ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gaziantep, karşılıksız çek miktarında bölge birincisi

Gaziantep, karşılıksız çek miktarında bölge birincisi
YAYINLAMA: 25 Temmuz 2021 / 19.03
GÜNCELLEME: 25 Temmuz 2021 / 19.44
Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı ve Gaziantep Kent Konseyi Esnaf Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Hüseyin Yaz, piyasada nakit paranın ve vadeli satışların azaldığının altını çizdi

Gaziantep’in, karşılıksız çek miktarında Türkiye’de 9’uncu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise birinci sırada yer aldığını söyleyen Başkan Yaz, “Gaziantep’in dışında karşılıksız çek miktarının yüksek olduğu diğer iller ise; İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Bursa, İzmir, Kocaeli, Konya. İnsanlarda para olmadığından borçlarını, çeklerini ödeyemiyor. Eğer böyle devam ederse bu rakamlar artar” şeklinde konuşma yaptı.

Gaziantep, her konuda pahalı bir kent

Gaziantep’in her konuda pahalı bir kent olduğuna vurgu yapan Yaz, “Şehrimiz, kamu görevlilerinin sevinerek gelip, üzülerek gittiği bir il iken şu anda bunun tam tersi yaşanıyor. Ne oldu da bir anda her şey tersine döndü? Nedeni ise pahalılık. Nohut dürümünün 10 lira baklavanın kilosunun ise yerine göre 170 ile 220 lira arasında değiştiği bir kent hakkında söylenecek başka bir söz bulamıyoruz. Gaziantep Kent Konseyi Esnaf Çalışma Grubu olarak, bu pahalılığın ilgili merciler ve kurumlar tarafından araştırılmasını istiyoruz” dedi.

Pahalılığı, mutlaka masaya yatıracağız

Pahalılığın tüm esnaf grubuna olumsuz yansıdığını belirten Yaz, “Örneğin; Gaziantep’te 60-70 liraya yenilen bir yemeği İstanbul’da 40 liraya yiyebiliyoruz. Demek ki kent olarak, pahalılıkta İstanbul’u bile geride bırakmışız. Bu konuya bir an önce el atılıp, denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor. Belediyeler, esnafın gerçek anlamda fiyat tarifelerine uyup uymadığını incelemedi, eğer tarifenin dışında bir fiyat var ise o işletme hakkında gerekli işlemler yapılmalı. Pandemi nedeniyle toplantılar yapılamıyor, ancak toplantılar başladığında bu konuyu mutlaka masaya yatıracağız” açıklamasında bulundu.

İlgili kurum, kuruluş ve esnaf odaları elini taşın altına koymalı

Başkan Yaz, piyasada fırsatçıların arttığını kaydederken, bu fırsatçılara göz açtırılmaması gerektiğinin altını çizdi. “Eğer bu fırsatçılara göz açtırırsak bu insanlar istedikleri gibi at oynatırlar. Biz de buna müsaade etmeyeceğiz. Pahalılık sorununun tek çözümü denetimdir. Denetimin olmadığı bir yerde kontrolde olmaz. Bunun içinde ilgili kurum, kuruluş ve esnaf odaları elini taşın altına koymalı” ifadelerine yer verdi.

Esnafın artık ikinci bir kapanmayı kaldıracak gücü kalmadı

Esnafın son durumuna değinen Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı ve Gaziantep Kent Konseyi Esnaf Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Hüseyin Yaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İnsanlarda karamsarlık var, esnaf Ekim ayında yeniden kapanma olabilir diye kendi aralarında dedikodu çıkarmış. Eğer gerçek olursa hiçbir esnaf bunu kaldıramaz. Çünkü esnafın artık ikinci bir kapanmayı kaldıracak gücü kalmadı.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *