ANASAYFA arrow right Röportaj

“Gaziantep eğitiminin en büyük sorunu iç ve dış göç yoğunluğu”

“Gaziantep eğitiminin en büyük sorunu iç ve dış göç yoğunluğu”
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.30
Sabah gazetesi olarak Gaziantep’teki eğitim sorununu enine boyuna Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ile konuştuk.
Sabah gazetesi olarak Gaziantep’teki eğitim sorununu enine boyuna Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ile konuştuk.

Eğitim konusu sadece Türkiye’nin değil dünyanın sorunu. Bu sorunu çözmek için her sene müfredat değişiyor ama ‘Aynı tas aynı hamam’ misali bir türlü çözüm bulunamıyor. Türkiye’de eğtim neredeyse yap-boz tahtasına dönmiş durumda. Milli Eğitim Bakanı değiştiğinde müfredatta değişiyor. Sonuç; sıfır.


Gaziantep’teki eğitimin en büyük sorunun iç ve dış göç yoğunluğu olduğunun altını çizen Mete, “Okul ihtiyacı ve öğretmen ihtiyacı da buna bağlı olarak artıyor. Ancak gerek bakanlığımızın desteğiyle gerekse valiliğimiz ile birlikte çalışarak bu sorunları en aza indirmeye çalışıyoruz” dedi.

Sabah-Siz çok genç bir Milli Eğitim Müdürüsünüz; Gaziantep’in eğitim sorunları da epeyce ağır. Yani fazla çaba ve çalışma gerektiriyor. Sizin gözünüzde Gaziantep’in eğitim tablosu nedir?

Sabah- Öğrenci seçme sınavlarında oldukça çuvallayan bir il konumundayız. Yıllardan beri sırtımız minder den kalkmıyor. Bu gidişata nasıl dur diye biliriz?

Mete-Her şeyden once her geçen yıl yükselen bir akademik başarı grafiğimiz var. İlimizde Türkiye ortalamasının üzerinde bulunan bir çok okulumuz var. Bu ortalamalara gore bir çok ilin ortalamasının üstünde okullarımız olduğu gibi ortalamanın altında olan okullarımız da var. Bu okullarımızın da başarıyı yakalamasını arzu ediyoruz. Çalışmalarımızı ve planlamalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. Okullarımız da destekleme ve yetiştirme kursları açarak öğrencilerimize akademik başarı anlamında destek oluyoruz. Şunu önemle ifade etmeliyim başarıyı sadece sınavları ölçü alarak değerlendirmemek gerekiyor. Sadece akademik başarıya odaklanırsak istediğmiz başarıyıya kalayamayız. Bunun yanında sosyal kültürel ve sportif faaliyetlere de eğilmemiz gerekiyor. Şehrimizin eğitimin de bunları da çok önemli görüyorum.

Sabah- İl geneli ve Gaziantep merkez ayrı ayrı olmak üzere kaç okulumuz, kaç öğretmenimiz, kaç öğrencimiz var?

Mete-Gaziantep’te bin121 okul,15 bin 493 derslik, Açık öğretim ve Suriyeli öğrenciler dahil 629 bin 243 öğrenci ve 24 bin 413 öğretmen bulunuyor. Ayrıca bu yıl bin 136 sözleşmeli öğretmen de ilimizde göreve başladı.

Sabah -Aynı şeyi biraz tersten soralım, kaç okul, kaç öğretmen açığımız var?

Mete-Bakanlığımız, 2019’da tüm Türkiye ‘de normal eğitime geçilmesi için çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar çerçevesinde ilmizdede ciddi bir derslik yapımı ve öğretmen ataması gerçekleşitiriliyor ve bunlar artarak devam edecek. Bizim şu an için Gaziantep’te boş geçen dersimiz yok.

Sabah-Taşımalı eğitim yaygın mı? Kaç öğrenciyi taşıyoruz?

Mete-Taşıma gereken her yerde eğitim öğretimin aksamaması için taşıma yapılıyor. Taşımalı eğitim de ilimizde, bin 435 araç ile bin 927 öğrenciyi bin 223 yerleşim biriminden alıp 303 taşıma merkezine bırakıyoruz.

Sabah -Gaziantep’te son yıllarda şöyle bir sorun tartışılıyor. Okul yapacağız, derslik açığını kapatacağız ama okul yapacak arsa yok diye. Ama mesela Değirmiçem’de okul alanıdır diye üzerinde tabela bulunan bir arsa kaç yıldan beri öyle duruyor, yapılmıyor. O zaman organizasyondamı bir bozukluk var?

Mete-Bahsedilen arsa Milli Eğitim Müdürlüğümüzün envanterinde kayıtlı bir arsa değil. Özel mülk. Arsanın sahibi arsasına böyle bir tabela yaptırmış. Bu arsayla ilgili bizim resmi kayıtlarımızda okul arsası olduğu ve okul inşaatı yapılacağıyla ilgili bir kayıt ya da bilgi bulunmuyor.

Sabah -Sizce Gaziantep’te eğitimdeki en önemli sorun nedir?
Mete-En büyük sorunumuz tabi ki iç ve dış göçün oluşturduğu nüfus yoğunluğu. Bunun sonucunda okul ihtiyacı öğretmen ihtiyacı da buna bağlı olarak artıyor. Ancak gerek bakanlığımızın desteğiyle gerekse valiliğimiz ile birlikte çalışarak bu sorunları en aza indirmeye çalışıyoruz. Son öğretmen atamasında ilimiz, tüm iller içinde en fazla öğretmen atanan il oldu. Bu öğretmenler bu eğitim öğretim yılında ilimizde göreve başladılar. Derslik ihtiyacını karşılamak için ise okul inşaatları hızlı bir şekilde devam ediyor.
Sabah -Eğitime vatandaş katkısında bir dönem hareketlenme vardı, ancak son zamanlarda böyle bir hareket görmüyoruz. Vatandaşın ilgisi mi azaldı, yoksa biz mi haberdar değiliz?

Mete-Hayır severlerimizin katkıları önceden olduğu gibi şimdi de var. Yeni yapılan okullarımızın isimlerine dikkat edilirse bir çoğunun hayır severlerimizin ismini taşıdığını görüyoruz. Tamamlanan okullarımızın yanında hayır severlerimizle yapılan yeni protokoller ve yine hayır severlerimizce yapımı devam eden okullarımız var.


Sabah -15 Temmuz darbe girişimin ardından epeyce temizlik oldu, ama halen eğtim kadrosu içerisinde FETÖ’cü yapılanmanın izlerinin bulunduğu ifade ediliyor. Tam bir temizlik olamadımı sizce? Bu yapıyı Milli Eğitimden tam anlamı ile temizlemek mümkün mü?

Mete-FETÖ iddiaları titizlikle araştırılıyor. İlimizde bu yapıyla bağlantısı bulunan ciddi sayıda bir ihraç oldu.Bu konudaki araştırmalar ve soruşturmalar Bakanlığımız ve Valiliğimiz tarafından yürütülüyor ve her gün yenileri eklenerek devam ediyor.Açığa alınanlar var tutuklananlar var. Açığa alınanlardan soruşturmaların sonucunda paralel yapıyla bağlantısı olmadığı anlaşılanlar tekrar görevlerine döndüler. Tabiki bu konudaki çalışmalar tamamlanmış değil incelemeler devam ediyor.

Sabah -Son zamanlarda sahte diplomalı öğretmenlerin görevden alındığını duyuyoruz, bunların sayısı ne kadar?

Mete-Bu konuda geçmiş yıllara dönük KPSS sınavları inceleniyor. Bu incelemeler hala devam ediyor. Bu incelemelerde sahtecilik tespit edildiğinde gerekenler hukuki yollardan yapılıyor. İncelemeler geçmiş yıllara dönük olarak devam ettiği için tam sayı şu an için belli değil.

Sabah -Okul devletin okulu, öğretmen bu ülkenin öğretmeni, öğrenci de bu ülkenin öğrencisi ancak, merkezde ki bir okuldaki eğitimin kalitesi ile kenar semtlerde ki kırsal kesimdeki eğitimin kalitesi aynı değil. Böyle olunca çocuklar da hayata eşit şartlarda başlayamıyor.Bu eşitsizlik hali nasıl giderilecek?

Sabah -Siz ilk geldiğiniz zaman yaptığınız bir açıklamada Gaziantep’te eğitimde durumuna bakıldığı kadar kötü olmadığını söylemiştiniz, şimdi işin içerisine iyice girdikten sonra da aynı kanıdamısınız?

Mete-Bu değerlendirmeleri doğru bulmuyorum. Bakanlığımız eğitimde fırsat eşitliğini büyük oranda sağladı. Birkaç istisna dışında şehrimizdeki okullarımızın tamamının eşit şartlarda olduğunu söyleyebilirim. Gerek fiziki yapı gerekse personel olarak tüm okullarımıza eşit şekilde destek sağlanıyor. Bunun en somut örneğini ise en son yapılan TEOG sınavı sonuçların da görebiliriz. Sadece iyi olarak nitelendirilen semtlerdeki okullarda değil, şehrimizin tüm okullarında bu sınavda çok başarılı olan öğrencilerimiz var. İleriki yıllar da bu sayılar daha da artacak.

Sabah -Eğitimde durum kötü değilse neden Sınavlarda Sonuncular arasındayız?

Mete-Sınav sonuçların da sonuncular arasında değiliz. Sınav sonuçları sıralaması zaten son yıllarda bakanlığımız tarafından açıklanmıyor. Böyle bir sıralama yok. Akademik başarı değerlendirmesini bir önceki yılla bakarak yapabiliyoruz. Bu anlamda da bizim sınavlardaki başarımız da önceki yıllara oranla ciddi artış var.

Sabah -Suriyeli çocuklar eğitim sorunumuzu daha katmerledi galiba? Onlar da başlı başına ayrı bir sorun değil mi?

Mete-Suriyeli öğrenciler konusunu bir sorun olarak görmemek gerekiyor. Aslında sorun gibi görünen bu durumu eğitim sayesinde avantaja çevirmek gerekiyor. Ülkelerindeki savaştan kaçarak ülkemize sığınan insanlar tüm kurumlarımız gibi bizler de bu misafirlere elimizden geldiğince yardım etmeye ve eğitim vermeye çalışıyoruz. Bu konuda valiliğimiz ve belediyelerimizle birlikte hareket ederek bu insanların eğitimi noktasın da çalışıyoruz.

Sabah-Teftiş Kurulu Başkanı Mustafa Solak Hakkında FETÖ’cü olduğu yönünde iddialar var bu konuda neler söyleyeeksiniz.

Mete-İdari bir işlemle ilgili cevap vermeyi uygun görmemekle birlikte iddia edilen konularla alakalı inceleme yapılmış ve somut bir bulguya rastlanmamıştır. Ayrıca şunu da belirtmek isterim. Keşke bu 15 Temmuz sürecinde FETÖ ile mücadele konusunda herkes Teftiş Kurulu Başkanı Mustafa Solak kadar elini taşın altına koyabilseydi. Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *