ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep “Diyabet”te dünyanın bir numarası

Gaziantep “Diyabet”te dünyanın bir numarası
YAYINLAMA: 11 Ekim 2020 / 17.07
GÜNCELLEME: 11 Ekim 2020 / 17.07

Güneydoğu Anadolu’da diyabetli hasta tedavi ve bakım düzeyinin artırılması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla,Türkiye Diyabet Vakfı’nın koordine ettiği GAP- DİAB Projesi kapsamında bir toplantı yapıldı. Toplantıya bölgemizde bulunan üniversiteler, tabip odaları, eczacı odaları, sivil toplum kuruluşları ve ilaç firmaları katıldı. Türk Diyabet Vakfı tarafından yapılan çalışma sonuçlarına göre, GAP Bölgesi’nde 600 bin diyabetli olduğu, Gaziantep’in yüzde 9.4 ile ilk sırada yer aldığı belirtildi.

Vakfın istatistik verilerine göre, GAP Bölgesi’ndeki Adıyaman, Malatya, Elazığ, Kahramanmaraş’ta oranın yüzde 7 düzeyinde, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’da ise yüzde 7.5 olduğu açıklandı. Bölgede yaşayan diyabetlilerin yüzde 50’sinin hastalıklarının farkında olmadığını belirten yetkililer, hasta olduklarını bilenlerin de yarıdan fazlasının tedavi göremediğine veya hastalık kontrolünün yeterli yapılamadığına dikkat çekildi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin ülkemizde yaklaşık 4.7 milyon kişiyi doğrudan, 10 milyon kişiyi dolaylı ilgilendirdiğini belirterek, toplumun en büyük sağlık sorunlarının başında geldiğini ifade etti. Son 10 yıldan bu yana büyük şehirlere olan göç ile ekonomideki zayıflama, yaşam kalitesinin bozulması ve stresin bölgenin sosyal yaşamında değişikliklere yol açtığını ifade etti.

Prof. Dr Yılmaz, “Kronik hastalıklar GAP’ta insan yaşamının süresini ve kalitesini etkileyen sağlık sorunları içinde başta gelmektedir. Ekonomik sorunlar nedeniyle hastalığın tedavi ve takibinin iyi yapılamaması, beslenme ve yaşam kültürünün değişmesi, kronik hastalıkların seyrini ciddi olarak değiştirmektedir. Bölgede diyabete bağlı ciddi organ hasarları, körlük, böbrek yetmezliği, kalp hastalığı ve diyabete bağlı komada ölüm oranları Türkiye ortalamasının üstündedir. Gaziantep diyabetli sayısı dünyada en yüksek olan yer. Ama bizim burada düzenlediğimiz toplantılarda görüldü ki, burada herkes diyabet hastalığının önemini bilmiyor ve şeker gibi bir hastalık olduğunu sanıyor. Ama düzenlediğimiz toplantılara koltuk değneği ile geliyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *