesi yüzde 15-20 arasında iken ortaokullarda yüzde 30-35 ve ilkokullarda ise yüzde 40 civarında. Bu da ister istemez işlerimizi etkiledi. Liselerde faaliyet gösteren bir kantinin iş kaybı yüzde 80 iken, bu oran ortaokullarda yüzde 70 ve ilkokulda ise 60. O nedenle esnafımızın giderlerini karşılaması ve bir nebzede olsa ayakta durabilmesi için 50 bin lira hibe desteği verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Deprem nedeniyle okulların öğrenci mevcutları düştü

Kantincilerin işlerinin çok kötü olduğunu ifade eden Kelleci, “Deprem nedeniyle okulların öğrenci mevcutları düştü. Devamsızlık olmadığı için gelen öğrencilerde gelmeyenlere bakarak gelmiyorlar. Şu anda kantin kiraları ile ilgili bir düzenleme yapıldı. Kiralar, 15 günde okullara gelen öğrencilerin oranı kadar olacak. Ancak ilk teneffüs gelenler daha sonra ki derslere girmeden gidiyorlar. O yüzden yoklamaların öğlen veya okul bitiminde alınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kapalı kantinler açık kantinlerde daha avantajlı olmaya başladı

Öğrenci sayısının düşmesinin satışları olumsuz etkilediğini kaydeden Kelleci, “Kapalı kantinler açık kantinlerde daha avantajlı olmaya başladı. Çünkü esnaf yeni eğitim-öğretim yılına hazırlık yapıyor, ancak umduğunuzu bulamıyor. 2020 yılında pandemiden büyük yara alan kantinciler şimdi de depremden dolayı büyük bir yara almış durumda. Pandemi döneminde okullar kapalı olduğundan kantinlerde kapalıydı, iş yapamadı, şu anda ise deprem nedeniyle okullara devam eden öğrencilerin sayısı azaldı, yine istediği işi yapamıyor” tespitini yaptı.

Vergi borçlarımız yıl sonuna kadar ertelenmeli

“Sigorta primleri ve diğer vergi borçları 6 ay boyunca ertelendi” hatırlatmasını yağan Kelleci, “Bu iyi bir gelişme ama yeterli değil. Çünkü 6 ay sonrası yine tatile denk geliyor, kantinlerimiz yine kapalı. Hiç olmazsa kantin sektöründe faaliyet gösterenlerin vergi borçlarının aralık ayına kadar ertelenmesi gerekiyor. Kantinlerimiz kapalı olmasına karşın yüksek meblağda elektrik ve doğalgaz faturası geldi. Gelen faturalara şaşırdık. Çünkü kapalı olmamıza rağmen neden bu kadar yüksek faturalar geldi? Hükümetin bu konuda el atması lazım” şeklinde konuşma yaptı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *